Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Jauna kārtība algas nodokļu grāmatiņu izsniegšanai
Izdrukāt

Jauna kārtība algas nodokļu grāmatiņu izsniegšanai

06.01.2012

Ministru kabinets  apstiprināja  noteikumu projektu, kas paredz jaunu kārtību, kādā izsniedzamas algas nodokļu grāmatiņas.
Nodokļu maksātājam, kuram ir piešķirta izdienas pensija, grāmatiņā atzīmi par pensiju piešķiršanu izdarīs Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, Aizsardzības ministrija vai Satversmes aizsardzības birojs.

Ja persona ir zaudējusi tiesības uz pensiju un grāmatiņa atrodas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, Aizsardzības ministrijā vai Satversmes aizsardzības birojā , tad viena no minētajām institūcijām grāmatiņā norādīs datumu, ar kuru persona ir zaudējusi tiesības uz konkrēto pensiju, un grāmatiņu ar attiecīgu atzīmi pēc nodokļa maksātāja pieprasījuma izsniegs nodokļa maksātājam.

Ja ir notikušas izmaiņas nodokļa maksātāja tiesībās uz neapliekamo minimumu un nodokļa atvieglojumiem, nodokļa maksātājam par minētajām izmaiņām jāiesniedz VID attiecīgs paziņojums. Ja paziņojums tiek iesniegts elektroniski, tam jābūt apliecinātam ar drošu elektronisko parakstu vai, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu, paziņojumam pievienojot apliecinošo dokumentu elektroniskās kopijas.

Noteikumu projekts paredz, ka, pirmo reizi saņemot grāmatiņu, persona VID uzrāda invaliditāti apliecinošu dokumentu, politiski represētās personas apliecību vai nacionālās pretošanās kustības dalībnieka apliecību.
VID, izsniedzot grāmatiņu pirmoreiz, izdara attiecīgo ierakstu grāmatiņā.
Ja  invaliditāti apliecinošs dokuments izdots agrāk kā 45 kalendāra dienas pirms grāmatiņas saņemšanas, tad VID tas nav jāuzrāda.
Ja grāmatiņa atrodas pie darba devēja un nodokļa maksātājam rodas tiesības uz papildu atvieglojumu saistībā ar invaliditātes piešķiršanu vai invaliditātes termiņa pagarināšanu, tad pēc invaliditāti apliecinoša dokumenta uzrādīšanas, darba devējs izdara attiecīgo ierakstu grāmatiņā.

Jaunajā kārtībā paredzēts, ka turpmāk nodokļa maksātājam, kurš veic saimniecisko darbību un nav darba attiecībās ar darba devēju, grāmatiņa nebūs jāiesniedz VID, jo VID nodrošinās, ka nodokļa maksātājam netiks piemērots iedzīvotāju ienākuma nodokļa neapliekamais minimums saimnieciskās darbības ienākumam un algota darba ienākumam vienlaicīgi.

Savukārt, ja mikrouzņēmuma darbinieks ir darba attiecībās ar vairākiem mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem, grāmatiņu iesniedz vienā no mikrouzņēmumiem un rakstveidā informē pārējos mikrouzņēmumus par grāmatiņas iesniegšanu konkrētajā mikrouzņēmumā.

MK aicināja FM izvērtēt iespēju pāriet uz elektronisko nodokļu grāmatiņu sistēmu un par to diskutēt valdībā.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Piektdiena
2024. g. 26. aprīlis
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602