Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Iepakojuma norakstīšana pie firmas likvidācijas


27.03.2015

Jautājums

Firma likvidējas.

Tiek norakstīts iepakojums: kartona kastes konfektēm ar firmas nosaukumu.

Vai ir jāpalielina par šo summu apliekamais ienākums UIN deklarācijā un jāveic PVN korekcija?


Atbilde

MK noteikumu Nr.556 „Likuma “Par uzņēmumu ienākuma nodokli” normu piemērošanas noteikumi” 46.punktā ir teikts, ka pie izdevumiem, kas nav eko­nomiski saistīti ar saimniecisko darbību, pieskaita preces zudumus un norakstīto preču vērtību, kas pārsniedz nodokļu maksātāja plānoto zudumu normatīvus taksācijas periodam. Plānoto zudumu normatīvus taksācijas periodam aprēķina, pamatojoties uz faktisko preču zudumu vērtību iepriekšējos trijos taksācijas periodos. Jaunizveidotiem komersantiem, kā arī tādiem saimnieciskās darbības veicējiem, kuru darbības veids, izmantotās izejvielas vai pārdodamo preču sortiments ir būtiski mainījies, plānoto zudumu normas aprēķina, pamatojoties uz attiecīgā komersanta taksācijas gada prognozi un ievērojot saimnieciskās darbības specifiku. Ja preces zudumu norma ir noteikta speciālā normatīvajā aktā, nodokļu maksātājs preces zudumu normu nosaka saskaņā ar speciālajiem normatīvajiem aktiem.

Tātad, ja Jūsu uzņēmumā bija izstrādātas plānoto zudumu normas, tad ja šis norakstītais iepakojums tās nepārsniedz, tad par šo norakstīto summu apliekamais ienākums UIN deklarācijā nav jāpalielina.

Ja norakstītā summa pārsniedz plānoto zudumu normas, tad pārsnieguma summa  jāatspoguļo UIN deklarācijas 3. rindā un tai attiecīgi jāpiemēro koeficients 1.5.

Ja uzņēmumā plānoto zudumu normas nav izstrādātas, tad visa norakstītā iepakojuma summa būs izdevumi, kas nav eko­nomiski saistīti ar saimniecisko darbību, un šajā gadījumā par visu summu jāpalielina apliekamais ienākums, piemērojot koeficientu 1.5.

Savukārt, PVN likuma 104.panta 1.daļa nosaka, ka gadījumā, ja nodokļa maksātājs ir izslēgts no VID PVN maksātāju reģistra likvidācijas dēļ, tas 30 dienu laikā pēc izslēgšanas iemaksā valsts budžetā nodokli, kas aprēķināts no izslēgšanas dienā grāmatvedības uzskaitē esošo krājumu un avansa maksājumu vērtības, pamatlīdzekļu bilances vērtības, pamatlīdzekļu izveidošanas un nepabeigtās celtniecības objektu izmaksām izslēgšanas dienā, par kuru nodoklis ir atskaitīts kā priekšnodoklis, iesniedzot paziņojumu par nodokļa samaksu.

Tātad, no visas norakstītā iepakojuma vērtības ir jāaprēķina PVN un jāatgriež tas budžetā 30 dienu laikā kopš izslēgšanas brīža no PVN maksātāju reģistra.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602