Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Akciju pārvērtēšana un tā atspoguļojums deklarācijā


18.04.2012

Jautājums

Akcijas ir iegādātas 2010.gadā bankā par 50000 eiro. Akciju tirgus vērtība 2011.gada beigās bija 35000 eiro. Vai ir jāveic akciju pārvērtēšana un vai zaudējumi atspoguļojas UIN deklarācijā?


Atbilde

 Akcija ir vērtspapīrs, ko izlaiž (emitē] uzņēmums [emitents), lai iegūtu papildu finanšu līdzekļus savas darbības tālākai pilnveidošanai. Akcija 'pārstāv' uzņēmuma īpašumus - zemi, ēkas, iekārtas u.c. Līdz ar to akcijas īpašniekam akcija ir apliecinājums, ka viņam pieder uzņēmuma īpašuma jeb kapitāla daļa, un viņš ir šī uzņēmuma līdzīpašnieks, kam ir tiesības uz dividendēm vai cita veida ienākumiem.

 „Gada pārskatu likuma” 4.panta 3.daļā teikts, ka gada pārskatam ir jāsniedz patiess un skaidrs priekšstats par sabiedrības līdzekļiem, saistībām, finansiālo stāvokli, peļņu vai zaudējumiem un naudas plūsmu.

Ilgtermiņa ieguldījumi jānovērtē atbilstoši to sākotnējai vērtībai, tas ir, iegādes izmaksām vai ražošanas pašizmaksai.
Iegādes izmaksas aprēķina, pirkšanas cenai pieskaitot izdevumus, kas saistīti ar iegādāto objektu līdz brīdim, kad to nodot ekspluatācijā. Pirkšanas cena ir naudā vai tās ekvivalentos samaksātā summa vai aktīva iegādei nodotās atlīdzības patiesā vērtība laikā, kad aktīvs tika iegādāts vai radīts ("Gada pārskatu" likuma 26 pants).

Ja ilgtermiņa ieuldījumu objekta vērtība uz pārskata datumu ir zemāka par bilances vērtību un ir sagaidāms, ka vērtības pazemināšanās būs ilgstoša, atbilstošais objekts tiek novērtēts atbilstoši zemākajai vērtībai”

Ilgtermiņa finanšu ieguldījumiem arī var piemērot vērtības samazināšanu, tos novērtējot atbilstoši zemākajai vērtībai bilances datumā („Gada pārskatu» likuma 28 pants).

Nosakot apliekamo ienākumu, neņem vērā bilances un ārpusbilances posteņu pārvērtēšanas rezultātus, izņemot aktīvu pārvērtēšanu sakarā ar ārvalstu valūtas kursa maiņu. Aktīvi un pasīvi, kuru nominālvērtība izteikta ārvalstu valūtā, novērtējami latos pēc Latvijas Bankas noteiktā ārvalstu valūtas kursa taksācijas gada pēdējā kalendārajā dienā, un, nosakot apliekamo ienākumu, ņemami vērā attiecīgie ienākumi vai zaudējumi (likuma „Par UIN” 5.panta 1.daļa). 

Tātad, citu uzņēmumu akcijas, kas pieder pie ilgtermiņa finanšu ieguldījumiem taksācijas gada beigās ir jānovērtē  to patiesajā vērtībā, kas tiek noteikta vērtspapīru tirgū.

UIN deklarācijas 24.rindā par pārvērtēšanas summu ir jāpalielina uzņēmuma apliekamais ienākums. 



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602