Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Izmaiņas „Akcīzes nodokļa likumā”
Izdrukāt

Izmaiņas „Akcīzes nodokļa likumā”

22.09.2015

15. septembrī, Ministru kabineta (MK) sēdē tika atbalstītas vairākas izmaiņas akcīzes nodokļa likumā. Tās paredz palielināt akcīzes nodokļa likmi alkoholiskajiem dzērieniem, naftas produktiem, smēķējamai tabakai un tabakas lapām, kā arī piemērot likmi elektroniskajās cigaretēs izmantojamajiem šķidrumiem.

Lai vēl vairāk mazinātu alkohola patēriņu Latvijā un sasniegtu pozitīvu fiskālo efektu, tiek paredzēta pakāpeniska akcīzes nodokļa likmju paaugstināšana alkoholiskajiem dzērieniem 2016. gada, 2017. gada un 2018. gada 1. aprīlī.

Tāpat paredzēts palielināt akcīzes nodokli naftas produktiem - visplašāk izmantojamajām motordegvielām (bezsvina benzīnam, dīzeļdegvielai un naftas gāzēm jeb autogāzēm (LPG)).

Līdz šim dīzeļdegvielai akcīzes nodoklis tika pārskatīts 2009. gada 1. februārī, bezsvina benzīnam - 2011. gada 1. jūnijā, bet LPG - 2014. gada 1. janvārī. Akcīzes nodokļa palielinājuma gadījumā, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, benzīna un LPG cenas pieaugums būtu aptuveni 3 eiro centi uz litru, savukārt dīzeļdegvielas cenas pieaugums, iekaitot nodokļus, būtu ap 1 eiro centu uz litru. Akcīzes likmi rosināts palielināt arī atsevišķiem petrolejas un degvieleļļas veidiem.

Šobrīd ir jēlnaftas un tās pārstrādes produktu cenu kritums. Piemēram, Naftas eksportētājvalstu organizācijas grozā ietilpstošu jēlnaftas marku cena gada laikā ir samazinājusies par aptuveni 53%. Savukārt tāda etalona kā Brent jēlnaftas cenas samazinājums gada laikā ir ap 52%. Līdz ar to arī šis faktors ir par pamatu atbilstošu akcīzes nodokļa apmēru pārskatīšanai motordegvielām, lai mazinātu transporta radīto CO2 izmešu īpatsvaru Latvijā un mudinātu iedzīvotājus izvēlēties degvielu taupošākus un videi draudzīgākus transportlīdzekļus.

Pašlaik strauji pieaug elektronisko cigarešu un tajās izmantojamo šķidrumu tirgus. Minētais produkts tiek lietots kā alternatīva tabakas smēķēšanai. Tirdzniecībā atrodas gan vienreizējās lietošanas elektroniskās cigaretes, gan daudzkārt lietojamas, atkārtoti uzlādējamas elektroniskās cigaretes ar uzpildāmiem šķidrumiem, kuri var saturēt nikotīnu dažādās koncentrācijās, piemēram, 20 mg/ml, 15mg/ml, 10 mg/ml vai var nesaturēt nikotīnu.

Finanšu ministrija ir saņēmusi vēstules no Beztabakas nozares asociācijas, Latvijas Darba devēju konfederācijas un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, kurās tiek sniegts atbalsts samērīga akcīzes nodokļa piemērošanai elektroniskajās cigaretēs izmantojamajiem šķidrumiem. Papildu tam arī Veselības ministrija rosina piemērot akcīzes nodokli elektroniskajās cigaretēs izmantojamajiem šķidrumiem.

Ņemot vērā minēto, kā arī, lai noteiktu vienotu pieeju savstarpēji aizvietojamiem produktiem, ir ierosināts  elektroniskajās cigaretēs izmantojamajiem šķidrumiem piemērot akcīzes  nodokli, ko veido likme par 1 mililitru šķidruma – 0,01 eiro un likme par 1 miligramu nikotīna – 0,005 eiro. Līdz ar to akcīzes nodoklis elektroniskajās cigaretēs izmantojamajam 10 mililitru šķidruma flakonam, kas satur nikotīnu 20 mg/ml, būtu 1,10 eiro; 10 mililitru šķidruma flakonam, kas satur nikotīnu 15 mg/ml – 0,85 eiro; 10 mililitru šķidruma flakonam, kas satur nikotīnu 10 mg/ml – 0,60 eiro; 10 mililitru šķidruma flakonam, kas nesatur nikotīnu, - 0,10 eiro.

