Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Grozījumi „Patērētāju tiesību aizsardzības likumā”
Izdrukāt

Grozījumi „Patērētāju tiesību aizsardzības likumā”

30.10.2012

Ekonomikas ministrija ir sagatavojusi grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā ar mērķi paaugstināt patērētāju tiesību aizsardzību pirkuma un pakalpojuma līgumos, kurus komersants slēdz ar patērētāju.

Likumprojekts izstrādāts, ieviešot Latvijas tiesību aktos Eiropas Parlamenta un Padomes 2011.gada 25.oktobra direktīvas 2011/83/ES par patērētāju tiesībām normas.

Ar likumprojektu paredzēts noteikt, kādi līgumi ir uzskatāmi par distances līgumiem un ārpus pastāvīgās saimnieciskās vai profesionālās darbības vietas noslēgtiem līgumiem, kā arī skaidri noteikt pušu tiesības un pienākumus gadījumos, kad patērētājs izmanto atteikuma tiesības, t.i., 14 dienu laikā atkāpjas no līguma.

Likumprojekts noteiks arī patērētājiem pirms līguma noslēgšanas sniedzamo informāciju, prasības preču piegādei, kā arī citas līgumiem piemērojamās prasības.

Piemēram, paredzēts aizliegt mājas lapās izmantot iepriekš atzīmētus ķeksīšus. Bieži vien patērētājam iegādājoties preces vai pakalpojumus Internetā, tiek piedāvāts iegādāties papildus pakalpojumus, un, lai atteiktos no šiem pakalpojumiem, patērētājs ir spiests dzēst iepriekš atzīmētus ķeksīšus.

Saskaņā ar jaunajām prasībām, no patērētājiem, kuri izmantojuši kredītkarti vai citu maksāšanas līdzekli, iegādājoties preci vai pakalpojumu, pārdevēji un pakalpojumu sniedzēji nevarēs iekasēt maksu par maksājuma līdzekļa izmantošanu, kas ir augstāka par pārdevēja vai pakalpojuma sniedzēja faktiskajām izmaksām, kas saistītas ar šo maksāšanas līdzekļu izmantošanu.

Likumprojektā ir pilnveidotas prasības attiecībā uz pārdevēja un pakalpojuma sniedzēja atbildību par neatbilstošām precēm vai pakalpojumiem, prasījumiem, kādus patērētājs var izvirzīt pārdevējam vai pakalpojuma sniedzējam preces vai pakalpojuma neatbilstības gadījumā, kā arī netaisnīgiem līguma noteikumiem.

Cita starpā likumprojekts paredz grozījumus arī attiecībā uz patērētāju kreditēšanas līgumiem. Lai izvairītos no gadījumiem, kad komersants izsniedz kredītus, nepietiekami izvērtējot patērētāja maksātspēju (piemēram, izsniedzot kredītus skolniekiem un studentiem), likumprojekts noteiks aizliegumu komersantiem turpmāk izsniegt kredītu personai, kurai nav pastāvīgu un pietiekamu ienākumu.

Šādos gadījumos likumprojekts paredz patērētāja tiesības maksāt tikai likumiskos procentus, tas ir, 6% gadā. Likumprojekts paredz arī obligātu pirmo iemaksu patērētāju kreditēšanas līgumiem, nosakot, ka, ja ar kreditēšanas līgumu tiek finansēta jaunas preces iegāde, kredīts izsniedzams ne vairāk kā 90 procentu apmērā no attiecīgās preces vērtības.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Pirmdiena
2024. g. 29. aprīlis
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602