Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Pašnodarbinātās personas vecāku pabalsts


06.03.2020

Jautājums

Vai ir iespējams saņemt vecāku pabalstu 100% apmērā, reģistrējoties kā pašnodarbinātai personai (ienākumi būs 300 eiro mēnesī).

Vai tam ir nozīme, kādu nodokli izvēlos maksāt - IIN vai MUN?


Atbilde

Atbilstoši likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 10.6 panta 3.daļai vecāku pabalsta saņēmējam, kuram kalendārajā mēnesī ir ienākumi kā darba ņēmējam vai pašnodarbinātajam, pabalstu par visu šo kalendāro mēnesi izmaksā 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Līdz ar to jautājumā minētajā situācijā nozīmīgi ir tas, kādu nodokli saimnieciskās darbības veicēja (SDV) izvēlēsies maksāt – iedzīvotāju ienākuma nodokli ( IIN) vai mikrouzņēmumu nodokli (MUN).

SDV ir IIN maksātājs.

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” (likums “Par IIN”) 11.panta 1.daļā teikts, ka fiziskās personas ienākums no saimnieciskās darbības tiek aprēķināts kā šajā pantā noteikto ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpība.

Saskaņā ar likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” (likums "Par VSA") 6.panta 3.daļu, pašnodarbinātie, kuru ienākumi sasniedz MK noteikto obligāto iemaksu objekta minimālo apmēru, ir pakļauti pensiju apdrošināšanai, invaliditātes apdrošināšanai, maternitātes un slimības apdrošināšanai un vecāku apdrošināšanai, bet pašnodarbinātie, kuri sasnieguši vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju, vai kuriem ir piešķirta valsts vecuma pensija (tai skaitā priekšlaicīgi), ir pakļauti pensiju apdrošināšanai, maternitātes un slimības apdrošināšanai un vecāku apdrošināšanai.

Atbilstoši MK noteikumu Nr. 1478 "Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto un brīvprātīgo iemaksu objekta minimālo un maksimālo apmēru" 2.punktam iemaksu objekta minimālais gada apmērs pašnodarbinātajam un brīvprātīgi apdrošinātai personai ir 12 MK noteiktās minimālās mēneša darba algas.

Līdz ar to pašnodarbinātai personai jāveic VSAOI tikai tad, kad mēneša ienākumi (ieņēmumi, no kuriem atskatīti ar to gūšanu saistītie izdevumi) sasnieguši 1/12 daļu no MK noteiktā gada sociālo iemaksu objekta minimālā apmēra - t.i., 430 EUR mēnesī. VSAOI likme pašnodarbinātajam 2020.gadā ir 32,15%.

Tā kā jautājumā minētajā situācijā ienākumi būs tikai 300 EUR mēnesī, tad VSAOI jāveic nebūs.

Vienīgi jāpiebilst, ka tiem pašnodarbinātajiem, kuru ienākums mēnesī nesasniedz minimālās algas apmēru, no ienākumiem ir jāveic VSAOI 5% apmērā pensiju apdrošināšanai. VSAOI 5% apmērā var neveikt tikai tādā gadījumā, ja pašnodarbinātā ienākums visa kalendāra gada laikā nesasniedz 50 EUR.

Līdz ar to, ja SDV atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, saņem vecāku pabalstu un reizē saņem arī ienākumus līdz 430 eiro (šajā gadījumā viņai nav jāveic VSAOI pēc pilnās likmes kā pašnodarbinātajai), tad šie ienākumi neietekmēs vecāku pabalsta apmēru. Vecāku pabalsts šajā situācijā saglabāsies 100% apmērā.

SDV ir MUN maksātājs

Saskaņā ar likuma "Par VSA" 1.panta 2.punkta “i” apakšpunktu mikrouzņēmuma darbinieks ir darba ņēmējs.

Atbilstoši Mikrouzņēmumu nodokļa likuma (MUN likums) 1.panta 3.punktam MU darbinieks ir fiziskā persona, kuru uz darba līguma pamata nodarbina mikrouzņēmums, un mikrouzņēmuma īpašnieks, kā arī prokūrists.

Līdz ar to, ja SDV izvēlēsies maksāt MUN, tad viņa kā MU īpašniece būs darba ņēmēja. Šajā gadījumā vecāku pabalstu viņai izmaksās tikai 30% apmērā.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602