Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Kam obligāti līdz 2012.gada 1.jūnijam jāiesniedz gada ienākumu deklarācija?


 

Latvijas Republikas

Valsts ieņēmumu dienests

 

Kam obligāti līdz 2012.gada 1.jūnijam jāiesniedz gada ienākumu deklarācija?


Kam un kādā termiņā obligāti jāiesniedz deklarācija?

Gada ienākumu deklarācijas par 2011.gadā gūtajiem ienākumiem ir jāiesniedz tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri:

  • veikuši saimniecisko darbību (piemēram, ir individuālā uzņēmuma īpašnieki, izīrē savu īpašumu, ir zemnieku saimniecības īpašnieki, ir guvuši ienākumus no profesionālās darbības u.c.);
  • guvuši ienākumus ārvalstīs (tai skaitā personas (jūrnieki), kuras bijušas nodarbinātas uz starptautiskos pārvadājumos izmantojama kuģa);
  • guvuši ar nodokli neapliekamos ienākumus, kas kopumā 2011.gadā pārsniedza 2160 latus (piemēram, gūti ienākumi no personiskās mantas pārdošanas);
  • guvuši ienākumus, kuri apliekami ar 10% nodokļa likmi (piemēram, ienākumu no kapitāla, ienākumu no augoša meža vai kokmateriālu pārdošanas), un no kuriem nodoklis nav ieturēts ienākuma izmaksas vietā;   
  • guvuši citus ar nodokli apliekamus ienākumus, no kuriem izmaksas vietā nav ieturēts nodoklis.

Deklarācijas iesniegšanas termiņš ir no 2012.gada 1.marta līdz 2012.gada 1.jūnijam.

1.piemērs: Fiziskā persona guvusi ienākumus Ls 800 no kokmateriālu pārdošanas fiziskai personai. Nodoklis ienākuma izmaksas vietā nav ieturēts. Gūtais ienākums ar nodokli ir apliekams, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Aprēķinot nodokli, ņem vērā izdevumus, kas saistīti ar ienākumu gūšanu (kokmateriālu pārdošanas izdevumu norma – 50% no ieņēmumiem).   

2.piemērs: Fiziskā persona guvusi ienākumu Ls 4500 no personiskās automašīnas pārdošanas. Gūtais ienākums no personīgā īpašuma pārdošanas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli nav apliekams, bet tā kā gūtais neapliekamais ienākums pārsniedz 2160 latus, deklarācija jāiesniedz obligāti.

3.piemērs: Fiziskā persona – Latvijas Republikas rezidents ir guvis ienākumus ārvalstīs. Deklarācija ir jāiesniedz obligāti. Ja ārvalstīs gūtais algota darba ienākums atbilst likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 24.panta septītajai daļai, tas nav apliekams ar nodokli. Pārējos gadījumos nodokļa piemaksa no ārvalstīs gūtā ienākuma ir atkarīga no ārvalstīs nomaksātā nodokļa un piemērojamiem atvieglojumiem (neapliekamā minimuma, atvieglojumiem par apgādājamām personām un papildus atvieglojuma).

Aprēķinātā nodokļa maksāšanas kārtība

Aprēķinātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis budžetā jāiemaksā līdz 16.jūnijam. Ja aprēķinātā nodokļa summa pārsniedz 450 latus, to var iemaksāt budžetā trijās reizēs – līdz 16.jūnijam, 16.jūlijam un 16.augustam, iemaksājot katru reizi trešo daļu no šīs summas.

Piemēram, ja deklarāciju iesniedz 20.maijā un nodokļa summa ir 480 latu, tad nodokļu maksātājs var iemaksāt visu summu līdz 16.jūnijam vai arī sadalīt nodokļa summu trijās daļās un līdz 16.jūnijam iemaksāt 160 latus, līdz 16.jūlijam – 160 latus un līdz 16.augustam – 160 latus.

Informācija par kontiem, kuros jāiemaksā nodoklis, ir atrodama sadaļā "Noderīgi" > "Valsts budžeta ieņēmumu klasifikācija un konti" > "Valsts pamatbudžeta ieņēmumu konti" .

Kas vēl jāzina, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju?

Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju un aizpildot attiecīgos deklarācijas pielikumus, Jūs varat saņemt atpakaļ pārmaksāto nodokli.

Pārmaksāto nodokli iespējams saņemt atpakaļ šādos gadījumos:

  1. ja taksācijas gada laikā Jums nav piemērots viss likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 12.pantā noteiktais gada neapliekamais minimums (2011.gadā – Ls 540) vai visi likuma 13.pantā noteiktie atvieglojumi par apgādībā esošām personām (2011.gadā – Ls 840 par katru apgādājamo personu) vai papildu atvieglojums invalīdiem un politiski represētām personām, vai nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem;
  2. ja Jums taksācijas gada laikā ir bijuši likuma 10.pantā noteiktie:
    • attaisnotie izdevumi par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem;
    • veiktie ziedojumi un dāvinājumi;
    • privātajos pensiju fondos veiktās iemaksas;
    • apdrošināšanas prēmiju maksājumi atbilstoši dzīvības apdrošināšanas līgumam (ar līdzekļu uzkrāšanu);
    • ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecību iegādes izmaksas, ja šīs apliecības bijušas nodokļa maksātāja īpašumā vismaz 60 mēnešus.

Par iespējām saņemt atpakaļ pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli lasīt sadaļā „Brīvprātīga gada ienākumu deklarācijas iesniegšana par 2011.gada ienākumiem: nodokļa pārmaksas atmaksa, attaisnotie izdevumi par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem.”

Kur jāiesniedz deklarācija?

Iedzīvotāju gada ienākumu deklarācija ar tai pievienotajiem dokumentiem, kas apliecina attaisnotos izdevumus, jāiesniedz VID Klientu apkalpošanas centrā (skat. sadaļu "Kontakti" ).

Gada ienākumu deklarāciju var iesniegt arī izmantojot VID elektroniskās deklarēšanas sistēmu, tas ir, elektroniskā veidā, to parakstot ar elektronisko parakstu (skat. sadaļu "Elektroniskā deklarēšana"). Gada ienākumu deklarācijai pievienojamie dokumenti (to kopijas) ir ieskenējami un nosūtāmi elektroniski, iesniedzami personīgi VID Klientu apkalpošanas centrā vai arī nosūtāmi pa pastu.

Deklarācijas veidlapa un tās aizpildīšana

Gada ienākumu deklarācijas veidlapa  sastāv no deklarācijas D un astoņiem tās pielikumiem:

  • D1 pielikums „Taksācijas gadā Latvijas Republikā gūtie ienākumi”;
  • D11pielikums „Taksācijas gadā gūtie ienākumi, kuriem tiek piemērota samazināta nodokļa likme”;
  • D2 pielikums „Fizisko personu (rezidentu) ārvalstīs gūtie ienākumi;
  • D21pielikums „Fizisko personu (jūrnieku), kas ir nodarbinātas (darba attiecībās) uz starptautiskos pārvadājumos izmantojama kuģa, ārvalstīs gūtie ienākumi”;
  • D3 pielikums „Ienākumi no saimnieciskās darbības”;
  • D31 pielikums „Ienākumi no saimnieciskās darbības, ja nodokļa maksātāji kārto grāmatvedību divkāršā ieraksta sistēmā”;
  • D4 pielikums „Attaisnotie izdevumi par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem”;
  • D5 pielikums „Saimnieciskās darbības ienākumu deklarācija nodokļa maksātājiem, kas maksā fiksēto ienākuma nodokli”.

