Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Fiziskas personas sniegtais aizdevums


20.08.2013

Jautājums

Vai drīkst fiziska persona sniegt aizdevumu citai fiziskai personai vai juridiskai personai bezskaidrā naudā summā 10000 latu?

Vai nepieciešamas licences vai atļaujas?


Atbilde

Likuma "Par nodokļiem un nodevām" 30.pants attiecas tikai uz skaidrā naudā veiktajiem darījumiem. Minētā panta  1. un 1.1 daļās teikts, ka nodokļu maksātāji, izņemot fiziskās personas, kuras nav individuālie komersanti, katru mēnesi līdz 15.datumam MK noteiktajā kārtībā jādeklarē visus iepriekšējā mēneša laikā savstarpēji skaidrā naudā veiktos darījumus (neatkarīgi no tā, vai darījums notiek vienā operācijā vai vairākās operācijās), kuru summa pārsniedz 1000  Ls. Nodokļu maksātājiem, izņemot fiziskās personas, kuras nav individuālie komersanti, nav atļauts veikt skaidrā naudā darījumus, kuru summa pārsniedz 5000 Ls (neatkarīgi no tā, vai darījums notiek vienā operācijā vai vairākās operācijās). Skaidrās naudas ierobežojums, kā arī skaidrā naudā veikto darījumu deklarēšanas pienākums attiecas arī uz fiziskajām personām, kuras reģistrējušās VID kā saimnieciskās darbības veicējas un veic skaidrās naudas darījumus saimnieciskās darbības ietvaros.

Bezskaidras naudas norēķiniem  nekādi ierobežojumi nav noteikti.

Attiecībā uz aizdevumu izsniegšanu, –saskaņā ar  „Patērētāju tiesību aizsardzības likuma" 8.panta 1.1 daļu, kreditēšanas pakalpojumu patērētājam drīkst sniegt kapitālsabiedrība, kura saņēmusi speciālu atļauju (licenci) patērētāja kreditēšanas pakalpojuma sniegšanai. Ar kreditēšanas pakalpojumiem  likumā izprot arī aizdevuma piešķiršanu vai apsolīšanu.

Tātad, lai izsniegtu  aizdevumu fiziskai personai (patērētājam),  licence ir nepieciešama tikai tādos gadījumos, kad šo pakalpojumu sniedz kapitālsabiedrība.

Ņemot vērā iepriekš minēto, var secināt, ka fiziska persona bezskaidras naudas aizdevumu drīkst izsniegt bez ierobežojumiem gan fiziskai, gan juridiskai personai.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602