Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Mikroautobusa noma no fiziskas personas


01.10.2013

Jautājums

Juridiska persona plāno nomāt no fiziskas personas, nesaistītas ar darba pienākumiem uzņēmumā, mikroautobusu savai saimnieciskajai darbībai. Tiek noslēgts līgums, kurā noteikts, ka apmaiņā pret nomu tiks veikti mašīnas nepieciešamie remontdarbi un turpmāk apmaksāti visi uzturēšanas izdevumi. Vai nepieciešams šajā gadījumā iesniegt VID kaut kādas atskaites par fizisko personu?


Atbilde

Saskaņā ar likuma "Par IIN" 8.panta 3.daļas 7.punktu, pie pārējiem fiziskās personas ienākumiem, par kuriem ir jāmaksā nodoklis, tiek pieskaitīti ienākumi no kustamās mantas iznomāšanas.

Fiziskai personai - mikroautobusa iznomātājai ar nomnieku ir jāslēdz nomas līgums un jāreģistrējas VID.

Šajā situācijā ir iespējami divi varianti:

1. Fiziskā persona reģistrējas VID kā persona, kas veic saimniecisko darbību.

Ja persona ir reģistrējusies kā saimnieciskā darbības veicēja un uzrāda nodokļa maksātāja reģistrācijas apliecību, tad šajā gadījumā, izmaksājot ienākumu, nodoklis netiek ieturēts ienākuma izmaksas brīdī, bet fiziskā persona maksā to, sastādot gada iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarāciju.

Ja fiziskā persona ir reģistrējusies VID kā saimnieciskās darbības veicēja, tad nomnieks "Paziņojumu par fiziskajām personām izmaksātajām summām (kopsavilkums) (2.pielikums). iesniedz VID reizi gadā, pēc taksācijas gada beigām līdz 1.februārim, kurā norāda kodu 2009 - ienākumi no kustamā īpašuma izmantošanas (iznomāšanas, izīrēšanas).

2. Fiziskā persona reģistrē nomas līgumu VID.

Šajā gadījumā VID izsniedz izziņu par nomas līguma reģistrāciju, kuru fiziskajai personai ir pienākums iesniegt nomniekam.

Pie ienākuma izmaksas fiziskai personai, nomnieks ietur un pārskaita budžetā (līdz nākamā mēneša 5.datumam) IIN ar likmi - 10%.

Ne vēlāk kā līdz ienākumu izmaksas mēnesim sekojošā mēneša 15. Datumam nomnieks iesniedz VID "Paziņojumu par fiziskajām personām izmaksātajām summām (kopsavilkums) (2.pielikums), kurā norāda kodu 1009 - ienākumi no kustamā īpašuma izmantošanas (iznomāšanas, izīrēšanas).

Savstarpējā dokumentu noformēšana.

Jebkurā gadījumā nomas līgumā noteikti jābūt atrunātai konkrētai nomas maksai par mēnesi vai arī citu laika periodu.

Fiziskā persona katru mēnesi (vai par citu laika periodu) izrakstīs juridiskajai personai rēķinu par mikroautobusa nomu.

Juridiskā persona atkal attiecīgi par auto remontiem un citiem izdevumiem piestādīs rēķinus fiziskajai personai.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602