Gada ienākumu deklarāciju veidlapas paraugs ir pieejams VID mājas lapā. Neskaidrību gadījumā VID Klientu apkalpošanas centros sniedz kvalificētas konsultācijas par deklarācijas aizpildīšanu.

Gada ienākumu deklarācijas aizpildīšanas kārtību nosaka Ministru kabineta 2009.gada 17.februāra noteikumi Nr.149 „Noteikumi par iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju un tās aizpildīšanas kārtību”.

Vienkāršota deklarācijas aizpildīšana

Nodokļa maksātājs, kurš taksācijas gadā Latvijā ir guvis tikai tādus ienākumus, no kuriem iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir ieturams izmaksas vietā, un deklarāciju iesniedz, jo ir guvis ar nodokli neapliekamos ienākumus, kuru kopējā summa pārsniedz Ls 2160, drīkst aizpildīt:

  • deklarācijas D1 pielikumu tikai attiecībā uz neapliekamajiem ienākumiem;
  • tikai deklarācijas D 04.rindu „Neapliekamie ienākumi".

 

Nodokļa maksātājs, kurš taksācijas gadā Latvijā ir guvis tikai tādus ienākumus, no kuriem iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir ieturams izmaksas vietā, un deklarāciju iesniedz, lai deklarētu taksācijas gada attaisnotos izdevumus par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem:

  • aizpilda deklarācijas D4 pielikumu;
  • drīkst aizpildīt tikai deklarācijas D 06.rindu „izglītības un specialitātes iegūšana, kvalifikācijas paaugstināšana un medicīnas un ārstnieciskie pakalpojumi" un 07.rindu „ārstnieciskie pakalpojumi, kuri atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem ir ietverami attaisnotajos izdevumos pilnā apmērā".

 

Nodokļa maksātājs, kurš taksācijas gadā Latvijā ir guvis tikai tādus ienākumus, no kuriem iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir ieturams izmaksas vietā, un deklarāciju iesniedz, lai deklarētu:

  • ziedojumus un dāvinājumus;
  • iemaksas privātajos pensiju fondos;
  • dzīvības apdrošināšanas (ar līdzekļu uzkrāšanu) prēmiju maksājumus

drīkst aizpildīt tikai deklarācijas D 08. vai 09.rindu.

 

Nodokļa maksātājs, kurš taksācijas gadā Latvijā ir guvis tikai tādus ienākumus, no kuriem iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir ieturams izmaksas vietā, un deklarāciju iesniedz, jo pilnu gadu nav guvis ienākumus un nav izmantojis visu gada neapliekamo minimumu un atvieglojumus, viņš drīkst aizpildīt tikai to deklarācijas D 11.-17.rindu, kas atbilst konkrētajam nepiemērotajam atskaitījumam. Kādi deklarācijas pielikumi ir jāaizpilda?

Nodokļa maksātājam ir jāaizpilda deklarācija D un tie pielikumi, kuri uz viņu attiecas. Jāņem vērā, ka par maksātāju un katru viņa ģimenes locekli ir aizpildāma atsevišķa deklarācijas D4 pielikuma veidlapa.

1.piemērs: Nodokļa maksātājs ir strādājis algotu darbu un viņam ir bijuši neapliekamie ienākumi, kas pārsniedz 2160 latus. Šajā gadījumā ir aizpildāma deklarācijas D 04.rinda un D1 pielikums tikai attiecībā uz neapliekamajiem ienākumiem.

2.piemērs: Nodokļa maksātājs ir strādājis algotu darbu un viņam ir bijuši attaisnotie izdevumi par izglītību. Šajā gadījumā ir aizpildāma deklarācijas D 06.rinda un D4 pielikums.

3.piemērs: Nodokļa maksātājs ir strādājis algotu darbu un viņam ir bijuši attaisnotie izdevumi – iemaksas privātajā pensiju fondā. Šajā gadījumā ir aizpildāma deklarācijas D 09.rinda.

4.piemērs: Nodokļa maksātājam ir bijuši ienākumi no saimnieciskās darbības un attaisnotie izdevumi par ārstnieciskajiem pakalpojumiem. Šajā gadījumā ir aizpildāma deklarācija D un D3 un D4 pielikumi.

5.piemērs: Nodokļa maksātājs ir guvis ienākumus ārvalstīs. Šajā gadījumā ir jāaizpilda deklarācija D un D2 pielikums.

6.piemērs: Nodokļa maksātājs ir guvis ienākumus no algota darba un ienākumus no saimnieciskās darbības kā fiksētā ienākuma nodokļa maksātājs. Šajā gadījumā ir aizpildāma deklarācija D un D1 un D5 pielikumi.

7.piemērs: Nodokļa maksātājam ir bijuši ienākumi no saimnieciskās darbības un attaisnotie izdevumi par ārstnieciskajiem pakalpojumiem, kā arī viņš ir guvis procentu ienākumu no aizdevuma fiziskajai personai, kurš nav aplikts ar nodokli ienākuma izmaksas vietā. Šajā gadījumā ir aizpildāma deklarācija D un D11, D3 un D4 pielikumi.

Piemēri. Deklarācijas D11 pielikuma „Taksācijas gadā gūtie ienākumi, kuriem tiek piemērota samazināta nodokļa likme”, D21 pielikuma „Fizisko personu (jūrnieku), kas ir nodarbinātas (darba attiecībās) uz starptautiskos pārvadājumos izmantojama kuģa, ārvalstīs gūtie ienākumi”. Noderīgas saites:

1.     Likums "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli"

2.     Ministru kabineta 2009.gada 17.februāra noteikumi Nr.149 „Noteikumi par iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju un tās aizpildīšanas kārtību”

  1. Attaisnotie izdevumi par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem 

4.     Maksātāja gada neapliekamais minimums un atvieglojumi 2011.gadā

5.     Ziedojumi un dāvinājumi

6.     Iemaksas privātajos pensiju fondos

7.     Apdrošināšanas prēmiju maksājumi atbilstoši dzīvības apdrošināšanas līgumam (ar līdzekļu uzkrāšanu)

8.     Ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecību iegādes izmaksas

9.     Deklarācijas aizpildīšanas piemēri

 

Brīvprātīga gada ienākumu deklarācijas iesniegšana par 2011.gada ienākumiem: nodokļa pārmaksas atmaksa, attaisnotie izdevumi par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem.

Ir gadījumi, kad maksātājam gada ienākumu deklarācija obligāti nav jāiesniedz, bet viņa paša interesēs ir iesniegt gada ienākumu deklarāciju, lai saņemtu atpakaļ pārmaksāto nodokli.

