Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Dekrēta atvaļinājums, kompensācija par neizmantoto atvaļinājumu un ikgadējais atvaļinājums pēc atgriešanās no dekrēta atvaļinājuma


28.02.2012

Jautājums

Darbiniece aiziet dekrēta atvaļinājumā 24.februārī. Vai viņai var aprēķināt kompensāciju par neizmantoto atvaļinājumu par iepriekšējo gadu kopā ar algu par četrām dienām februārī, savādāk viņa zaudēs atvaļinājuma naudu par iepriekšējo gadu.

Vai likums atļauj saņemt ikgadējo atvaļinājumu par iepriekšējo gadu pēc slimības lapas beigām, bet pēc tam bērna kopšanas atvaļinājumu, pretējā gadījumā darbiniece zaudē atvaļinājuma naudu par iepriekšējo gadu.

Ja darbiniece saņem ikgadējo atvaļinājumu uzreiz pēc atgriešanās no dekrēta atvaļinājuma, kā tiek aprēķināta atvaļinājuma nauda?


Atbilde

Kompensāciju par ikgadējo apmaksājamo atvaļinājumu saņemt naudā nav pieļaujams, izņemot gadījumos, kad darba tiesiskās attieības tiek pārtrauktas un darbinieks nav izmantojis ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu („Darba likuma” 149.panta 5.daļa).
Sievietei pēc viņas pieprasījuma ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai tieši pēc tā neatkarīgi no laika, kurā sieviete bijusi nodarbināta pie attiecīgā darba devēja. („Darba likuma” 150.panta 4.daļa).

75.panta 1.,2.un 3.daļās ir norādīts, kā tiek aprēķināta vidējā izpeļņa atvaļinājuma naudas aprēķinam.

Visos gadījumos, kad darbiniekam saskaņā ar šo likumu izmaksājama vidējā izpeļņa, tā aprēķināma par pēdējiem sešiem mēnešiem no darba algas, normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajām piemaksām, kā arī no prēmijām.

Ja pēdējo sešu mēnešu laikā darbinieks nav strādājis un viņam nav izmaksāta darba samaksa, vidējo izpeļņu aprēķina no darba samaksas par darbu sešos mēnešos pirms šā perioda.

Ja pēdējo 12 mēnešu laikā darbinieks nav strādājis un viņam nav izmaksāta darba samaksa, vidējo izpeļņu aprēķina no valsts noteiktās minimālās mēneša darba algas kopsummas pēdējos sešos mēnešos. Dienas vidējo izpeļņu šādā gadījumā aprēķina, darba samaksas kopsummu dalot ar darba dienu skaitu šajā periodā.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602