Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Ziņojumi VID par valdes locekļa ienākumiem


26.06.2015

Jautājums

SIA apgrozījums 2015.gada maijā sastāda jau 2600 euro, bet nav neviena darbinieka, kurš saņemtu minimālo algu. Ir tikai viens valdes loceklis.

Kādas atskaites nepieciešams iesniegt, ja valdes loceklim tiks aprēķināti nodokļi no domājamās algas?


Atbilde

Likuma „Par VSA” 1.panta 2.punkta „m” apakšpunkts nosaka, ka darba ņēmējs ir kapitālsabiedrības valdes loceklis, ja kapitālsabiedrībai taksācijas gada kārtējā mēnesī apgrozījums ir lielāks par MK noteiktās minimālās mēneša darba algas apmēru, kas reizināts ar koeficientu 5 (t.i. 360 x 5 = 1800 EUR), un kapitālsabiedrībā šajā mēnesī nav neviena darba ņēmēja vai visiem darba ņēmējiem obligāto iemaksu objekts ir mazāks par MK noteiktās minimālās mēneša darba algas apmēru.

MK noteikumu Nr.827 "Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli" 8.6 punktā teikts, ka darba devējs kapitālsabiedrības valdes locekli, kas atbilst likuma "Par VSA" 1.panta 2.punkta „m" apakšpunktā minētajiem nosacījumiem, reģistrē VID kā darba ņēmēju, iesniedzot līdz nākamā mēneša datumam, kas noteikts kā ikmēneša obligāto iemaksu veikšanas termiņš, ziņas par darba ņēmēja statusa iegūšanu vai zaudēšanu.

Tātad, par valdes locekli, par kura domājamo ienākumu konkrētajā mēnesī tiks aprēķināti nodokļi, VID jāiesniedz arī ziņas par darba ņēmējiem.

VSAOI likmi valdes locekļa domājamam ienākumam piemēro tādu, kāda ir piemērojama konkrētajai personai, ņemot vērā darba ņēmēja apdrošināšanas statusam atbilstošo obligāto iemaksu likmi.

Valdes locekļa domājamais ienākums, kas atbilst normatīvajos aktos noteiktajam minimālās mēneša darba algas apmēram, t.i. 2015.gadā 360 EUR, jānorāda "Ziņojumā par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no darba ņēmēju darba ienākumiem, iedzīvotāju ienākuma nodokli un uzņēmējdarbības riska valsts nodevu pārskata mēnesī" (darba devēja ziņojumā).

VSAOI jāiemaksā speciālajā budžeta kontā termiņos, kādi norādīti VID izsniegtajā paziņojumā, IIN jāiemaksā budžetā ne vēlāk kā ienākuma izmaksas mēnesim sekojošā mēneša 5. datumā. Aprēķinot IIN no valdes locekļa domājamā ienākuma, ņem vērā aprēķināto darba ņēmēja VSAOI summu attiecīgajam mēnesim, kā arī mēneša neapliekamo minimumu un nodokļa atvieglojumus, ja valdes locekļa algas nodokļa grāmatiņa ir iesniegta SIA.

Arī IIN summas, kas attiecīgajā mēnesī ir iemaksātas budžetā, jānorāda darba devēja ziņojumā.

Par iepriekšējo taksācijas gadu līdz nākamā gada 1.februārim darba devējam ir jāiesniedz VID paziņojums par fiziskai personai izmaksātajām summām ar ienākuma veida kodu 1018.

Tā kā valdes locekļa domājamam ienākumam ir tiesības piemērot attaisnotos izdevumus, tad viņam ir arī tiesības saņemt nodokļa atmaksu par attaisnotajiem izdevumiem, piemēram, par izglītību, medicīnas pakalpojumiem u.c., iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602