Kādos gadījumos nodokļu maksātāja interesēs ir iesniegt gada ienākumu deklarāciju?

Nodokļu maksātājam ir tiesības iesniegt deklarāciju un saņemt atpakaļ no budžeta pārmaksāto nodokli gadījumos:

  1. ja taksācijas gada laikā viņam nav piemērots viss likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 12.pantā noteiktais gada neapliekamais minimums vai visi likuma 13.pantā noteiktie atvieglojumi par apgādībā esošām personām vai papildu atvieglojums invalīdiem un politiski represētām personām, vai nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem;
  2. ja viņam taksācijas gada laikā bijuši likuma 10.pantā noteiktie:
    • attaisnotie izdevumi par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem un veselības apdrošināšanas prēmiju maksājumiem apdrošināšanas sabiedrībām, kas izveidotas un darbojas saskaņā ar Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumu;
    • veiktie ziedojumi un dāvinājumi;
    • privātajos pensiju fondos veiktās iemaksas;
    • apdrošināšanas prēmiju maksājumi atbilstoši dzīvības apdrošināšanas līgumam (ar līdzekļu uzkrāšanu);
    • ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecību iegādes izmaksas, ja šīs apliecības bijušas nodokļa maksātāja īpašumā vismaz 60 mēnešus.  

Jāņem vērā, ka, deklarējot attaisnotos izdevumus par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem un veselības apdrošināšanas prēmiju maksājumiem un aizpildot 2011.gada ienākumu deklarāciju, piemērojamā attaisnoto izdevumu norma ir Ls 150.

1.piemērs: Fiziskā persona no janvāra līdz jūnijam nav strādājusi, bet no 1.jūlija ir uzsākusi darbu kā darba ņēmēja. Darba vietā ir piemērots neapliekamais minimums par 6 mēnešiem (no jūlija līdz decembrim – Ls 270). Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju un piemērojot pilnu gada neapliekamo minimumu (Ls 540), izveidojas nodokļa pārmaksa 25% no Ls 270(540 – 270) = Ls 67,50. Šo pārmaksāto summu var saņemt no budžeta atpakaļ.

2.piemērs: Fiziskai personai visu gadu ir bijis apgādībā bērns, bet nav bijis ieraksts algas nodokļa grāmatiņā par atvieglojuma piešķiršanu, līdz ar to darba vietā atvieglojums par apgādājamo personu nav piemērots. Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju un piemērojot atvieglojumu par apgādājamo personu (Ls 840), izveidojas nodokļa pārmaksa 25% no Ls 840 = Ls 210. Šo pārmaksāto summu var saņemt no budžeta atpakaļ.

3.piemērs: Fiziskā persona gada laikā ir iegādājusies veselības apdrošināšanas polisi par Ls 120, samaksājusi par medicīnas pakalpojumiem Ls 30 un samaksājusi par zobārstniecību Ls 80. Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju un uzrādot tajā attaisnotos izdevumus, kas pamatoti ar attaisnojuma dokumentiem, 25% no (Ls (120 + 30) + Ls 80) = Ls 57,50 var saņemt no budžeta atpakaļ.

4.piemērs: Fiziskā persona, kuras gada apliekamais ienākums ir lielāks par Ls 2400, gada laikā ir veikusi iemaksas privātajā pensiju fondā Ls 20 mēnesī. Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju un uzrādot tajā veiktās iemaksas privātajā pensiju fondā, 25% no Ls 20 x 12 = Ls 60 var saņemt no budžeta atpakaļ.

Kur jāiesniedz deklarācija?

Iedzīvotāju gada ienākumu deklarācija ar tai pievienotajiem dokumentiem, kas apliecina attaisnotos izdevumus, jāiesniedz VID Klientu apkalpošanas centrā (skat. sadaļu "Kontakti").

Gada ienākumu deklarāciju var iesniegt arī izmantojot VID elektroniskās deklarēšanas sistēmu, tas ir, elektroniskā veidā, to parakstot ar elektronisko parakstu (skat. sadaļu "Elektroniskā deklarēšana"). Gada ienākumu deklarācijai pievienojamie dokumenti (to kopijas) ir ieskenējami un nosūtāmi elektroniski, iesniedzami personīgi VID Klientu apkalpošanas centrā vai arī nosūtāmi pa pastu.

Deklarācijas veidlapa un tās aizpildīšana

Gada ienākumu deklarācijas veidlapa sastāv no deklarācijas D un astoņiem tās pielikumiem:

  • D1 pielikums „Taksācijas gadā Latvijas Republikā gūtie ienākumi”;
  • D11pielikums „Taksācijas gadā gūtie ienākumi, kuriem tiek piemērota samazināta nodokļa likme”;
  • D2 pielikums „Fizisko personu (rezidentu) ārvalstīs gūtie ienākumi;
  • D21pielikums „Fizisko personu (jūrnieku), kas ir nodarbinātas (darba attiecībās) uz starptautiskos pārvadājumos izmantojama kuģa, ārvalstīs gūtie ienākumi”;
  • D3 pielikums „Ienākumi no saimnieciskās darbības”;
  • D31 pielikums „Ienākumi no saimnieciskās darbības, ja nodokļa maksātāji kārto grāmatvedību divkāršā ieraksta sistēmā”;
  • D4 pielikums „Attaisnotie izdevumi par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem”;
  • D5 pielikums „Saimnieciskās darbības ienākumu deklarācija nodokļa maksātājiem, kas maksā fiksēto ienākuma nodokli”.

Ja nodokļa maksātājs ir strādājis algotu darbu un viņam ir bijuši attaisnotie izdevumi par izglītību vai ārstnieciskajiem pakalpojumiem, tad aizpildāma deklarācijas D 06. un/vai 07.rinda un D4 pielikums.


Maksātājam ir jāaizpilda deklarācija D un tie pielikumi, kuri uz viņu attiecas. Jāņem vērā, ka par maksātāju un katru viņa ģimenes locekli ir aizpildāma atsevišķa deklarācijas D4 pielikuma veidlapa.

Kādi dokumenti un kur jāiesniedz, lai saņemtu pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli?

Lai saņemtu atmaksu par attaisnotajiem izdevumiem, VID Klientu apkalpošanas centrā (skat. sadaļu "Kontakti") jāiesniedz attaisnojuma dokumenti kopā ar Gada ienākuma deklarāciju.

