Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Apstiprināta būvkomersantu klasifikācijas kārtība
Izdrukāt

Apstiprināta būvkomersantu klasifikācijas kārtība

14.04.2016

Ministru kabineta 12.aprīļa sēdē apstiprināta Ekonomikas ministrijas sadarbībā ar būvniecības nevalstiskajām organizācijām un Latvijas Būvniecības padomi izstrādātā būvkomersantu klasifikācijas kārtība, kurā noteikti būvkomersantu klasifikācijas kritēriji un to piemērošana.

Būvkomersantu klasificēšanu kā pozitīvu praksi iniciēja būvniecības nozares pārstāvji Būvniecības likuma un Publisko iepirkumu likuma jauno redakciju izstrādes gaitā. Klasifikācijas mērķis ir būvniecības nozares profesionālās vides sakārtošana publiskā finansējuma iepirkumos, izveidojot atklātu un skaidru sistēmu būvdarbu veicēju profesionālo prasmju, pieredzes un kompetenču novērtēšanai būvdarbu iepirkumos.

Līdzīgi Eiropas Savienības publiskā iepirkuma direktīvas regulējumam, MK noteikumos ietvertā būvkomersantu (būvētāju) klasifikācija tiks veikta trīs kritēriju grupās: profesionālās darbības, finansiāli ekonomiskajos, kā arī ilgtspējas kritērijos.

Būvuzņēmumiem atkarībā no rezultāta 15 kritēriju vērtējumā tiks piešķirta viena no 5 klasēm, savukārt atkarībā no nodarbināto speciālistu profesionālās darbības sfērām un uzņēmuma realizētajiem projektiem tiks atzīta uzņēmuma kompetence konkrētu būvdarbu veidu veikšanā.  

MK noteikumi nosaka klasifikācijas dokumenta saņemšanai iesniedzamās ziņas, būvkomersantu klasifikācijas veidus un kritērijus, nosacījumus vienreizēja un pagaidu klasifikācijas dokumenta saņemšanai, nosacījumus lēmuma par klasifikācijas dokumenta piešķiršanu grozīšanai vai atcelšanai, klasifikācijas iestādes pilnvaras, kā arī informācijas par būvkomersantu klasifikāciju izvietošanas, uzturēšanas, aktualizācijas un pārbaudes kārtību.

Paredzēts, ka jaunais publiskā iepirkuma regulējums noteiks prasību iekļaut būvdarbu iepirkumos nosacījumus būvuzņēmuma profesionālajām kompetencēm, pieredzei un minimālajai kvalifikācijas klasei. Prasība attieksies uz tādu būvdarbu iepirkumiem, kam nepieciešami būvvalžu saskaņojuma dokumenti (t.i. būvatļauja, paskaidrojuma raksts vai apliecinājuma karte).

Kā liecina Iepirkumu uzraudzības biroja dati, ik gadu tiek apstrīdēti vidēji 12 % visu izsludināto būvdarbu iepirkumu, kas ir augstākais sūdzību īpatsvars iepirkumos. Apstrīdēšanas gadījumi pagarina iepirkuma procedūru, negatīvi ietekmējot būvdarbu izpildes termiņus un radot saimniecisku risku pasūtītājam. Būvkomersantu klasifikācija atvieglos atbilstošu pretendentu atlasi iepircējam un samazinās nepamatotas interpretācijas par pretendentu profesionālajām prasmēm, pieredzi, kompetencēm un resursiem. Vienlaikus samazināts apliecinājumu un dokumentu apjoms, kas  pretendentam jāiesniedz katram konkrētajam iepirkumam. Līdz ar to būvuzņēmumu klasifikācija mazinās arī administratīvo slogu publiskā finansējuma būvdarbu iepirkumu pretendentiem.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Pirmdiena
2024. g. 29. aprīlis
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602