Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu precizēšana


17.04.2015

Jautājums

Darbinieks neatnesa laikā pensijas apliecību. Sociālais nodoklis par visu 2014.gadu tika ieturēts pēc darbinieka likmes- 10,50%  un 23,59%  - no darba devēja. Tika piemērots neapliekamais minimums 75 euro. 2015. gadā atnāca paziņojums par izmaiņām nodokļu grāmatiņā ar norādi par darbinieka pensionēšanās statusu no 2013.gada oktobra.

Iesakiet, kā pareizi rīkoties dotajā situācijā? Vai ir jāpārtaisa visas mēneša atskaites par algu un jākoriģē UIN deklarācija?


Atbilde

Saskaņā ar likuma „Par VSAOI” 20.1 panta 2.daļu, ja darba devējs nav precizējis darba ņēmēja darba ienākumus un obligātās iemaksas par iepriekšējo mēnesi pirms pārskata mēneša, darba devējam ir tiesības tās precizēt triju gadu laikā. Precizēšanas rezultātā darba ņēmēja darba ienākumi un obligātās iemaksas nedrīkst samazināties.

Tātad VSAOI iemaksas Jūs varētu precizēt tikai tādā gadījumā, ja tās būtu palielinājušās. Tā kā Jūsu gadījumā pensionāram VSAOI likmes ir attiecīgi mazākas, tad Latvijas likumdošana nedod iespēju šajā gadījumā precizēt VSAOI.

Jūsu gadījumā būtu ieteicams iepriekšējās atskaites nelabot, dokumentāli fiksēt datumu, kad uzzinājāt, ka darbiniekam ir pensionāra statuss, un attiecīgi no nākamā mēneša piemērot pensionāra VSAOI likmes un nepiemērot neapliekamo minimumu 75 EUR apmērā.

Darbiniekam vajag paskaidrot, ka viņam jāiesniedz iedzīvotāju gada ienākumu deklarācijas par 2013. un 2014. gadiem un jāiemaksā budžetā IIN parāds, kurš izveidojies tā rezultātā, ka Jūs viņam esat nepareizi piemērojuši neapliekamo minimumu viņa paša vainas dēļ.

Par 2015.gadu IIN starpību Jūs varat ieturēt no nākamā mēneša darba algas un attiecīgi uzrādīt „Ziņojumā par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no darba ņēmēju darba ienākumiem, iedzīvotāju ienākuma nodokli un uzņēmējdarbības riska valsts nodevu pārskata mēnesī”.

 



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602