Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Jaunā kārtība nodokļu audita veikšanā
Izdrukāt

Jaunā kārtība nodokļu audita veikšanā

17.06.2014

Finanšu ministrija (FM) skaidro likumprojekta “Par nodokļiem un novedām” grozījumu būtību.

Jaunā kārtība izstrādāta, lai ierobežotu gadījumus, kad nodokļu maksātāji rīkojas negodprātīgi, apzināti iesniedzot noteiktus dokumentus, kurus tam bija pienākums iesniegt nodokļu revīzijas (audita) laikā, tikai apstrīdēšanas vai pārsūdzēšanas stadijā.

Lai novērstu iespēju, ka no jaunā regulējuma cieš godprātīgie nodokļu maksātāji, likumprojekts paredz vairākus pasākumus. Ir stiprināta noslēguma sarunas loma nodokļu auditā, kā rezultātā nodokļu maksātājam tiks dots ilgāks laiks sagatavot viedokli un iesniegt papildu dokumentus pirms lēmuma par audita rezultātiem pieņemšanas (30 dienas pirms lēmuma par audita rezultātiem pieņemšanas termiņa Valsts ieņēmumu dienests (VID) nosūtīs nodokļu maksātājam informāciju par nodokļu revīzijā konstatētajiem faktiem, dodot nodokļu maksātājam 15 dienas jaunu dokumentu iesniegšanai), savukārt VID tiks dots ilgāks laiks šo papildu dokumentu un viedokļa izvērtēšanai.

Tādējādi mazināsies arī domstarpības, kad nodokļu maksātāji nav iesnieguši VID dokumentus, jo nav zinājuši, ka šie dokumenti ir nepieciešami nodokļu revīzijas (audita) veikšanai.

Ierobežojums neattiecas uz visiem dokumentiem, bet gan tikai saimnieciskās un finansiālās darbības ieņēmumus un izdevumus apliecinošiem dokumentiem un grāmatvedības uzskaites dokumentiem (grāmatvedības reģistri, rēķini, EKA čeki u.tml., bet neattiecas uz līgumiem, apliecinājumiem, nodošanas un pieņemšanas aktiem u.tml.).

Tādējādi ierobežojums attiecas uz dokumentiem, kuriem jābūt pieejamiem VID amatpersonām savlaicīgi, un kuru iesniegšana tika apstrīdēšanas vai pārsūdzēšanas stadijā ir neattaisnojama, jo būtiski apgrūtina lēmuma par audita rezultātiem kontroles procesu. Apstrīdēšanas procesā minētie dokumenti var arī tikt pieņemti, ja to neiesniegšanai ir attaisnojošs iemesls.

Mērķis ir radīt normatīvo regulējumu, kas kopumā neierobežotu personas tiesības pārsūdzēt iestādes lēmumu, tajā skaitā arī iesniedzot papildu tā nostāju pamatojošus dokumentus, vienlaikus ieviešot procesuālu skaidrību par personas tiesībām un pienākumiem, kas ietver pienākumu kārtot grāmatvedību un iesniegt VID visus grāmatvedības ierakstus pamatojošus dokumentus, nevis audita (revīzijas) laikā tos apzināti neuzrādot, iesniegt tos tikai pārsūdzības procesa gaitā, kad to izpēte jau ir ierobežota. 



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Sestdiena
2024. g. 04. maijs
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602