Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Algas aprēķins, ja darbinieks iestājās darbā nevis pirmajā, bet 11.datumā


19.02.2013

Jautājums

Kā tiek aprēķināta alga, ja darbinieks iestājās darbā nevis ar pirmo, bet ar 11.datumu un viņam ir pastāvīgā („cietā”) alga? Vai darba alga ir jādala ar darba dienu skaitu šajā mēnesī vai ar kalendāro dienu skaitu?


Atbilde

Saskaņā ar darba likuma 62.panta 2.punktu, laika algu aprēķina atbilstoši faktiski nostrādātajam darba laikam neatkarīgi no paveiktā darba daudzuma.

Tas nozīmē, ka, gadījumos, ja nav strādāts pilnu mēnesi, darba alga jādala ar darba dienu skaitu attiecīgajā mēnesī un jāpareizina ar nostrādāto dienu skaitu.

MK noteikumu Nr.899. 90.punktā teikts, ka darba devējs, izmaksājot fiziskajai personai uz darba attiecību pamata gūto ienākumu par nepilnu kalendāra mēnesi, ja darba attiecības sākušās pēc mēneša sākuma vai izbeigušās pirms mēneša beigām, ar algas nodokli apliekamo ienākumu aprēķina, piemērojot neapliekamo minimumu un nodokļa atvieglojumus, uz kuriem personai saskaņā ar likumu ir tiesības, par tām kalendāra dienām, kurās ir pastāvējušas darba attiecības. Neapliekamo minimumu darba attiecību pastāvēšanas nepilnajam mēnesim aprēķina kā vienas kalendāra mēneša dienas neapliekamā minimuma reizinājumu ar darba attiecību pastāvēšanas dienu skaitu. Vienas kalendāra dienas neapliekamā minimuma apmēru aprēķina, neapliekamā minimuma mēneša summu dalot ar mēneša kalendāra dienu skaitu. Tāpat nepilnajam mēnesim nosaka arī nodokļa atvieglojumu apmēru.

Tātad, neapliekamais minimums un atvieglojumi tiek piemēroti par kalendārajām dienām, sākot no 11 datuma – tos dala ar attiecīgā mēneša kalendāro dienu skaitu un pareizina ar kalendāro  dienu skaitu, kurās darbinieks bija darba attiecībās.

Piemēram, 2013.g. janvārī ir 31 kalendārā diena un 22 darba dienas. Darbinieks pieņemts darbā ar 11.janvāri. Darba alga viņam noteikta 500 Ls  mēnesī. Darba vietā iesniegta algas nodokļa grāmatiņa. Ir viens apgādājamais.

Nostrādātās darba dienas janvārī ir 15. Kalendārās dienas, kurās darbinieks bija darba attiecībās ar uzņēmumu – 21.

Aprēķinātā darba alga būs: 500/22*15 = 340.91 Ls

Neapliekamais minimums janvārī:  45/31*21 = 30.48 Ls

Atvieglojums par apgādājamo: 70/31*21 = 47.42 Ls


Atstāt savu komentāru

aniram 07.03.2013 15:56

Если количество календарных дней ,в которых работник состоял в трудовых отношениях равно 21,то почему оклад делится на 22 рабочих дня,и если учесть,что работник не имеет налоговой книжки и иждивенца,то получается,что оклад делится на кол-во рабочих дней,а это не правильно,в налоговой сказали,что делить надо на календарные дни,в которых работник состоял в трудовых отношениях

Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602