Pārmaksāto iedzīvotāju ienākumu nodokli (attaisnotos izdevumus) var pamatot ar šādiem attaisnojuma dokumentiem:

kases čeku, ja samaksa veikta skaidrā naudā, ar maksājumu kartēm vai citiem maksājuma apliecinājumiem un kases čekā papildus obligātajiem kases čeka rekvizītiem ir norādīts fiziskās personas vai viņa ģimenes locekļa vārds, uzvārds un personas kods;

kases čeku un kases čekam papildus noformētu kvīti, ja kases čekā nav norādīts fiziskās personas vai viņa ģimenes locekļa vārds, uzvārds un personas kods. Kases čekam papildus noformētajā kvītī jābūt norādītiem visiem obligātajiem attaisnojuma dokumenta rekvizītiem, kā arī kases čeka numuram un datumam, un fiziskās personas vai viņa ģimenes locekļa vārdam, uzvārdam un personas kodam;

numurētu un VID teritoriālajā iestādē reģistrētu kvīti, ja samaksa par pakalpojumu veikta skaidrā naudā un pakalpojuma sniedzējs par darījumiem saņemto samaksu var apliecināt ar numurētu un VID teritoriālajā iestādē reģistrētu kvīti (piemēram, apdrošināšanas starpnieks saņemot samaksu par pastāvīgajā darbības vietā (struktūrvienībā) sniegtajiem pakalpojumiem);

kases ieņēmumu orderi, ja samaksa par pakalpojumu veikta skaidrā naudā iestādē, kura par darījumiem saņemto samaksu var apliecināt ar kases ieņēmumu orderi (piemēram, apdrošināšanas sabiedrības par sniegtajiem pakalpojumiem);

- kredītiestādes (bankas) apstiprinātu maksājuma uzdevumu vai konta izrakstu, ja samaksa par pakalpojumu veikta ar pārskatījumu (piemēram, izmantojot internetbankas pakalpojumus), vai iemaksājot skaidru naudu pakalpojuma sniedzēja (piemēram, izglītības vai ārstniecības iestādes) kontā kredītiestādē. Šajā gadījumā kredītiestādes (bankas) apstiprinātajā maksājuma uzdevumā vai konta izrakstā ir jābūt norādītam fiziskās personas vai viņa ģimenes locekļa vārdam, uzvārdam un personas kodam.

 

Maksātājam, kurš vēlas saņemt nodokļa atmaksu, jāņem vērā, ka VID amatpersonām, ja tas nepieciešams nodokļa atmaksas pamatotības noteikšanas vajadzībām, ir tiesības pieprasīt papildus iesniegtajiem dokumentiem uzrādīt vēl citus attaisnojuma dokumentus (piemēram, noslēgtos līgumus, saņemtos rēķinus, izziņas u.c.).

Deklarējot 2011.gadā veiktās iemaksas privātajā pensiju fondā vai samaksātos apdrošināšanas prēmiju maksājumus, nav nepieciešams iesniegt attaisnojuma dokumentus par minētajiem maksājumiem, kā arī nav jāiesniedz „Izziņa par fiziskās personas noslēgto līgumu par dzīvības apdrošināšanu (ar līdzekļu uzkrāšanu) un saskaņā ar to veiktajiem apdrošināšanas prēmiju maksājumiem”, ja privātais pensiju fonds vai apdrošināšanas sabiedrība ir noslēgusi līgumu ar VID par informācijas nosūtīšanu elektroniskā formā un nosūtījusi nepieciešamo informāciju. 

Gada ienākumu deklarācija tiek sastādīta, pamatojoties uz:

  • paziņojumu par algas nodokli (izsniedz darba devējs vai ienākuma izmaksātājs);
  • paziņojumu par slimības pabalstiem saskaņā ar darba nespējas lapu “B” (izsniedz VSAA);
  • paziņojumu par pensiju (izsniedz VSAA).

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu par attaisnotajiem izdevumiem atpakaļ var saņemt, ja iedzīvotājs ir strādājis un ir maksājis iedzīvotāju ienākuma nodokli.


Noderīgas saites:  

1. Likums "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli"

2. Ministru kabineta 2009.gada 17.februāra noteikumi Nr.149 „Noteikumi par iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju un tās aizpildīšanas kārtību”

3. Attaisnotie izdevumi par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem 

4. Maksātāja gada neapliekamais minimums un atvieglojumi 2011.gadā

5.  Ziedojumi un dāvinājumi

6. Iemaksas privātajos pensiju fondos

7. Apdrošināšanas prēmiju maksājumi atbilstoši dzīvības apdrošināšanas līgumam (ar līdzekļu uzkrāšanu)

8. Ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecību iegādes izmaksas

 

Attaisnotie izdevumi par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem (2011)

 

No gada apliekamo ienākumu apjoma tiek atskaitīti izdevumi par maksātāja un viņa ģimenes locekļu kvalifikācijas paaugstināšanu, specialitātes iegūšanu, izglītības iegūšanu, par medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu un veselības apdrošināšanas prēmiju maksājumiem apdrošināšanas sabiedrībām, kas izveidotas un darbojas saskaņā ar Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumu. Minēto izdevumu sastāvu un normas nosaka Ministru kabineta 2001.gada 31.jūlija noteikumi Nr.336 “Noteikumi par attaisnotajiem izdevumiem par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem”.

 

Attaisnotie izdevumi par izglītību un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu ir atskaitāmi no gada apliekamo ienākumu apjoma, tātad – deklarējot. Tas nozīmē, ka fiziskajai personai, kura vēlas piemērot attaisnotos izdevumus, ir jāaizpilda iedzīvotāju gada ienākumu deklarācija.

 

Fiziskās personas – iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāja – attaisnotajos izdevumos par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem ietveramo izdevumu kopējā summa taksācijas gada laikā nepārsniedz maksātājam un viņa ģimenes locekļiem Ls 150 katram.

 

Piemērs. Ja maksātājs taksācijas gada laikā ir samaksājis par mācībām augstskolā Ls 400 un iegādājies veselības apdrošināšanas polisi par Ls 50, tad taksācijas gadā viņa attaisnotajos izdevumos ir iekļaujami Ls 150.

 

Fiziskā persona – iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājs – var samazināt savu apliekamo ienākumu par saviem, kā arī par savu ģimenes locekļu attaisnotajiem izdevumiem par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem. Par fiziskās personas ģimenes locekļiem ir uzskatāmi:

  • fiziskās personas vecāki;
  • fiziskās personas vecvecāki;
  • fiziskās personas bērni;
  • fiziskās personas mazbērni;
  • fiziskās personas laulātais;
  • fiziskās personas audzināšanā paņemts bērns, ja no viņa vecākiem nav iespējams piedzīt uzturnaudu (alimentus) tikmēr, kamēr viņš turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai  speciālās  izglītības  iegūšanu, bet  ne ilgāk  kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai;
  • fiziskās personas brālis, māsa, kas ir jaunāki par 18 gadiem vai kamēr viņi turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai  speciālās  izglītības  iegūšanu, bet  ne ilgāk  kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai, ja viņiem nav darbaspējīgu vecāku;
  • fiziskās personas apgādībā esošu personu apgādājamie;
  • persona, kuras labā pēc tiesas sprieduma no maksātāja tiek piedzīta uzturnauda (alimenti);
  • maksātāja aizbildnībā vai aizgādnībā esoša persona.

 

Katras personas attaisnotos izdevumus drīkst atskaitīt no apliekamā ienākuma tikai vienreiz, nepārsniedzot maksimālo normu Ls 150. Tas nozīmē, ja par personu, kura pati nav maksātāja, taksācijas gada laikā ir samaksāti par mācībām augstskolā Ls 600, tad taksācijas gada attaisnotajos izdevumos ir iekļaujami Ls 150 tikai vienam viņas ģimenes loceklim.

