Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas kārtība Rīgā 2016.gadā
Izdrukāt

Nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas kārtība Rīgā 2016.gadā

07.01.2016

 

Nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas kārtība Rīgā 2016.gadā

Tiesību akti 2016.gadam

Nekustamā īpašuma nodokļa (turpmāk tekstā – nodoklis) aprēķināšanu Latvijas Republikā regulē likums “Par nekustamā īpašuma nodokli” (turpmāk tekstā – likums). Likuma 3.panta pirmās daļas ievaddaļā noteikts, ka nodokļa likmi vai likmes no 0,2% līdz 3% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības nosaka pašvaldība savos saistošajos noteikumos, kurus tā publicē līdz pirmstaksācijas gada 1.novembrim.

Rīgas dome šo ar likumu piešķirto kompetenci ir izmantojusi, 2015.gada 9.jūnijā pieņemot saistošos noteikumus Nr.148 “Par nekustamā īpašuma nodokli Rīgā” (turpmāk tekstā – Noteikumi Nr.148), kas publicēti oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” 2015.gada 3.augustā. Noteikumi Nr.148 ar grozījumiem stāsies spēkā 2016.gada 1.janvārī.

Attiecībā uz nodokļa atvieglojumiem Rīgas pilsētā arī 2016.gadā darbosies Rīgas domes 18.12.2012. saistošie noteikumi Nr.198 “Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Rīgā” (turpmāk tekstā – Noteikumi Nr.198).

VISPĀRĪGI NOTEIKUMI

NĪN aprēķins atkarībā no NĪ veida

Noteikumu Nr.148 3.punktā paredzēta samazinātās nodokļa likmes (t.i., no 0,2% līdz 0,6%) piemērošana noteiktiem dzīvošanai paredzētiem nekustamā īpašuma objektiem. Nodokļa aprēķināšanas kārtība dzīvokļa īpašumiem atšķiras no ēkām, kas nav sadalītas dzīvokļa īpašumos, bet pieder īpašniekiem domājamās daļās.

Noteikumu Nr.148 3.1.apakšpunkts paredz samazinātās nekustamā īpašuma nodokļa likmes piemērošanas kārtību par:

  • dzīvokļa īpašumā ietilpstošu ēkas daļu, kuru lietošanas veids ir dzīvošana (zemesgrāmatā nostiprināts atsevišķs dzīvokļa īpašums);
  • viena dzīvokļa mājām (zemesgrāmatā nostiprinātas īpašuma tiesības uz ēku).
    Savukārt Noteikumu Nr.148 3.2.apakšpunkta nosacījumi attiecināmi uz:
  • divu vai vairāku dzīvokļu mājām, kas nav sadalītas dzīvokļu īpašumos (zemesgrāmatā nostiprinātas īpašuma tiesības uz visu ēku vai noteiktu domājamo daļu skaitu no ēkas);
  • telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana.

Vienlaikus jāatceras, ka, lai par nekustamā īpašuma objektu vispār varētu tikt piemērota samazinātā nekustamā īpašuma nodokļa likme, papildus citiem kritērijiem tas nedrīkst tikt izmantots saimnieciskās darbības veikšanai. Attiecībā uz fiziskām personām piederošu nekustamo īpašumu, jānorāda, ka par saimniecisko darbību likuma izpratnē netiek uzskatīta dzīvokļa vai individuālās dzīvojamās mājas (mājas daļas) izīrēšana dzīvošanai. Vēršam uzmanību, ka nodokļa maksātājam ir pienākums viena mēneša laikā paziņot pašvaldībai, kuras administratīvajā teritorijā atrodas nekustamais īpašums vai tā daļa, par saimnieciskās darbības uzsākšanu un izbeigšanu dzīvojamās mājās un to daļās (tajā skaitā, dzīvokļos).

NĪN aprēķins atkarībā no NĪ īpašnieka

Atbilstoši Noteikumu Nr.148 regulējumam atšķirīgi nodokļa samazinātās likmes piemērošanas nosacījumi attiecināmi uz nodokļa maksātājiem fiziskām personām un nodokļa maksātājiem juridiskām personām. Vienlaikus vēršam uzmanību, ka Noteikumu Nr.148 3.punktā ietvertā kārtība nav attiecināma uz valsts, pašvaldības un pašvaldības kapitālsabiedrību īpašumā vai valdījumā esošajiem objektiem.

NEKUSTAMĀ ĪPAŠUMA NODOKĻA LIKMES PIEMĒROŠANAS KĀRTĪBA

NĪN aprēķins par dzīvokļa īpašumiem un viena dzīvokļa mājām

Samazinātā nodokļa likme par dzīvokļa īpašuma sastāvā esošu ēkas daļu (t.i., dzīvokli) un viena dzīvokļa māju tiek piemērota, ja konkrētajā nekustamā īpašuma objektā neatkarīgi no tā platības deklarēta vismaz viena persona, kas atbilst tālāk aplūkotajām prasībām (skatīt Deklarētās personas). Ja par konkrēto objektu ir pamats samazinātās nodokļa likmes piemērošanai, tad šāda likme piemērojama arī objektam vai tā daļai piekrītošajai koplietošanas telpu platībai. Ja objektā nav deklarēta nevienas Noteikumu Nr.148 izvirzītajām prasībām atbilstošas personas dzīvesvieta, tad par šo objektu piemērojama nodokļa likme 1,5% apmērā no kadastrālās vērtības.

