Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Neapliekamais minimums un papildus atvieglojumi darbiniekiem ar invaliditāti


14.05.2014

Jautājums

Darbiniekiem ar invaliditāti ir dažādi ieraksti nodokļu grāmatiņās- “invaliditātes pensija” vai “invaliditātes pabalsts”.

Kādā gadījuma tiek piemērots neapliekamais minimums un papildus atvieglojumi?


Atbilde

Neapliekamā minimuma piemērošana invalīdam ir atkarīga no tā, vai viņš saņem invaliditātes pensiju vai invaliditātes pabalstu.

Saskaņā ar likuma "Par valsts pensijām" 14. panta 1. daļu, tiesības uz invaliditātes pensiju ir sievietēm un vīriešiem, pirms vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamais vecuma sasniegšanas, ar apdrošināšanas stāžu, kas nav mazāks par 3 gadiem, ja tās atzītas par invalīdiem.

"Valsts sociālo pabalstu likuma" 4.panta 1. daļā teikts, ka gadījumos, ja personas nevar pierādīt 3 gadu kopējo darba stāžu un ir Latvijas pilsoņi, nepilsoņi, ārvalstnieki un bezvalstnieki, kuriem piešķirts personas kods un kuri pastāvīgi dzīvo Latvijas teritorijā, tās var pretendēt uz valsts sociālajiem pabalstiem.

Savukārt, minētā likuma 4.panta  5.daļas 1.punkts nosaka, ka Tiesības uz valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu invaliditātes gadījumā ir tām šā panta 1. daļā minētajām personām, kuras Latvijas Republikā nodzīvojušas kopumā ne mazāk kā 60 mēnešus, no tiem pēdējos 12 mēnešus nepārtraukti.

Saskaņā "Valsts sociālo pabalstu likuma"  13.panta 1.daļas 2.punktu, valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu piešķir personai, kurai nav tiesību saņemt valsts pensiju (izņemot apgādnieka zaudējuma pensiju invalīdam) vai apdrošināšanas atlīdzību sakarā ar nelaimes gadījumu darbā vai arodslimību, ja persona atzīta par invalīdu un pārsniegusi 18 gadu vecumu. Šīm personām valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu piešķir uz noteikto invaliditātes laiku.

Ja darbinieks saņem invaliditātes pensiju, tad neapliekamo minimumu 75 EUR apmērā viņam nepiemēro, jo VSAA invaliditātes pensijai piemēro pensionāra neapliekamo minimumu 235 EUR.

Algas nodokļa grāmatiņā ir redzams, ka darbinieks saņem pensiju (VSAA nepiešķir pensiju, neizdarot par to atzīmi grāmatiņā).

Savukārt papildu atvieglojumus piemēro tajā vietā, kur iesniegta algas nodokļa grāmatiņa. Ja grāmatiņa ir VSAA, tad papildu atvieglojumu piemēros aģentūra. Ja grāmatiņa ir darbavietā, tad to piemēros darba devējs.

Ja uzņēmumā ir iesniegta algas nodokļa grāmatiņa, tad darba devējs piemēro tikai papildus atvieglojumu par invaliditāti, kas 3.grupas invalīdam ir 120 EUR, savukārt – 1. un 2.grupas invalīdiem – 154 EUR, un atvieglojumus par apgādājamiem, ja tādi ir.

Ja vienā vai otrā ienākumu izmaksas vietā nav piemērots viss neapliekamais minimums un atvieglojumi, tad pārmaksāto nodokli var atgūt, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Piemēram, ja pensija ir 200 EUR, tad 35 EUR kā neapliekamo minimumu var piemērot algai, taču tikai iesniedzot iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju.

Ja darbinieks saņem invaliditātes pabalstu, tad darba devējs piemēro arī neapliekamo minimumu -  75 EUR mēnesī. Tātad, šajā gadījumā, ja uzņēmumā ir iesniegta algas nodokļa grāmatiņa, darba devējs piemēro gan neapliekamo minimumu 75 EUR, gan papildus atvieglojumu par invaliditāti (120 vai 154 EUR), gan atvieglojumus par apgādājamiem, ja tādi ir.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602