 

No apliekamā ienākuma drīkst atskaitīt šādus attaisnotos izdevumus par izglītību:

  • izdevumus par augstākās un visu pakāpju profesionālās izglītības iegūšanu valsts akreditētās Latvijas Republikas izglītības iestādēs, kā arī Eiropas Savienības dalībvalstu un Eiropas Ekonomikas zonas valstu mācību iestādēs vai apgūstot valsts akreditētās izglītības programmas (ieskaitot arī izdevumus par mācībām sagatavošanas nodaļās);
  • izdevumus par specialitātes iegūšanu valsts akreditētās Latvijas Republikas izglītības iestādēs, kā arī Eiropas Savienības dalībvalstu un Eiropas Ekonomikas zonas valstu mācību iestādēs vai apgūstot valsts akreditētās izglītības programmas;
  • izdevumus par apmācību darbā, profesijā, amatā vai arodā nepieciešamo iemaņu iegūšanai un uzlabošanai, kā arī zināšanu paplašināšanai;
  • izdevumus par profesionālās sagatavotības līmeņa paaugstināšanu.

Izdevumi par mācībām neietver to mācību maksas daļu, kas paredzēta transporta izdevumiem uz mācību vietu un atpakaļ, mājokļa īrei un tajā izmantotajiem komunālajiem pakalpojumiem, kā arī ēdināšanas izdevumiem mācību laikā. Attaisnotajos izdevumos neiekļauj izdevumus par augstākās un visu pakāpju profesionālās izglītības, kā arī specialitātes iegūšanu ārvalstu mācību iestādēs.

 

No apliekamā ienākuma drīkst atskaitīt šādus attaisnotos ārstnieciskos izdevumus:

  • izdevumus par medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu;
  • veselības apdrošināšanas prēmiju maksājumus saskaņā ar veselības apdrošināšanas līgumu (bez līdzekļu uzkrāšanas) ar apdrošināšanas sabiedrībām, kas izveidotas un darbojas atbilstoši Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumam.

 

Attaisnotajos izdevumos par medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu var ieskaitīt:

  • izdevumus par tiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kurus nesedz slimokases;
  • veiktās pacienta iemaksas;
  • ar ārstēšanos rehabilitācijas iestādēs saistītos izdevumus;
  • izdevumus par endoprotēžu un cita veida ar cilvēka organismu savienotu protēžu izgatavošanu un iegādi, ja par to nav samaksāts no slimokases vai citu personu līdzekļiem.

 

Attaisnotajos izdevumos par medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu nevar ieskaitīt:

  • redzes asumu koriģējošu optikas izstrādājumu (briļļu un lēcu) iegādes izdevumus;
  • izdevumus par ārstniecības līdzekļu (ārstniecisko preparātu, zāļu un vitamīnu), medicīnas ierīču un preču iegādi, izņemot veselības aprūpes pakalpojuma sniegšanai izmantoto ārstniecības līdzekļu, medicīnas ierīču un preču iegādes izdevumus, par ko nemaksā no slimokases līdzekļiem.

 

Piemērs. Attaisnotajos ārstnieciskajos izdevumos var ieskaitīt izdevumus par vakcinēšanos, kuri ietver arī izdevumus par vienreizlietojamās šļirces un vakcīnas iegādi.

 

Taksācijas gada attaisnoto izdevumu ierobežojums (Ls 150) neattiecas uz:

  • izdevumiem par plānotajām operācijām;
  • zobārstniecības pakalpojumiem (ieskaitot zobu protezēšanu).

Šie izdevumi taksācijas gadā atskaitāmi no maksātāja apliekamā ienākuma pilnā apmērā.

 

Piemērs. Ja maksātājs taksācijas gada laikā ir samaksājis par plānveida operāciju Ls 600, tad visa summa ir iekļaujama taksācijas gada attaisnotajos izdevumos.

 

Ja izglītības un ārstniecisko izdevumu, izņemot izdevumu par plānveida operācijām un zobārstniecības pakalpojumiem, taksācijas gada kopsumma maksātājam vai viņa ģimenes loceklim pārsniedz Ls 150, maksātājs izdevumu pārsnieguma daļu var attiecināt uz nākamo piecu taksācijas gadu apliekamo ienākumu hronoloģiskā secībā.

 

Piemērs. Ja maksātājs taksācijas gada laikā ir samaksājis par mācībām augstskolā Ls 400 un iegādājies veselības apdrošināšanas polisi par Ls 50, tad taksācijas gadā viņa attaisnotajos izdevumos ir iekļaujami Ls 150, savukārt uz nākamajiem taksācijas gadiem ir pārnesami Ls 300.

 

Izglītības un ārstnieciskie izdevumi, izņemot izdevumus par plānveida operācijām un zobārstniecības pakalpojumiem, pārnesami uz nākamajiem pieciem taksācijas gadiem arī gadījumā, ja fiziskai personai taksācijas gadā nav bijuši ar nodokli apliekami ienākumi.

 

Ja maksātājs taksācijas gada laikā ir samaksājis par plānveida operāciju vai zobārstniecības pakalpojumiem summu, kura pēc citu likumā maksātājam paredzēto summu atskaitīšanas pārsniedz atlikušo maksātāja apliekamā ienākuma apmēru, tad attaisnotajos izdevumos taksācijas gadā neiekļautā summa nav atskaitāma no nākamo taksācijas gadu apliekamā ienākuma.

 

Maksātāja izdevumus par plānveida operāciju vai zobārstniecības pakalpojumiem, kuri pēc citu maksātājam likumā paredzēto summu atskaitīšanas pārsniedz atlikušo maksātāja apliekamā ienākuma apmēru, var sadalīt starp maksātāja ģimenes locekļiem, kuriem ir tiesības uz attaisnotajiem izdevumiem par maksātāju, bet attiecībā uz maksātāja ģimenes locekli šo izdevumu pārsnieguma summu var sadalīt starp maksātāju un citām personām, kurām ir tiesības uz attaisnotajiem izdevumiem par maksātāja ģimenes locekli.

 

Piemērs. Fiziskā persona par taksācijas gada laikā gūtajiem ienākumiem ir samaksājusi iedzīvotāju ienākuma nodokli Ls 300 (ienākums, no kura aprēķināts nodoklis bija Ls 1 200 = Ls 300 : 25%). Minētai personai ir bijuši attaisnotie izdevumi par plānveida operāciju Ls 2 000. Savā iedzīvotāju gada ienākumu deklarācijā persona var iekļaut tikai daļu no minētajiem izdevumiem, t.i., Ls 1 200, jo atmaksājamā summa nedrīkst pārsniegt taksācijas gadā samaksāto nodokļa summu (Ls 300). Atlikusī summa Ls 800 uz nākamajiem taksācijas gadiem nav pārnesama, bet to šī persona taksācijas gadā (uz iesnieguma pamata) drīkst sadalīt starp saviem ģimenes locekļiem, kuriem ir tiesības uz attaisnotajiem izdevumiem par maksātāju. 

