Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Likumprojekts grozījumi likumā „ Par iedzīvotāju ienākuma nodokli ”
Izdrukāt

Likumprojekts grozījumi likumā „ Par iedzīvotāju ienākuma nodokli ”

07.09.2012

Ministru kabinetā tika izskatīti grozījumi likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, ar ko paredzēts mazināt administratīvo slogu nodokļu maksātājiem un precizēt likuma normas attiecībā uz akciju pirkuma brīdī gūto ienākumu un IIN atvieglojumiem.

Likumprojekts paredz, ka maksātājs, ko uz uzņēmuma līguma pamata nodarbina komersants, individuālais uzņēmums (arī zemnieku vai zvejnieku saimniecība), kooperatīvā sabiedrība, nerezidenta pastāvīgā pārstāvniecība, iestāde, organizācija, biedrība, nodibinājums vai fiziska persona, kas reģistrēta kā saimnieciskās darbības veicēja, var nereģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kā saimnieciskās darbības veicējs. Šajā gadījumā maksātājs, nosakot ar nodokli apliekamo ienākumu, nav tiesīgs piemērot saimnieciskās darbības izdevumus. Tādējādi tiek nodrošināts, ka maksātājam neveidojas administratīvais slogs ikreiz reģistrēties VID.

Līdz ar grozījumiem turpmāk darba devējam pēc pieprasījuma būs jāizsniedz darbiniekam paziņojumu par fiziskajai personai izmaksātajām summām darba attiecību izbeigšanas dienā, ja ar darbinieku darba attiecības ir izbeigušās pirms taksācijas gada beigām.

Tāpat likumprojekts paredz, ka akciju pirkuma tiesību īstenošanas brīdī gūtais ienākums (starpība starp akciju tirgus cenu un cenu, par kādu akcijas iegādājas akciju pirkuma tiesību turētājs) nav apliekams ar nodokli, ja  akciju pirkuma tiesību īstenošanas plāns paredz vismaz trīs gadu turēšanas periodu šādām tiesībām un darbinieks šajā laikā ir darba attiecībās ar kapitālsabiedrību, kā arī darba devējs ir VID sniedzis prasīto informāciju par akciju pirkuma tiesību īstenošanas plāna nosacījumiem.

Atvieglojums tiek piemērots arī gadījumos, kad darbinieks tiek pārcelts darbā uz citu ar darba devēju saistītu uzņēmumu vai pārtrauc darba tiesiskās attiecības, jo viņam ir piešķirta valsts vecuma pensija (tai skaitā priekšlaicīgi).

Citos gadījumos gūtais ienākums ir pielīdzināms algota darba ienākumam, tādējādi par šo ienākumu ir jāveic gan valsts obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas, gan jāmaksā IIN.

Ja atvieglojuma piemērošanai noteiktie kritēriji netiek ievēroti no darbinieka neatkarīgu apstākļu dēļ (piemēram, darba devējs nav iesniedzis VID likumā noteikto informāciju noteiktajā kārtībā un termiņā), akciju pirkuma tiesību īstenošanas ienākums ir apliekams ar algas nodokli un darba devējs ir atbildīgs par IIN un valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu budžetā.

Likumprojekts arī paredz ieviest nodokļu pretizvairīšanās normas attiecībā uz tāda ienākuma aplikšanu ar nodokli, kas iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājam pienākas no tā līdzdalības zemu nodokļu un beznodokļu valstu vai teritoriju sabiedrībās, trastos vai citos juridiskos veidojumos.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Pirmdiena
2024. g. 06. maijs
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602