Jānorāda, ka kā viena dzīvokļa mājas tiek klasificētas brīvi stāvošas savrupmājas, tai skaitā individuālās ģimeņu mājas, villas, mežsargu mājas, lauku mājas, vasarnīcas, dārza mājas u.tml., arī dvīņu un rindu mājas, kurās katram dzīvoklim ir savs jumts un sava atsevišķa ieeja. Līdz ar to samazinātās nodokļa likmes saņemšanai arī uz šīm ēkām attiecināmas visas Noteikumos Nr.148 paredzētās prasības (tajā skaitā nepieciešamība pēc deklarētās personas).

NĪN aprēķins par dzīvokļa īpašumos nesadalītām ēkām un telpu grupām nedzīvojamās ēkās

Ja personai vienai pašai pieder divu vai vairāku dzīvokļu māja, domājamās daļas no šādas mājas vai telpu grupa nedzīvojamā ēkā, kuras lietošanas veids ir dzīvošana, ar samazināto nodokļa likmi apliekamā platība ir piesaistīta objektā deklarēto personu skaitam. Pirms nodokļa aprēķina veikšanas jākonstatē, cik personas, kas atbilst Noteikumu Nr.148 izvirzītajām prasībām (skatīt Deklarētās personas), ir deklarētas nekustamā īpašuma objektā. Vienai dzīvesvietu deklarējušai personai piekrītošā platības daļa par ko tiks piemērota samazinātā nodokļa likme 2016.gadā ir 50m2, 2017.gadā - 40m2, bet 2018.gadā - 30m2. Pārējai ēkas platībai (ja tāda ir) piemērojama nodokļa likme 1,5% apmērā no kadastrālās vērtības.

Piemēram, ja ēkas kopējā platība ir 290m2 (no tās ēkas lietderīgā platība – 250m2 un koplietošanas telpu platība 40m2) un tajā deklarētas 3 personas, tad 2016.gadā ar samazināto nekustamā īpašuma nodokļa likmi apliekami 150m2 no ēkas lietderīgās platības un šai platībai atbilstoša koplietošanas telpu platība - 24m2. Pārējai ēkas platībai 116m2 (116m2 = 290m2-150m2-24m2) piemērojama nekustamā īpašuma nodokļa likme 1,5% apmērā no kadastrālās vērtības.

NĪN aprēķins juridiskajām personām un citiem komersantiem

Lai samazināto nodokļa likmi piemērotu juridiskām personām, individuālajiem komersantiem, ārvalstu komersantiem un to pārstāvniecībām bez objektā deklarētajām personām papildus tiek vērtēts vai konkrētais īpašums ir izīrēts dzīvošanai un īres tiesības nostiprinātas zemesgrāmatā.

NĪN aprēķins par citiem objektiem

Uz tiem nekustamajiem īpašumiem, kuriem nodokļa likmes piemērošanas kārtība nav noteikta Noteikumos Nr.148, piemērojamas likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli” (turpmāk – likums) paredzētās nekustamā īpašuma nodokļa likmes. Līdz ar to zemei piemērojama likme 1,5 %, bet samazinātā likme (t.i., no 0,2% līdz 0,6%) būs piemērojama telpu grupām, kuru lietošanas veids ir “saistīts ar dzīvošanu”, t.i. garāžām, autostāvvietām, pagrabiem, noliktavām un saimniecības telpām. Turklāt samazinātā nodokļa likme kā telpu grupām, kuru lietošanas veids ir saistīts ar dzīvošanu, piemērojama arī dārza mājām, kuru platība nepārsniedz 40m2.

Deklarētās personas

Saskaņā ar Noteikumiem Nr.148, lai konkrētam objektam varētu piemērot samazināto nodokļa likmi, nekustamā īpašuma objektā dzīvesvietu jābūt deklarējušai personai, kas atbilst noteiktām prasībām. Pirmkārt, personai jābūt kādam no šiem statusiem:

  • Latvijas pilsonis;
  • Latvijas nepilsonis;
  • citas Eiropas Savienības dalībvalsts pilsonis;
  • Eiropas Ekonomikas zonas valsts pilsonis;
  • Šveices Konfederācijas pilsonis;
  • persona, kas ir saņēmusi pastāvīgās uzturēšanās atļauju Latvijas Republikā.

Otrkārt, iepriekš minēto personu dzīvesvietai konkrētajā nekustamā īpašuma objektā  jābūt deklarētai taksācijas gada 1.janvārī plkst. 0.00. Papildus jāuzsver, noteikums par nekustamajā īpašumā deklarētām personām neparedz šo personu vecuma ierobežojumus. Informāciju par savā īpašumā deklarētām personām var iegūt portāla www.latvija.lv e-pakalpojumā «Manā īpašumā deklarētās personas»  vai vēršoties Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē.