 

 

Maksātāja gada neapliekamais minimums un atvieglojumi 2011.gadā 

 

 I. Maksātāja gada neapliekamais minimums

 

            1. Maksātāja gada apliekamajā ienākumā netiek ietverta summa vienas personas gada neapliekamā minimuma apmērā. Gada neapliekamais minimums ir visu gada mēnešu neapliekamo minimumu summa. Mēneša neapliekamā minimuma apmēru taksācijas gadam nosaka Ministru kabinets (likuma 12.panta pirmā daļa).

 

2. Mēneša neapliekamā minimuma apmēru 2011.gadam nosaka Ministru kabineta 2010.gada 30.novembra noteikumi Nr.1097  „Noteikumi par mēneša neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojuma apmēru iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanai” un tas ir 45 lati mēnesī.

3. Gada neapliekamais minimums 2011.gadā ir 540 (45 x 12) latu.

 

4. Personām, kurām piešķirta pensija atbilstoši likumam „Par valsts pensijām” vai izdienas pensija, vai speciālā valsts pensija atbilstoši Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem, vai pensija atbilstoši ārvalsts normatīvajiem aktiem, neapliekamais minimums ir 1980 latu gadā (165 lati mēnesī) (likuma 12.panta piektā daļa).

 

5. Personām, kurām pensija piešķirta līdz 1996.gada 1.janvārim atbilstoši likumam „Par valsts pensijām” un pensijas apmērs pārsniedz 1980 latus, neapliekamais minimums ir šīs pensijas apmērā (likuma pārejas noteikumu 48.punkts).

 

6. Ja pensija piešķirta pēc taksācijas gada sākuma, šī materiāla 4. un 5.punktā minētais neapliekamais minimums tiek noteikts proporcionāli laika posmam no pensijas piešķiršanas dienas līdz gada beigām.

 

1.piemērs 

J.Kalniņš ir darbinieks kapitālsabiedrībā A. No 2011.gada 7.jūnija viņš sāk saņemt piešķirto vecuma pensiju Ls 142 mēnesī. Gada neapliekamo minimumu pensionāram, ko par taksācijas gadu piemēro J.Kalniņam, nosaka šādi:

1) no 1.janvāra līdz 6.jūnijam piemēro likuma 12.panta pirmajā daļā noteikto neapliekamo minimumu (Ls 45)

45 x 5 + 1/5 x 45 = 225 + 9 = 234 (Ls);

2) no 7.jūnija līdz 31.decembrim piemēro neapliekamo minimumu, kurš ir noteikts likuma 12.panta piektajā daļā                 

4/5 x 165 + 165 x 6 = 132 + 990 = 1122 (Ls);

3) gada neapliekamais minimums pensionāram J.Kalniņam ir  

234 + 1122 = 1356 (Ls).

 

7. Aizpildot gada ienākumu deklarāciju, likuma 12.panta pirmajā daļā noteiktais vispārējais nodokļa maksātāja gada neapliekamais minimums (2011.gadā – Ls 540) tiek piemērots katram nodokļu maksātājam, izņemot šī materiāla 4. un 5.punktā minētajām personām.

 

8. Šī materiāla 4.punktā minētajām personām neapliekamo minimumu piemēro, aprēķinot izmaksājamo pensiju, savukārt citiem ienākumiem, piemēram, darba algai, izmaksas vietā neapliekamo minimumu nepiemēro. Ja pensijai piemērotais neapliekamais minimums taksācijas gada laikā ir mazāks par 1980 latiem, atlikušo pensionāra neapliekamā minimuma daļu piemēro citiem ienākumiem, aizpildot gada ienākumu deklarāciju.

 

2.piemērs

Fiziskai personai, kura saskaņā ar likumu “Par valsts pensijām” saņem pensiju Ls 150 mēnesī, aprēķinot pensiju tiek piemērots neapliekamais minimums Ls 1800 (150 x 12). Ja pensionāram ir bijuši arī citi ienākumi, piemēram, darba alga, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju tiek piemērots pensionāra gada neapliekamais minimums (Ls 1980) un pārmaksāto nodokļa summu Ls 45 (25% no 180) atmaksā.

 

9. Nodokļa maksātājam nepiemēro neapliekamo minimumu par to taksācijas gada daļu, kurā viņš ir bijis cita nodokļa maksātāja apgādībā, un kurā šis nodokļa maksātājs ir izmantojis likuma 13.panta pirmās daļas 1.punktā noteiktos atvieglojumus par apgādājamām personām (likuma 12.panta ceturtā daļa).

 

            3.piemērs

Fiziskā persona no 1.janvāra līdz 31.augustam bijusi apgādībā savai mātei. Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, nodokļa maksātājam var piemērot gada neapliekamo minimumu tikai no 1.septembra līdz 31.decembrim, t.i., Ls 180 (45 x 4).

 

II. Atvieglojumi nodokļa maksātājam

 

10. Nodokļa maksātājam paredzēti šādi atvieglojumi:

10.1. atvieglojumi par apgādībā esošām personām;

10.2. papildu atvieglojumi personām, kuras saskaņā ar likumiem atzītas par invalīdiem vai politiski represētām personām vai nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem (likuma 13.panta pirmā daļa).

 

            11. Atvieglojumu par apgādājamo personu nosaka vienam no apgādniekiem. Apgādībā var būt:

            11.1. nepilngadīgs bērns;

            11.2. bērns, kamēr viņš turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai;

            11.3. nestrādājošs laulātais;

            11.4. nestrādājoši vecāki un vecvecāki;

            11.5. mazbērni vai audzināšanā paņemti bērni, ja no viņa vecākiem nav iespējams piedzīt uzturnaudu (alimentus), arī tikmēr, kamēr viņš turpina vispārējās vai speciālās izglītības iegūšanu, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai;

            11.6. brālis, māsa, kas ir jaunāki par 18 gadiem, vai kamēr viņi turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai  speciālās  izglītības  iegūšanu, bet  ne ilgāk  kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai, ja viņiem nav darbaspējīgu vecāku;

            11.7. apgādībā esošu personu apgādājamie;

            11.8. persona, kuras labā pēc tiesas sprieduma no maksātāja tiek piedzīta uzturnauda (alimenti);

            11.9. maksātāja aizbildnībā vai aizgādnībā esoša persona (likuma 13.panta pirmās daļas 1.punkts).

 

            12. Apgādībā nevar būt persona, kura patstāvīgi saņem ar nodokli apliekamos ienākumus, kas pārsniedz noteikto nodokļa atvieglojuma apmēru, vai bezdarbnieka pabalstu (stipendiju) vai to uztur kāda cita persona, kā arī persona, kura saņem pensiju saskaņā ar likumu “Par valsts pensijām”, izņemot apgādnieka zaudējuma pensiju (likuma 13.panta pirmās daļas 1.punkts un trešā daļa).

