Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Grāmatvedības programmas un datora noma no fiziskas personas, kura neveic saimniecisko darbību


29.05.2014

Jautājums

Firma noslēdza grāmatvedības programmas un datora nomas līgumu ar fizisku personu, kura neveic saimniecisko darbību.

Vai firmai ir jāietur iedzīvotāju ienākuma nodoklis nomas maksas izmaksas brīdī, ja dotais īpašums ir fiziskas personas personīgā manta? Kā pareizi noformēt doto darījumu?


Atbilde

Saskaņā ar likuma „Par IIN” 8.panta 3.daļas 7.punktu, pie pārējiem fiziskās personas ienākumiem, par kuriem ir jāmaksā nodoklis, tiek pieskaitīti ienākumi no kustamās mantas iznomāšanas.

Tātad, ja ar fizisku personu, kura nav reģistrējusies VID kā saimnieciskās darbības veicēja, ir noslēgts nomas līgums, tad brīdī, kad tiks izmaksāta nomas maksa, Jums jāietur IIN 24% (likuma „Par IIN” 15.panta 2.1 daļa un pārejas noteikumu 90.punkts) un līdz nākamā mēneša 5.datumam jāpārskaita budžetā (likuma  „Par IIN” 17.panta 10.daļas 7.punkts).

Savukārt, saskaņā ar minētā likuma 11.panta 1.3 daļu, fiziskās personas darbība kvalificējama kā saimnieciskā darbība, ja tā atbilst vienam no šādiem kritērijiem:

1) darījumu regularitāte un sistemātiskums (trīs un vairāk darījumi taksācijas periodā vai pieci un vairāk darījumi trijos taksācijas periodos);

2) ieņēmumi no darījuma pārsniedz 10 000 un vairāk latu taksācijas gadā, izņemot ienākumus no personīgā īpašuma atsavināšanas atbilstoši šā likuma 9.panta pirmās daļas 19.2 punktam;

3) darbības ekonomiskā būtība vai personas īpašumā esošo lietu apjoms norāda uz sistemātisku darbību ar mērķi gūt atlīdzību.

Ja nomas maksa tiks maksāta reizi mēnesī, tad izpildās 1.kritērijs – darījumu regularitāte un sistemātiskums.

Tāpēc Jūsu gadījumā ieteicams līgumā atrunāt, ka nomas maksa tiks maksāta reizi gadā, tad iznomātājam nevajadzēs reģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējam.

Var arī būt tāds variants, ka, saskaņā ar likuma „Par IIN” 11.panta 12.daļu, fiziskā persona nereģistrējas kā saimnieciskās darbības veicējs, bet reģistrē VID nomas līgumu. Šajā gadījumā VID izsniedz izziņu par nomas līguma reģistrāciju, kuru fiziskajai personai ir pienākums iesniegt nomniekam. Pie ienākuma izmaksas fiziskai personai, nomnieks  ietur un pārskaita budžetā IIN.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602