Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Medicīnisko iekārtu iegāde un īpašā nodokļu režīma piemērošana importa darījumiem


27.08.2010

Jautājums

Latvijas firma, PVN maksātājs, nodarbojas ar stomatoloģisko un medicīnisko iekārtu tirdzniecību. Preces tiek saņemtas no ES un trešajām valstīm.
Saņemot preces no ES, mēs aprēķinām PVN un uzrādām to deklarācijas 56 un 64 rindās.
No 2009.gada 29. decembra mums ir atļauja piemērot īpašo nodokļu režīmu preču  importa darījumiem.
Saņemot preces no trešajām, valstīm, mēs aprēķinām priekšnodokli un uzrādām to PVN deklarācijas 61 rindā.

Mūsu finansu inspekcija liek uzrādīt aprēķināto nodokli PVN deklarācijas 53 rindā, bet  atskaitīto priekšnodokli 61 rindā .

Vai tas ir pareizi ?  Taču 53 rindā uzrādās aprēķinātais nodoklis 10% 

(42 rinda x 10%).


Atbilde

Saņemot preces no ES Jūs uzrādāt aprēķināto nodokli un atskaitīto priekšnodokli  PVN deklarācijas 56 un 64 rindās, bet vēl Jums  deklarācijas 51 rindā jāuzrāda saņemto preču vērtība.

Aprēķinātais nodoklis importētajām precēm, kur tiek piemērots īpašais nodokļa režīms, tiek samaksāts budžetā uzrādot nodokļa deklarācijā par to taksācijas periodu, kurā preces izlaistas brīvam apgrozījuma (Likums par PVN, 12 pants, 21daļa).

Tas nozīmē, ka aprēķinātā nodokļa summa pēc 10% likmes, tiek uzrādīta deklarācijas 53 rindā un tiek aprēķināta no importēto preču muitas vērtības, kurai pieskaitītas šādas izmaksas  (Likums par PVN, 2 pants, 8 daļa):

- pakalpojumu vērtību, ja pakalpojumi ir tieši saistīti ar preču importēšanu un ja šo pakalpojumu vērtība nav iekļauta importēto preču muitas vērtībā, tajā skaitā komisijas maksa, kā arī preču transportēšanas, iesaiņošanas un apdrošināšanas izmaksas, kas radušās līdz pirmajam galamērķim iekšzemē;

- preču transportēšanas izmaksas līdz preču saņēmējam citā dalībvalstī, ja šī vieta ir zināma preču importēšanas brīdī. Ja starptautiskajā preču pārvadājumu pavadzīmē galapunkts nav konkrēti norādīts, tad, nosakot ar nodokli apliekamajā vērtībā iekļaujamo preču transporta pakalpojuma vērtību, par preču saņemšanas vietu uzskata muitas deklarācijā norādīto preču saņēmēja adresi;

- normatīvajos aktos noteiktos nodokļus, nodevas un citus obligātos maksājumus, kas aprēķināti par preču ievešanu, izņemot pievienotās vērtības nodokli.

 Ja preču importēšanas brīdī pakalpojumu faktiskā vērtība nav zināma vai pēc pakalpojumu sniedzēja nodokļa rēķina saņemšanas tā atšķiras no muitas deklarācijā uzrādītās pakalpojuma vērtības, preču saņēmējs papildus aprēķināto nodokli par saņemto pakalpojumu (starpību starp piegādātāja nodokļa rēķinā un muitas deklarācijā uzrādīto vērtību) aprēķina un iemaksā valsts budžetā, iesniedzot nodokļa deklarāciju par to taksācijas periodu, kurā saņemts pakalpojums un nodokļa rēķins. (Likums par PVN, 12 pants, 24 daļa).

Apliekamai personai ir tiesības nodokļa deklarācijā kā priekšnodokli no budžetā maksājamās nodokļa summas atskaitīt saskaņā ar īpašo nodokļa režīmu preču importa darījumos aprēķināto nodokļa summu par Latvijā  ievestajām precēm atbilstoši muitas deklarācijai . Atskaitāmā priekšnodokļa summa tiek uzrādīta PVN deklarācijas 61 rindā . (Likums par PVN, 10 pants, 1.daļa , 21 punkts).

Tātad finansu inspekcija pilnīgi pamatoti prasa Jums ievērot likuma „Par PVN” normas.

 



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602