Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Soda nauda par ceļa satiksmes administratīvo pārkāpumu


03.02.2015

Jautājums

Uzņēmums maksā uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli. Vai šajā gadījumā soda nauda par ceļa satiksmes administratīvo pārkāpumu ir uzskatāma par izdevumiem, saistītiem ar saimniecisko darbību?

Kā soda naudas summu attēlot grāmatvedībā? Vai eksistē kaut kādi nodokļu riski?


Atbilde

UVTN maksāšana vai nemaksāšana par vieglo automašīnu neietekmē uzņēmuma apliekamā ienākuma korekcijas UIN vajadzībām.

Minētajā gadījumā nodokļu piemērošana ir atkarīga no tā, uz kādu personu administratīvā pārkāpuma protokols ir noformēts.

1) Ja protokols noformēts uz uzņēmumu, tad, saskaņā ar likuma „Par UIN” 6.panta 1.daļas 2.punktu,par samaksāto soda naudas summu palielina ar UIN apliekamo ienākumu.

2) Ja protokols noformēts uz uzņēmuma darbinieku, īpašnieku vai valdes locekli, un uzņēmums no viņam  izmaksātā ienākuma ietur IIN, tad šo soda naudu pielīdzina attiecīgās personas darba ienākumiem, kurus  apliek ar IIN un VSAOI (likuma „Par IIN” 8.panta 2. un 2.1daļas, MK noteikumu Nr.899 „Likuma Par iedzīvotāju ienākuma nodokli normu piemērošanas kārtība” 18.3 6.punkts, likuma „Par VSA” 1.panta 2.daļa un 14.panta 1.daļa, MK noteikumu Nr.556 „Likuma Par uzņēmumu ienākuma nodokli normu piemērošanas noteikumi 38.punkts).

3) Ja administratīvais sods noformēts uz personu, kura nav uzņēmuma darbinieks, un soda naudu samaksā uzņēmums, tad samaksātā naudas soda summa uzskatāma par uzņēmuma izdevumiem, kas nav saistīti ar saimniecisko darbību, un attiecīgi par šo summu jāpalielina ar UIN apliekamais ienākums, piemērojot koeficientu 1,5 (likuma „Par UIN” 4.panta 1.daļa, 5.panta 1. un 4.daļa, MK noteikumu Nr.556 38. un 45.punkti).

Grāmatvedībā 1.punktā minētajā gadījumā samaksātās soda naudas visbiežāk tiek grāmatotas 8.2.kontu grupas  kontā 826. „Samaksātās soda naudas un līgumsodi”.

2.punktā minētajā gadījumā naudas sodus parasti grāmato pie attiecīgajām personāla izmaksām 7.2.kontu grupā.

Arī 3.punktā minētajā gadījumā samaksātos naudas sodus visbiežāk grāmato kontā 826.  Tomēr šeit pastāv risks, ka attiecībā uz sodīto personu šis maksājums tiek atzīts par viņas ienākumu, kuru jāapliek ar IIN, jo pēc būtības uzņēmums šīs personas vietā ir nokārtojis saistības pret valsts budžetu.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602