Akcīzes nodoklis elektroniskajās cigaretēs izmantojamajiem šķidrumiem varētu tikt piemērots no 2016. gada 1. jūlija.

Personai, kas, sākot ar 2016.gada 1.jūliju, veiks darbības ar elektroniskajās cigaretēs izmantojamiem šķidrumiem, piemērojot atlikto nodokļa maksāšanas režīmu, līdz 2016.gada 30.jūnijam vajadzēs saņemt speciālo atļauju (licenci) apstiprināta noliktavas turētāja darbībai.

Persona, kas 2016.gada 1.jūlijā veic darbības ar elektroniskajās cigaretēs izmantojamiem šķidrumiem, vajadzēs inventarizēt tai piederošos elektroniskajās cigaretēs izmantojamo šķidrumu krājumus un 15 dienu laikā pēc inventarizācijas (ieskaitot inventarizācijas dienu) iesniegt Valsts ieņēmumu dienestam inventarizācijas sarakstu un nodokļa aprēķinu. Persona par inventarizācijā konstatēto elektroniskajās cigaretēs izmantojamo šķidrumu krājumiem aprēķināto akcīzes nodokli vajadzēs iemaksāt valsts budžetā līdz 2016.gada 15.augustam, izņemot personu, kas ir saņēmusi speciālo atļauju (licenci) apstiprināta noliktavas turētāja darbībai.

Akcīzes nodokļa likumā noteikts, ka pašlaik akcīzes nodoklis smēķējamai tabakai - sasmalcinātajai tabakai, kas paredzēta cigarešu tīšanai, ir 55,49 eiro par kilogramu. Savukārt no 2018. gada 1. janvāra – 60 eiro par kilogramu. Latvijā vienāda akcīzes nodokļa likme tiek piemērota smēķējamai tabakai – sasmalcinātai tabakai, kas paredzēta cigarešu tīšanai, un citai smēķējamai tabakai, kā arī tabakas lapām, jo tie ir savstarpēji aizvietojami produkti.

Akcīzes nodoklis cigaretēm tiek palielināts regulāri katru gadu 1. jūlijā, līdz tas 2018. gada 1. jūlijā sasniedz līmeni: 60 eiro par 1000 cigaretēm un 25% no maksimālās cigarešu mazumtirdzniecības cenas, bet aprēķinātais nodoklis nedrīkst būt mazāks kā 100 eiro par 1000 cigaretēm. 

Akcīzes nodoklis tabakas izstrādājumiem būtu palielināms samērīgi, lai patērētājs nemainītu vienas kategorijas produktus pret citiem. Tādējādi tiktu nodrošināts tirgus līdzsvars un būtu paredzami valsts budžeta ieņēmumi. Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālā asociācija atbalsta pakāpenisku un samērīgu akcīzes nodokļa smēķējamai tabakai palielināšanu, kur palielinājuma temps būtu līdzīgs akcīzes nodokļa palielinājuma tempam cigaretēm.

Lai nebūtu straujš akcīzes nodokļa likmju palielinājums smēķējamai tabakai un tabakas lapām, akcīzes nodokļa palielinājums smēķējamai tabakai un tabakas lapām ir paredzēts samērīgs un pakāpenisks, t.i., aptuveni par 4% katru gadu līdzīgi kāds ir akcīzes nodokļa cigaretēm palielinājuma temps. Tādējādi ir paredzēts akcīzes nodokli smēķējamai tabakai un tabakas lapām palielināt: 2016. gada 1. janvārī – 58 eiro par kilogramu; 2017. gada 1. janvārī – 60 eiro par kilogramu un 2018. gada 1. janvārī – 62 eiro par kilogramu.

Lai mazinātu iesniedzamo dokumentu skaitu Valsts ieņēmumu dienestam, kā arī vienkāršotu administrēšanu kopumā, sagatavotās izmaiņas paredz arī to, ka turpmāk akcīzes nodokļa likmju maiņas gadījumā komersantiem, kas veic komercdarbību ar alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem un naftas produktiem, nebūs jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestam atlikumā esošo akcīzes preču inventarizācijas saraksts, bet gan tikai būs jāiesniedz valsts budžetā maksājamā akcīzes nodokļa starpības aprēķins.

Grozījumu fiskālā ietekme uz valsts budžeta ieņēmumiem 2016. gada paredzēta 16,5 miljonu eiro apmērā, 2017. gadā – 20,5 eiro, savukārt 2018. gadā  - 20,1 eiro. Ietekme rēķināta, salīdzinot ar valdībā pieņemtajām bāzes prognozēm. 



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Sestdiena
2024. g. 04. maijs
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602