Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Ar pensionāru noslēgts uzņēmuma līgums


15.03.2013

Jautājums

Vai drīkst noslēgt uzņēmuma līgumu ar pensionāru uz konkrēta darba izpildi, nepieņemot viņu uzņēmuma štatā? Kādus nodokļus uzņēmumam ir jāiemaksā budžetā? Kādu atskaiti par pensionāram izmaksājamo ienākumu nepieciešams iesniegt VID?


Atbilde

Fiziskā persona, kura ir noslēgusi uzņēmuma līgumu un nav reģistrējusies VID kā saimnieciskās darbības veicēja, pamatojoties uz likuma „Par VSA „ 1.panta 2. daļu ir uzskatāma par darba ņēmēju. Tas nozīmē, ka šīs fiziskās personas ienākumiem  tiek piemēroti visi tie paši nodokļi un likmes, kā algotam darbiniekam,  izņemot  uzņemējdarbības valsts riska nodevu.

Darba devējs, kurš noslēdzis uzņēmuma līgumu ar fizisku personu, kura nav reģistrējusies VID kā saimnieciskās darbības veicēja, katru fizisko personu reģistrē VID uzņēmuma līguma noslēgšanas dienā, elektroniski iesniedzot ziņas par darba ņēmēja statusa iegūšanu – vecuma pensijas saņēmējam 13.kods un norādot arī  ziņu kodu 81.  Uzņēmuma līguma izbeigšanas dienā, iesniedz ziņas par darba ņēmēja statusa zaudēšanu ar kodu 25 un norādot arī ziņu kodu 82. ( MK noteikumu Nr.827 8.3 punkts)..

Par fizisku personu, ar kuru ir  noslēgts uzņēmuma līgums un kura nav reģistrēta kā saimnieciskās darbības veicēja, VID ir  jāiesniedz MK noteikumos Nr. 827 3.pielikumā noteiktais ziņojums „Par VSAOI no darba ņēmēju darba ienākumiem, IIN un uzņēmējdarbības riska valsts nodevu  pārskata mēnesī”, norādot aprēķināto bruto summu un VSAOI. Šajā pielikumā nav jāuzrāda IIN , nostrādātās stundas un UDVRN, jo minētā persona nav darbinieks.

Izmaksājot uzņēmuma līgumā noteikto atlīdzību, tiek ieturēts IIN 24% apmērā un pārskaitīts budžetā.  Par ieturēto IIN jāiesniedz MK noteikumos Nr.677 noteiktais 2.pielikums  „Paziņojums par fiziskajai personai izmaksātajām summām (kopsavilkums”) līdz izmaksas mēnesim sekojošā mēneša 15.datumam, norādot kodu  1008  - ienākumi no uzņēmumu līguma. 



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602