Attiecībā uz ārvalstniekiem jāņem vērā ka konkrētās personas dzīvesvietai jābūt bijušai deklarētai Latvijā uz tā gada, kas ir bijis 7 gadus pirms attiecīgā taksācijas gada, 1.janvāri. Vienlaikus vēršam uzmanību, ka minētā prasība nav attiecināma uz bērniem, kas ir dzimuši mazāk kā 7 gadus pirms taksācijas gada. Papildus jāuzsver, ka pirms aprēķina veikšanas Rīgas dome saņems nepieciešamos datus no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes, līdz ar to nodokļa maksātājam pašam nebūs pienākums pierādīt, ka viņa deklarētā dzīvesvieta uz 1.janvāri pirms septiņiem taksācijas gadiem ir bijusi Latvijas Republikā.

NĪN ATVIEGLOJUMI

Ar 09.06.2015. grozījumiem Noteikumi Nr.198 papildināti ar iespēju piešķirt nodokļa atvieglojumus 50% apmērā par vienu bērnu (4.8.3. apakšpunkts) vai 70% apmērā par diviem bērniem (4.8.2. apakšpunkts), ja nodokļa maksātājam pašam (vai kopā ar laulāto) vai tā laulātajam taksācijas gada 1.janvārī ir bērns (bērni) vecumā līdz 19 gadiem vai bērns (bērni) pēc pilngadības sasniegšanas, kamēr viņi turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu dienas nodaļā (pilna laika klātienes studijas), bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai. Personām, kuras minētas šo saistošo noteikumu 4.8.apakšpunktā, atvieglojumus piešķir, ja taksācijas gada 1.janvārī personas vai tās laulātā deklarētā dzīvesvieta ir nekustamā īpašuma objektā, par kuru tiek piešķirti atvieglojumi, kopā ar attiecīgajā saistošo noteikumu apakšpunktā minēto bērnu skaitu. Saskaņā ar iepriekšminētajām normām nodokļa atvieglojumus ģimene varēs saņemt tikai par to dzīvokļa īpašumu, kurā vismaz viens no vecākiem deklarēts kopā ar bērnu vai bērniem (ja vecāki ir laulāti) vai kurā kopā ar bērnu vai bērniem deklarēts vecāks, uz kura vārda dzīvokļa īpašums nostiprināts zemesgrāmatā (ja vecāki nav laulāti).

Papildus paskaidrojam, ka jānošķir samazinātās nodokļa likmes piemērošana no nodokļa atvieglojumu piešķiršanas nodokļa maksātājam. Samazināto nodokļa likmi piemēro par nekustamo īpašumu, kas atbilst Noteikumu Nr.148 prasībām. Savukārt nodokļa atvieglojumus dažādos apmēros piešķir noteiktām Noteikumu Nr.198 4.punktā paredzētām nodokļa maksātāju kategorijām. Līdz ar to nekustamajam īpašumam piemērojamā nodokļa likme un par nekustamo īpašumu piešķirtie atvieglojumi ir divi atsevišķi lielumi, kas pastāv neatkarīgi viens no otra. Tomēr ņemot vērā, ka abos gadījumos būtisks ir dzīvesvietas deklarēšanas fakts, nodokļa maksātājiem ieteicams izvērtēt saistošo noteikumu izvirzītos kritērijus un savlaicīgi sakārtot sava īpašuma adresē deklarētās personu dzīvesvietas, lai atbilstības gadījumā vienlaikus saņemtu gan samazinātās nodokļa likmes piemērošanu, gan nodokļa atvieglojumus.

Piemēram, ja ģimenei ar vienu bērnu pieder gan dzīvoklis, gan vasarnīca Dārziņos, lai saņemtu samazināto nodokļa likmi par abiem objektiem un par vienu tiktu piešķirti atvieglojumi 50% apmērā, tam vecākam, uz kura vārda zemesgrāmatā reģistrēts dzīvoklis, jādeklarējas minētajā īpašumā kopā ar nepilngadīgo bērnu, bet otram vecākam dzīvesvieta jādeklarē vasarnīcā. Savukārt, ja minētie īpašumi pieder ģimenei ar diviem bērniem, tad, deklarējot katru bērnu savā īpašumā kopā ar vienu no laulātajiem vecākiem, ģimenei iespējams par abiem objektiem saņemt gan samazināto nodokļa likmi, gan atvieglojumus 50% apmērā. Izvēloties abus bērnus kopā ar vecāku deklarēt vienā no īpašumiem, ģimene vienlaikus ar samazināto nodokļa likmi par šo īpašumu var saņemt atvieglojumus 70% apmērā.

Neskaidrību gadījumā personas var zvanīt uz Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes konsultatīvo tālruni 80000850, sūtīt e-pastu uz adresi pip@riga.lv vai klātienē ierasties Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes klientu apkalpošanas centrā Terēzes ielā 5, Rīgā.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Pirmdiena
2024. g. 29. aprīlis
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602