Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Sliekšņu izmaiņas darījumos ar skaidru naudu un izmaiņas saimnieciskās darbības apturēšanas kārtībā
Izdrukāt

Sliekšņu izmaiņas darījumos ar skaidru naudu un izmaiņas saimnieciskās darbības apturēšanas kārtībā

13.05.2011

Finanšu Ministrija sagatavoja izmaiņas likumā „Par nodokļiem un nodevām". Paredzētas izmaiņas to darījumu robežām, kurus veic skaidrā naudā, kā arī ir noteikta kārtība saimnieciskās darbības apturēšanai, lai novērstu iespējamību izvairīties no nodokļu nomaksas.

Juridiskajām personām būs pienākums deklarēt visus darījumus, kas veikti skaidrā naudā iepriekšējā mēneša laikā, kuri pārsniedz 1000 latus, - arī ar fiziskām personām, kurām, saskaņā ar normatīvajiem aktiem, nevajag reģistrēties VID kā personām, kuras veic saimniecisko darbību.

Tādām fiziskajām personām netiks atļauts veikt norēķinus skaidrā naudā, kuru summa vienā darījumā (operācijā) pārsniedz 2000 latus.

Tāpat ir paredzēts samazināt slieksni no 3000 līdz 1000 latiem, kuru sasniedzot kļūst nepieciešams deklarēt veiktos darījumus skaidrā naudā, un, savukārt, ir paredzēts samazināt slieksni no 10000 līdz 5000 latiem, ko sasniedzot nedrīkst veikt darījumus skaidrā naudā.

Grozījumi paredz noteikt arī nodokļu maksātāju saimnieciskās darbības apturēšanas un atjaunošanas kārtību (brīdināšanu, lēmuma pieņemšanu un publicēšanu, lēmumu apstrīdēšanu), definēt pārkāpumu veidus, kā arī paredzēts nodokļu maksātāju pienākums ievērot saimnieciskās darbības veikšanas aizliegumu.

Paredzēts paplašināt to gadījumu loku, kuros komersanta darbība var tikt apturēta, liedzot turpināt normatīvajiem aktiem neatbilstošu komercdarbību. Apturot saimniecisko darbību, tiks veikti papildus komersanta darbību ierobežojošie pasākumi, piemēram, speciālo atļauju (licenču) anulēšana, norēķinu operāciju apturēšana, struktūrvienību vai citu saimnieciskās darbības veikšanas vietu noplombēšana vai aizzīmogošana. Ja komersants 15 dienu laikā pēc tā darbības apturēšanas nenovērsis pārkāpumu, VID būs tiesīgs iniciēt attiecīgā subjekta piespiedu likvidāciju.

Grozījumi tiks papildināti ar punktu, paredzot, ka par nodokļu maksātāju tiks uzskatīta persona, kurai ir piešķirtas un kura regulāri (vairāk nekā vienu reizi taksācijas periodā) izmanto pilnvaras noslēgt līgumus tās juridiskās, fiziskās vai citas personas vārdā, kura atrodas vai ir nodibināta zemu nodokļu vai beznodokļu valstīs vai teritorijās, tāpat arī valstī, ar kuru Latvijai nav noslēgto starptautisko līgumu par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma nodokļiem vai arī valstī, kurā tā neveic aktīvu komercdarbību vai saimniecisko darbību un neiesniedz nodokļu administrācijai ienākuma nodokļa deklarācijas.

Grozījumus likumos vēl skatīs un par tiem lems Ministru kabinets un Saeima.

 

 

 

 



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Piektdiena
2024. g. 26. aprīlis
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602