Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Darba algas aprēķināšana darbiniekam, kurš nesaņem vecuma pensiju


13.11.2015

Jautājums

Firmā strādā darbinieks, kurš ir sasniedzis vecumu, kas dod tiesības saņemt  vecuma pensiju. Viņš to nav noformējis, bet saņem invaliditātes pensiju (viņš ir II grupas invalīds).

Vai doto darbinieku ir jāiekļauj pensionāru sarakstā un jāsāk viņam aprēķināt nodokļus saskaņā ar likumiem par pensionāriem?


Atbilde

Saskaņā ar likuma "Par VSAOI" 6.panta 2.daļu, darba ņēmēji, kuri sasnieguši vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju, vai kuriem ir piešķirta valsts vecuma pensija (tai skaitā priekšlaicīgi), ir pakļauti pensiju apdrošināšanai, maternitātes un slimības apdrošināšanai, vecāku apdrošināšanai un darba negadījumu apdrošināšanai.

Tātad, ja darbinieks ir sasniedzis vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju, tad viņa darba algai aprēķinot VSAOI ir jāpiemēro likme, kāda ir noteikta pensionāriem, kas 2015.gadā ir 28.70% (darba devēja likme - 19.86%, darba ņēmēja likme - 8.84%).

Minētais darbinieks "Ziņojumā par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no darba ņēmēju darba ienākumiem, iedzīvotāju ienākuma nodokli un uzņēmējdarbības riska valsts nodevu pārskata mēnesī" ir jānorāda darba ņēmēju - pensionāru sarakstā.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602