Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Bērna vai pusaudža darba apmaksa


30.08.2012

Jautājums

Kā pareizi 15-18 gadus vecam pusaudzim aprēķināt darba algu?


Atbilde

Vispirms jānoskaidro, vai minētais darbinieks darba likuma izpratnē ir pusaudzis vai bērns. To nosaka minētā likuma 37.pants.

Bērns Darba likuma izpratnē ir persona, kura ir jaunāka par 15 gadiem vai kura līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai turpina iegūt pamatizglītību (Darba likuma 37.panta 1.daļa).

Pusaudzis Darba likuma izpratnē ir persona vecumā no 15 līdz 18 gadiem, kura nav uzskatāma par bērnu Darba likuma 37. panta 1. daļas izpratnē.

Darba samaksu personām, kas jaunākas par 18 gadiem regulē Darba likuma 63.pants.

Pusaudžiem, kuriem noteikta 5 dienu darba nedēļa un, ja viņi tiek nodarbināti 7 stundas dienā un attiecīgi 35 stundas nedēļā , mēneša darba alga nedrīkst būt mazāka par MK noteikto minimālo mēneša darba algu normālā darba laika ietvaros.

Ja pusaudzis papildus vidējās izglītības vai profesionālās izglītības ieguvei arī strādā,

viņam par veikto darbu samaksā atbilstoši nostrādātajam laikam. Šajā gadījumā pusaudzim noteiktā stundas tarifa likme nedrīkst būt mazāka par MK noteikto minimālo stundas tarifa likmi normālā darba laika ietvaros. Pusaudžiem minimālā stundas tarifa likme ir 1,360 Ls ( 2010.g. 30.novembra MK noteikumi Nr.1096).

Bērniem par darbu samaksā atbilstoši paveiktajam darbam.

Darba laiku pusaudžiem un bērniem regulē Darba likuma 132.pants.

Personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, tiek noteikta 5 dienu darba nedēļa.

Bērnus, kuri sasnieguši 13 gadu vecumu, nedrīkst nodarbināt:

1) ilgāk par 2 stundām dienā un vairāk par 10 stundām nedēļā, ja darbs tiek veikts mācību gada laikā,

2) ilgāk par 4 stundām dienā un vairāk par 20 stundām nedēļā, ja darbs tiek veikts laikā, kad izglītības iestādē ir brīvlaiks.

Pusaudžus nedrīkst nodarbināt ilgāk par 7 stundām dienā un vairāk par 35 stundām nedēļā.

Ja personas, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, papildus darbam turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību vai profesionālo izglītību, mācībās un darbā pavadītais laiks saskaitāms kopā un nedrīkst pārsniegt 7 stundas dienā un 35 stundas nedēļā.

Piemēram, ja pusaudzis mācās profesionālās izglītības iestādē un strādā, tad maksimālais darba laiks tiek noteikts, no 35 maksimāla stundu skaita atskaitot mācībās pavadīto laiku. Piemēram, mācībās tiek pavadītas 25 stundas, tādējādi pusaudzis var tikt nodarbināts 10 stundas (35h–25h=10h).

Darba samaksa nedrīkst būt zemāka par summu, kas veidojas, gala rezultātu reizinot ar minimālo stundas tarifa likmi (skat.Darba likuma 63.pantu). Tātad, ja pusaudzis mācībās pavada 25 stundas nedēļā, tad maksimālais darba laiks viņam būs 10 stundas nedēļā, savukārt minimālā darba samaksa ir: 10x1,360 = 13.60 Ls nedēļā.

Ja personas, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, tiek nodarbinātas pie vairākiem darba devējiem, darba laiks summējams.

Prasības attiecībā uz pusaudžu un bērnu darba aizsardzību regulē Darba likuma 37.pants.

Bērnus aizliegts nodarbināt pastāvīgā darbā. Izņēmuma gadījumā bērnus vecumā no 13 gadiem, ja viens no vecākiem (aizbildnis) devis rakstveida piekrišanu, no mācībām brīvajā laikā var nodarbināt vieglā, bērna drošībai, veselībai, tikumībai un attīstībai nekaitīgā darbā. Šāda nodarbināšana nedrīkst kavēt bērna izglītošanos. Darbus, kuros atļauts nodarbināt bērnus vecumā no 13 gadiem, ja viens no vecākiem (aizbildnis) devis rakstisku piekrišanu nosaka 2002.gada 8.janvāra MK noteikumi Nr.10 „Noteikumi par darbiem, kuros atļauts nodarbināt bērnus vecumā no 13 gadiem”.

Aizliegts nodarbināt pusaudžus darbos īpašos apstākļos, kas saistīti ar paaugstinātu risku viņu drošībai, veselībai, tikumībai un attīstībai. Darbus, kuros aizliegts nodarbināt pusaudžus, un izņēmumus, kad nodarbināšana šajos darbos ir atļauta saistībā ar pusaudža profesionālo apmācību nosaka 2002.gada 28.maija MK noteikumi Nr.206. „Noteikumi par darbiem, kuros aizliegts nodarbināt pusaudžus, un izņēmumi, kad nodarbināšana šajos darbos ir atļauta saistībā ar pusaudža profesionālo apmācību”.

Darba devējam ir pienākums pirms rakstveida darba līguma noslēgšanas informēt vienu no bērna vai pusaudža vecākiem (aizbildni) par darba vides riska novērtējumu un darba aizsardzības pasākumiem attiecīgajā darba vietā.

Personas, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, pieņem darbā tikai pēc iepriekšējas medicīniskās apskates. Personām līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai ik gadu jāveic obligātā medicīniskā apskate.

Aizliegts nodarbināt virsstundu darbā (virs bērnam un pusaudzim noteiktā darba laika) personas, kas ir jaunākas par 18 gadiem (Darba likuma 136.pants).

Aizliegts nodarbināt nakts laikā personas, kuras ir jaunākas par 18 gadiem. Ar nakts laiku saprotams laikposms no pulksten 22 līdz 6, bērniem nakts laiks ir laikposms no pulksten 20 līdz 6 (Darba likuma 138.pants).

Jāņem vērā arī, ka Alkoholisko dzērienu aprites likuma 13. pants aizliedz iesaistīt alkoholisko dzērienu apritē personas, kuras ir jaunākas par 18 gadiem. Tātad nepilngadīga persona nevar strādāt, piemēram, par oficiantu iestādē, kurā tiek tirgots alkohols.

Jāatceras arī, ka Administratīvo pārkāpumu kodeksa 34. pants nosaka, ka atbildību par administratīvo pārkāpumu pastiprina apstākļi, ja pārkāpumā iesaistīts nepilngadīgais.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602