 

13. Atvieglojumu par apgādājamo personu nosaka vienam no apgādniekiem, un tā apmēru mēnesim nosaka Ministru kabinets (likuma 13.panta pirmās daļas 1.punkts).            

            14. Atvieglojumu par apgādājamo personu 2011.gadam nosaka Ministru kabineta 2010.gada 30.novembra noteikumi Nr.1097  “Noteikumi par mēneša neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojuma apmēru iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanai”  un tas ir 70 lati mēnesī.

 

15. Atvieglojums par apgādājamo personu 2011.gadā ir 840 lati par katru apgādājamo. 

 

16. Nodokļa atvieglojumi par apgādājamo personu ir piemērojami ar dienu, kurā maksātājam ir radušās tiesības uz nodokļa atvieglojumu un pārtraucami piemērot ar nākamo dienu pēc tās dienas, kurā šīs tiesības ir zudušas.

 

            17. Atbilstoši Ministru kabineta 1997.gada 8.aprīļa noteikumiem Nr. 138 “Noteikumi par iedzīvotāju ienākuma nodokļa papildu atvieglojumiem invalīdiem, politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem” papildu atvieglojumu piemēro personām, kuras ir atzītas par invalīdiem vai politiski represētām personām vai nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem.

 

            18. Personai, kurai noteikta invaliditāte, ir tiesības uz nodokļa papildu atvieglojumu šādā apmērā:

18.1. 1296 lati gadā vai 108 lati mēnesī – personai, kurai noteikta I vai II invaliditātes grupa;

18.2. 1008 latu gadā vai 84 lati mēnesī – personai, kurai noteikta III invaliditātes grupa.

 

19. Personai, kurai saskaņā ar likumiem noteikts politiski represētās personas vai nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statuss, ir tiesības uz nodokļa papildu atvieglojumu 1296 lati gadā vai 108 lati mēnesī.

 

20. Personai, kurai ir noteikta invaliditāte, politiski represētās personas statuss vai nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statuss, tiesības uz nodokļa papildu atvieglojumiem rodas vai zūd ar dienu, kad pieņemts attiecīgs lēmums par personas statusu.

 

            21. Nodokļa papildu atvieglojumu lielumu par nepilnu mēnesi nosaka, ņemot vērā nodokļa papildu atvieglojumu apmēru kalendāra dienā un mēneša dienu skaitu, par kuru personai ir tiesības uz nodokļa papildu atvieglojumu.

 

22. Personām, kuras saskaņā ar likumiem ir atzītas par politiski represētām personām vai nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem un kurām nav piešķirta pensija atbilstoši likumam „Par valsts pensijām” vai izdienas pensija, vai speciālā valsts pensija atbilstoši Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem, tiek piemērots likuma 12.panta pirmajā daļā noteiktais vispārējais neapliekamais minimums (2011.gadā – Ls 540).

 

 

Ziedojumi un dāvinājumi

 

No gada apliekamo ienākumu apjoma tiek atskaitītas summas, kas ziedojuma vai dāvinājuma veidā nodotas Latvijas Republikā reģistrētām biedrībām, nodibinājumiem un reliģiskajām organizācijām vai to iestādēm, kurām piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss saskaņā ar Sabiedriskā labuma organizāciju likumu, un budžeta iestādēm.

Ziedojumi un dāvinājumi, iemaksas privātajos pensiju fondos, apdrošināšanas prēmiju maksājumi un ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecību iegādes izmaksas kopā nedrīkst pārsniegt 20 procentus no maksātāja apliekamā ienākuma lieluma.

Minētās ziedojuma vai dāvinājuma summas tiek atskaitītas no maksātāja gada apliekamā ienākuma, sastādot iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju, kurai ir pievienojami dokumenti, kas apliecina maksātāja taksācijas gada laikā veiktos ziedojumus vai dāvinājumus.

 

Piemērs. Fiziskā persona reliģiskajai organizācijai taksācijas gadā ziedojusi Ls 250. Fiziskās personas gada apliekamais ienākums ir Ls 1000.

Deklarācijas 08.rindā “Attaisnotie izdevumi (ziedojumi un dāvinājumi)” drīkst uzrādīt tikai 20 % no apliekamā ienākuma, kurš uzrādīts deklarācijas 03.rindā, t.i., 20 % no Ls 1000 = Ls 200, nevis visu ziedoto summu Ls 250.

 

Nauda vai citas lietas, kuras fiziskā persona – nodokļa maksātājs – bez atlīdzības nodod sabiedriskā labuma organizācijai, kurai šāds statuss piešķirts saskaņā ar Sabiedriskā labuma organizāciju likumu tās statūtos, satversmē vai nolikumā noteikto mērķu sasniegšanai, vai budžeta iestādei, uzskatāmas par ziedojumu, ja saņēmējam nav noteikts pretpienākums veikt darbības, kuras uzskatāmas par atlīdzību.

 

Minētās atlaides nepiemēro, ja nodokļa maksātāja ziedojuma saņēmējam noteiktajā ziedojuma mērķī ietverta tieša vai netieša norāde uz konkrētu personu kā ziedoto līdzekļu saņēmēju, kas ir ar ziedotāju saistīta persona.

 

Iemaksas privātajos pensiju fondos

No gada apliekamo ienākumu apjoma tiek atskaitītas saskaņā ar Latvijas Republikas likumu “Par privātajiem pensiju fondiem” izveidotajos privātajos pensiju fondos vai citās Eiropas Savienības dalībvalstīs vai Eiropas Ekonomikas zonas valstīs reģistrētajos pensiju fondos izdarītās iemaksas, kas nepārsniedz 10 % no personas gada apliekamā ienākuma.

Ziedojumi un dāvinājumi, iemaksas privātajos pensiju fondos, apdrošināšanas prēmiju maksājumi un ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecību iegādes izmaksas kopā nedrīkst pārsniegt 20 procentus no maksātāja apliekamā ienākuma lieluma.

 

Apdrošināšanas prēmiju maksājumi atbilstoši dzīvības apdrošināšanas līgumam (ar līdzekļu uzkrāšanu)

No gada apliekamo ienākumu apjoma tiek atskaitīti apdrošināšanas prēmiju maksājumi, kas atbilstoši dzīvības apdrošināšanas līgumam (ar līdzekļu uzkrāšanu) izdarīti apdrošināšanas sabiedrībai, kura nodibināta un darbojas saskaņā ar Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumu, vai citā Eiropas Savienības dalībvalstī vai Eiropas Ekonomikas zonas valstī reģistrētai apdrošināšanas sabiedrībai, ievērojot likuma 8.panta piektās daļas 1. un 3.punkta nosacījumus, un kas nepārsniedz 10 % no personas gada apliekamā ienākuma.

Ziedojumi un dāvinājumi, iemaksas privātajos pensiju fondos, apdrošināšanas prēmiju maksājumi un ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecību iegādes izmaksas kopā nedrīkst pārsniegt 20 procentus no maksātāja apliekamā ienākuma lieluma.

