Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Kompensācija par neizmantoto atvaļinājumu


16.08.2013

Jautājums

Darbinieks nav bijis atvaļinājumā piecus gadus.

Par cik gadiem viņam pienākas kompensācija par neizmantoto atvaļinājumu viņa atbrīvošanas gadījumā. Par kādu periodu darba devējam ir jāveic uzkrājumi atvaļinājumiem?


Atbilde

Saskaņā ar Darba likuma 149.panta 5.daļu, kompensāciju par ikgadējo apmaksājamo atvaļinājumu saņemt naudā nav pieļaujams, izņemot gadījumos, kad darba tiesiskās attieības tiek pārtrauktas un darbinieks nav izmantojis ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu.

Atlaižot darbinieku, darba devējam jāizmaksā darbiniekam  kompensācija par neizmantoto atvaļinājumu proporcionāli nostrādātajam laikam. Atvaļinājuma kompensācija pienākas pat tad, ja darbinieks ir nostrādājis tikai vienu dienu.

Darbiniekam pienākas kompensācija par visu uzņēmumā nostrādāto laiku, par kuru viņš nav izmantojis ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu.

Savukārt, darba likuma 31.pants un Darba likumu kodeksa 226.pants attiecas uz prasījumiem, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām. Šeit ir runa par to, ka darbinieks var celt prasību tiesā par neizmaksāto atvaļinājuma kompensāciju divu gadu laikā pēc atlaišanas no darba.

Arī uzkrājumus neizmantotajiem atvaļinājumiem vispareizāk būtu veidot par visu periodu, kurā darbinieks nav bijis atvaļinājumā.


Atstāt savu komentāru

IULIIA 03.12.2016 13:53

Larija55! А могли бы Вы пояснить основание столь уверенного утверждения, если в формулировки закона позволют его толковать по-разному? Я сама склоняюсь к Вашему мнению, но мне надо убедить других. Спасибо.

Larija55 05.08.2014 12:51

Darba likums 149.p.3d.un 5.d. определяет,что при увольнении может выплачиваться компенсация за неиспользованный отпуск 12 месяцев плюс 6 месяцев (имел право на перенос половины отпуска) и плюс отработанное время в текущем году, остальной неполученный отпуск не компенсируется.

Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602