Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Kravas pārvadāšanas pakalpojums ir sniegts firmai, kas reģistrēta ofšora zonā


06.07.2012

Jautājums

Kravas pārvadājuma pakalpojums (ne ES teritorijā) sniegts firmai, kas reģistrēta ofšora zonā, kura nesniedz nekādus rekvizītus, izņemot nosaukumu un adresi. Kā šajā gadījumā uzskaitīt PVN?


Atbilde

Ja pakalpojuma saņēmējs nav reģistrēts ES teritorijā un Latvijas transporta kompānijas rīcībā nav sertifikāts, PVN vai tam līdzīgs numurs, vai jebkāds cits pierādījums, kas apliecina, ka pakalpojuma saņēmējs ir nodokļu maksātājs, tad transporta pakalpojumu sniegšanas vieta tiks noteikta pēc normām, kādas tās ir apstiprinātas ar 4.1 pantu darījumos ar personām, kuras neveic saimniecisko darbību.

Šī pakalpojuma sniegšanas vieta tiek noteikta saskaņā ar likuma „Par PVN" 4.1 panta 10.daļu: tā ir vieta, kur faktiski notiek preču transportēšana, t.i., proporcionāli iekšzemē un citās valstīs  veiktajiem attālumiem.

Viss pakalpojums sastāvēs no divām daļām: transportēšana Latvijas teritorijā un ārpus Latvijas robežām. Pakalpojumam Latvijas teritorijā jāpiemēro nodoklis ar 22% likmi ( no 01.07.2012.gada – 21%). Pakalpojuma vērtību norāda PVN deklarācijas 41.rindā un aprēķināto PVN - 52.rindā. Informāciju par minēto darījumu norāda arī pielikuma PVN 1 III daļā.

Aiz Latvijas robežām kravas pārvadāšanas pakalpojuma vērtībai PVN netiks piemērots. Šajā gadījumā pakalpojuma vērtība atspoguļojas PVN deklarācijas 48.2 rindā un pārskatā PVN 1 daļā III.

Ja minētais pakalpojums saistīts ar preču eksportu:

likuma „Par PVN” 7.panta 1.daļas 2.punktā noteikts, ka nodokļa likme 0 procenti tiek piemērota pakalpojumiem, kas saistīti ar preču eksportu (arī tādu preču eksportu, kurām eksporta procedūra uzsākta citā ES dalībvalstī), preču importu un tranzīta pārvadājumiem un pakalpojumiem brīvajā zonā un muitas noliktavā, kas tieši saistīti ar precēm, kuras ievestas ES teritorijā no trešajām valstīm un trešajām teritorijām un nav izlaistas brīvam apgrozījumam (ieskaitot transporta, ekspedīcijas, preču uzglabāšanas, iekraušanas, izkraušanas, ekspertīzes un šķirošanas pakalpojumus).

Pakalpojumiem, kas saistīti ar eksportu, tiek piemērota 0% nodokļa likme ar noteikumu, ka ir dokumenti, kas apstiprina eksportu (MK noteikumi Nr.933).

Minētajā gadījumā, ja pakalpojums būtu saistīts ar preču eksportu un Latvijas apliekamās personas  rīcībā būtu preču eksportu apliecinošie dokumenti, tad Latvijas apliekamā persona  minētajam transporta pakalpojumam atbilstoši likuma 7.panta 1. daļas 2.punktam piemērotu  PVN 0 % likmi un darījumu uzrādītu PVN deklarācijas 43. un 48.rindā. PVN pielikumos darījums netiktu atšifrēts.

Ja apliekamā persona, kas piegādā preces vai sniedz pakalpojumus, nevar uzradīt dokumentus, kas apstiprina eksportu, vai dokumentus, kas apliecina 0% nodokļa likmes piemērošanu, tā samaksā nodokli par piegādātajām precēm vai sniegtajiem pakalpojumiem atbilstoši 22% (no 01.07.2012.gada – 21%) likmei (likuma „Par PVN” 7.panta 5.daļa).



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602