Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Dabisko zudumu normu noteikšana uzņēmumā


04.02.2013

Jautājums

Kā aprēķināt dabisko zudumu normu, ja uzņēmums darbojas jau vairākus gadus, ir skaidrs. Bet kādu normu piemērot pirmajā, otrajā darbības gadā? Vai pietiek tikai ar rīkojumu, kurā būs apstiprināta šī norma?


Atbilde

MK noteikumu Nr.556.  46.punktā ir atrunāts, ka, gadījumā, ja nodokļa maksātājam tehnoloģisko procesu, saimnieciskās darbības specifikas u.tml. rezultātā rodas preču (produkcijas) zudumi, tad uzņēmums nosaka plānoto zudumu normatīvus taksācijas periodam, pamatojoties uz faktisko preču zudumu (norakstīto preču) vērtību iepriekšējos trijos taksācijas periodos. Jaunizveidotiem komersantiem, kā arī tādiem saimnieciskās darbības veicējiem, kuru darbības veids, izmantotās izejvielas vai pārdodamo preču sortiments ir būtiski mainījies, plānoto zudumu normas aprēķina, pamatojoties uz attiecīgā komersanta taksācijas gada prognozi un ievērojot saimnieciskās darbības specifiku. Ja preces zudumu norma ir noteikta speciālā normatīvajā aktā, nodokļu maksātājs preces zudumu normu nosaka saskaņā ar speciālajiem normatīvajiem aktiem.

Tas nozīmē, ka dabiskie zudumi pirmajos uzņēmuma darbības gados ir pašiem jāprognozē. Prognoze noteikti ir jāpamato. Piemēram, varat izmantot cita analoga uzņēmuma datus. Varat arī izmantot paši sava uzņēmuma datus un noteikt reālās zuduma normas, piemēram, trīs reizes  ik par 3 mēnešiem, un uz to pamata prognozēt dabiskās zuduma normas visam gadam.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602