Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Izdienas pensijas un izmaksājamās saskaņā ar ES regulām, neapliekamā minimuma piemērošana


27.05.2015

Jautājums

Ar ko atšķiras izdienas pensijas no pensijām, kuras tiek izmaksātas saskaņā ar ES regulām? Atnāca paziņojums EDS par darbinieka statusa izmaiņām, kuram bija Krievijas pensija, bet viņam izpildījās 62 gadi un 3.meneši.

Iesakiet, vai drīkst viņam sākt piemērot atvieglojumus vecuma pensionāram? Ja nodokļa grāmatiņa atrodas darba vietā, kāds neapliekamais minimums tiek piemērots?


Atbilde

Tiesības saņemt izdienas pensiju ir atsevišķos amatos un profesijās strādājušajiem, kuriem pēc noteikta laika nostrādāšanas turpmākais darbs saistīts ar profesionālo iemaņu zudumu vai sociālo bīstamību.

Izdienas pensiju var izmaksāt saskaņā ar:

 - nolikumu „Par izdienas pensijām”, piemēram, transporta darbiniekiem (aviācijas, dzelzceļa, sabiedriskā transporta, jūras un upju transporta darbiniekiem), un radošajās profesijās strādājošajiem (cirka, operas, baleta u.c. māksliniekiem); 

-  speciālajiem likumiem, piemēram, tiesnešiem, prokuroriem, diplomātiem, militārpersonām u.c.

Lai cilvēks varētu saņemt izdienas pensiju, jābūt ievērotiem šādiem nosacījumiem:

- amatā vai profesijā, kas dod tiesības uz izdienas pensiju ir nostrādāts izdienas pensiju likumos noteiktais laiks;

- sasniegts noteikts vecums;

- darbs vairs nav amatā vai profesijā, kas deva tiesības uz izdienas pensiju.

Savukārt, attiecībā uz pensijām, kuras izmaksātas saskaņā ar ES regulām, jāskatās, uz kādas regulas pamata attiecīgā pensija ir izmaksāta. Visizplatītākais variants ir summētais stāžs. Latvijas pilsoņiem, kuri likumīgi strādā kādā ES dalībvalstīm, ir iespēja iesaistīties šīs valsts sociālās drošības sistēmā un saņemt tās sniegtās garantijas. Viņiem šajā ES dalībvalstī ir tādas pašas tiesības un pienākumi sociālās drošības jomā kā šīs valsts pilsoņiem. Ja Latvijas pilsonis sava darba mūža laikā ir strādājis vairākās ES dalībvalstīs, viņam ir tiesības saņemt pensiju no visām šīm valstīm. Katra valsts savu izmaksājamās pensijas daļu aprēķinās atbilstoši tās likumiem un cilvēka nostrādātajam laikam šajā valstī. Ja cilvēks nebūs nostrādājis pietiekami ilgu laiku kādā ES dalībvalstī, lai viņam rastos tiesības uz šīs valsts pensiju, tiks ņemti vērā citās ES dalībvalstīs nostrādātie laika periodi.

Piemēram, cilvēka darba stāžam Latvijā, lai rastos tiesības uz pensiju, ir jābūt ne mazākam par 15 gadiem. Ja cilvēks ir nostrādājis 12 gadus Latvijā, bet pēc tam 6 gadus Vācijā, tad viņam, pieprasot pensiju Latvijā, tiesību noteikšanai tiks summēti abi periodi. Tādējādi vērā tiks ņemti ne tikai nostrādātie 12 gadi Latvijā, bet arī 6 gadi Vācijā. Tomēr Latvija piešķirs pensiju tikai par 12 gadiem, kamēr Vācijas pienākums būs piešķirt pensiju par 6 tur nostrādātajiem gadiem.

VSAOI likme darba ņēmējiem - izdienas pensijas saņēmējiem ir 31.07% (9.57% darba ņēmējam, 21,50% darba devējam)

Tā kā Jūsu jautājumā minētajiem pensijas „saskaņā ar ES regulām” un Krievijas pensijas saņēmējiem bija izpildījušies 62 gadi un 3 mēneši (Latvijā noteiktais pensionēšanās vecums 2014.gadā), tad  VSAOI likme 2015. gadā viņiem attiecīgi būs 28.70% (8.84% darba ņēmējam, 19.86% darba devējam).

Saskaņā ar likuma „Par IIN” 12.panta 5.daļu, personām, kurām piešķirta pensija (ieskaitot piemaksu pie pensijas par apdrošināšanas stāžu, kas uzkrāts līdz 1995.gada 31.decembrim) vai pārrēķināta pensija pēc 1996.gada 1.janvāra atbilstoši likumam "Par valsts pensijām" vai izdienas pensija, vai speciālā valsts pensija atbilstoši Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem, vai pensija atbilstoši ārvalsts normatīvajiem aktiem, vai noslēgts mūža pensijas apdrošināšanas līgums (ar uzkrāto fondētās pensijas kapitālu atbilstoši Valsts fondēto pensiju likumam), neapliekamais minimums ir 2820 EUR gadā (šā likuma izpratnē — pensionāra neapliekamais minimums).

Tātad Jūsu jautājumā minētajos abos gadījumos pensionāra neapliekamais minimums 2820 EUR gadā tiek piemērots pensijai, tāpēc vispārējo neapliekamo minimumu 75 EUR apmērā darba algai Jūs nedrīkstat piemērot.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602