Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Zaudējumu segšana, kuri ieturēti no darbinieka darba algas


02.06.2016

Jautājums

Vai darba devējam ir tiesības ieturēt no darbinieka darba algas soda naudu, kuru tam ir aprēķinājusi cita firma sakarā ar šī darbinieka vainu?

Šis darbinieks ir parakstījies zem visiem drošības noteikumiem celtniecības objektā, kurus kādā brīdī neizpildīja un par to tika uzlikts sods darba devējam.


Atbilde

Saskaņā ar Darba likuma (DL) 79.pantu darba devējam ir tiesības ieturēt no darbiniekam izmaksājamās darba samaksas to zaudējumu atlīdzību, kas viņam radušies darbinieka prettiesiskas, vainojamas rīcības dēļ. Šāda ieturējuma izdarīšanai nepieciešama darbinieka rakstveida piekrišana.

Ja darbinieks apstrīd darba devējam radušos zaudējumu atlīdzības prasījuma pamatu vai apmēru, darba devējs var celt atbilstošu prasību tiesā divu gadu laikā no zaudējumu nodarīšanas dienas.

Savukārt DL 80. pantā teikts, ka gadījumos, ja darba devējs saskaņā ar šā likuma 79.panta 1. daļu veic ieturējumus no darbiniekam izmaksājamās darba samaksas, lai atlīdzinātu darba devējam radušos zaudējumus, šie ieturējumi nedrīkst pārsniegt 20% no darbiniekam izmaksājamās mēneša darba samaksas. Jebkurā gadījumā darbiniekam saglabājama darba samaksa minimālās mēneša darba algas apmērā un par katru apgādībā esošu nepilngadīgo bērnu līdzekļi valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

Tādējādi, ja darbiniekam ir noteikta minimālā mēneša darba alga normālā darba laika ietvaros vai arī ja viņam ir noteikta minimālā stundas tarifa likme, tad ieturējumus darba devējs nedrīkst veikt. Turklāt ieturējumus drīkst izdarīt tikai tad, ja darbinieks nav apstrīdējis darba devēja atprasījuma tiesību pamatu vai apmēru un ja saņemta darbinieka rakstveida piekrišana.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602