Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Fiziska persona pārdod mežu un iegādājas dzīvokli


25.09.2015

Jautājums

Fiziska persona vēlas pārdot mežu un iegādāties māju vai dzīvokli. Vai ir nepieciešams maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) no kapitāla pieauguma īpašuma pārdošanas gadījumā un iegādājoties par šo naudu citu īpašumu?


Atbilde

Saskaņā ar likuma "Par IIN" 8.panta 3.daļas 11.punktu, pie pārējiem fiziskās personas ienākumiem, par kuriem ir jāmaksā nodoklis, tiek pieskaitīti ienākumi no nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Savukārt, minētā likuma 9.panta 1.daļas 34.2 punkts nosaka, ka gada apliekamajā ienākumā netiek ietverts un ar nodokli netiek aplikts ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas (ja attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā maksātāja vienīgais nekustamais īpašums), ja šis ienākums no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Saskaņā ar VID skaidrojumu, par funkcionāli līdzīgu nekustamo īpašumu likuma izpratnē uzskata īpašumu, kuru izmanto līdzīgiem mērķiem, piemēram, aizvietojot māju ar dzīvokli daudzdzīvokļu mājā, un otrādi; atsavinot apbūves zemi, vietā iegādājoties dzīvokli daudzdzīvokļu mājā, un otrādi.

No iepriekš minētā ir secināms, ka gadījumā, ja fiziskā persona pārdod zemi ar mežu, kuras vietā iegādājas māju vai dzīvokli, neizpildās likuma "Par IIN" 9.panta 1.daļas 34.2 punkta nosacījumi, jo zeme ar mežu un māja (vai dzīvoklis) nebūs funkcionāli līdzīgi nekustamie īpašumi.

Tātad, jautājumā minētajā situācijā, pārdodot zemi ar mežu, veidosies ar IIN apliekams ienākums kā ienākums no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme kapitāla pieaugumam ir 15% (likuma "Par IIN" 15.panta 3.1 daļa).



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602