 

Ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecību iegādes izmaksas

 

No gada apliekamo ienākumu apjoma tiek atskaitītas ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecību iegādes izmaksas, ja šīs apliecības bijušas fiziskās personas īpašumā vismaz 60 mēnešus un ieguldījumu fondi darbojas saskaņā ar Ieguldījumu pārvaldes sabiedrību likumu vai ir reģistrēti citā Eiropas Savienības dalībvalstī vai Eiropas Ekonomikas zonas valstī un ir uzskatāmi par ieguldījumu fondiem Ieguldījumu pārvaldes sabiedrību likuma izpratnē, ja minētās izmaksas nepārsniedz 20% no personas gada apliekamā ienākuma.

Ziedojumi un dāvinājumi, iemaksas privātajos pensiju fondos, apdrošināšanas prēmiju maksājumi un ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecību iegādes izmaksas kopā nedrīkst pārsniegt 20 procentus no maksātāja apliekamā ienākuma lieluma.

Ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecību iegādes izmaksas iekļauj attaisnotajos izdevumos, aizpildot iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju. Ņemot vērā, ka ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecībām jābūt fiziskās personas īpašumā vismaz 60 mēnešus, lai to iegādes izdevumus varētu iekļaut attaisnotajos izdevumos, 2011.gada ienākumu deklarācijā var uzrādīt tikai tās ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecību iegādes izmaksas, ja ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecības iegādātas ne vēlāk kā 2006. gadā un bijušas fiziskās personas īpašumā vismaz 60 mēnešus.

 

Ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecību iegādes izmaksas nedrīkst pārsniegt 20% no tā gada apliekamā ienākuma, kurā iekļauj šīs izmaksas attaisnotajos izdevumos. Tādējādi 2011. gadā iekļaujamās izmaksas nedrīkst pārsniegt 20% no 2011. gada apliekamā ienākuma.

 

Ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecību iegādes izmaksās tiek iekļauti izdevumi, kas saistīti ar to iegādi, arī komisijas nauda.

 

Deklarācijai ir pievienojami dokumenti, kas apliecina ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecību iegādes izdevumus un dienu, kurā apliecības iegādātas, kā arī dokumenti, kas apliecina ieguldījumu fonda atbilstību likuma 10.panta pirmās daļas 7.punkta nosacījumiem.

 

 

Deklarācijas D11 unD21 pielikumu aizpildīšanas piemēri


       1. Piemērs (skatīt arī pielikumu par D11 pielikuma aizpildīšanu).

 

2011.gadā nodokļa maksātājs ir guvis ienākumu no kokmateriālu pārdošanas fiziskai personai – Ls 400. D11pielikuma 1.rindu aizpilda sekojoši:

   2.ailē “Bruto ieņēmumi” norāda                                                 400

   3b.ailē “Izdevumu norma” norāda                                               X

   4.ailē “Izdevumi, kas saistīti ar ienākumu gūšanu” norāda       200

   5.ailē “Apliekamie ienākumi” norāda                                         200

   6.ailē “Nodokļa likme” norāda                                                    10%

   7.ailē “Aprēķinātais nodoklis” norāda                                         20

   9.ailē “Maksājamais nodokli” norāda                                          20

 

2011.gadā nodokļa maksātājs ir guvis procentu ienākumu no aizdevuma fiziskai personai – Ls 100. D11pielikuma 2.rindu aizpilda sekojoši:

   2.ailē “Bruto ieņēmumi” norāda                                                 100

   5.ailē “Apliekamie ienākumi” norāda                                         100

   6.ailē “Nodokļa likme” norāda                                                    10%

   7.ailē “Aprēķinātais nodoklis” norāda                                         10

   9.ailē “Maksājamais nodokli” norāda                                          10

 

  2. piemērs (skatīt arī pielikumu par D21 pielikuma aizpildīšanu).

 

Persona, kas ir nodarbināta uz starptautiskos pārvadājumos izmantojama kuģa (virsnieks), 2011.gadā ir guvusi ienākumu ārvalstīs – Ls 30 000. Ārvalstīs nodoklis nav maksāts. D21 pielikuma 1.rindu aizpilda sekojoši:

    2.ailē “Bruto ieņēmumi” norāda                                               30 000

    3.ailē “Ienākuma gūšanas periods (mēnešos)” norāda          01.02 – 30.06

    4.ailē norāda piemērojamo koeficientu                                       2,5

    5.ailē “Nodarbinātības periodā ar nodokli apliekamais

    ienākums” norāda                                                                      2500 (200x5x2,5)

    6.ailē “Aprēķinātais nodoklis” norāda                                          625

    7.ailē  norāda ārvalstīs samaksāto nodokli                                    -

    9.ailē “Maksājamais nodokli” norāda                                           625.

 

Taksācijas gads

 

 

 

 

D11

 

Personas kods

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taksācijas gadā gūtie ienākumi, kuriem

tiek piemērota samazināta nodokļa likme

Ienākumu gūšanas vieta un veids

Bruto

ieņēmumi

Izdevumu norma

Izdevumi,
kas saistīti ar ienākumu gūšanu

 

Apliekamie ienākumi

Nodokļa likme

 

Aprēķinātais nodoklis

Avansā

samaksātais (ieturētais) nodoklis

Maksājamais nodoklis

25%

50%

1

2

3a

3b

4

5

6

7

8

9

Kokmateriālu pārdošana

400

-

X

200

200

10%

20

-

20

Procentu ienākums

100

-

-

-

100

10%

10

-

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kopā

500

X

X

200

300

X

30

-

30

 

 

 

 

 

 

 

                                           

 

(datums)

 

 

(nodokļa maksātāja paraksts)       

 

Taksācijas gads

 

 

 

 

                                                                                                                               D21

 

Personas kods

 

 

 

 

 

 

-

 

 

 

 

 

 

FIZISKO PERSONU (JŪRNIEKU), KAS IR NODARBINĀTAS (DARBA ATTIECĪBĀS) UZ STARPTAUTISKOS PĀRVADĀJUMOS IZMANTOJAMA KUĢA, ĀRVALSTĪS GŪTIE IENĀKUMI

 

 

Personas (jūrnieka), kas ir nodarbināta (darba attiecībās)

 uz starptautiskos pārvadājumos izmantojama kuģa ienākumu gūšanas vieta

 

Bruto ieņēmumi

Ienākumu gūšanas periods (mēnešos)

 

Mēneša minimālajai darba algai piemērojamais koeficients

(norādīt 1,5 vai 2,5)

 

Nodarbinātības periodā ar nodokli apliekamais ienākums

 

Aprēķinātais nodoklis

 

Ārvalstī samaksātais nodoklis

 

Maksājamais nodoklis

 

no

 

 

līdz

 

1

2

3

4

5

6

7

8

 

30 000

0

2

-

0

6

2,5

2250

585

-

585

 

 

 

 

-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-

 

 

 

 

 

 

 

Kopā

30 000

X

X

-

X

X

X

2250

585

X

585

                         

 

 

 

 

 

                                           

 

(datums)

 

 

(nodokļa maksātāja paraksts)       

 


Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602