Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Konsultatīvo pakalpojumu sniegšana Kipras firmai


13.03.2013

Jautājums

SIA- nav reģistrēta kā PVN maksātājs.

2012. gada janvārī izrakstīja rēķinu par sniegtajiem konsultatīvajiem pakalpojumiem Kipras firmai, PVN maksātajam. Nauda jau saņemta.

Vai SIA ir jāreģistrējas kā PVN maksātājam? Kā šis darījums tiek attēlots PVN deklarācijā?


Atbilde

Saskaņā ar likuma „Par PVN” 4.1 panta 4.daļu, ja pakalpojums tiek sniegts jebkurai personai, kas veic saimniecisko darbību, pakalpojuma sniegšanas vieta, ja šajā pantā nav noteikts citādi, ir:

1) pakalpojuma saņēmēja saimnieciskās darbības mītnes vieta;

2) pakalpojuma saņēmēja pastāvīgās iestādes atrašanās vieta, ja pakalpojums tiek sniegts pakalpojuma saņēmēja pastāvīgajai iestādei, kas neatrodas šīs personas saimnieciskās darbības mītnes vietā;

3) pakalpojuma saņēmēja deklarētā dzīvesvieta vai pastāvīgās uzturēšanās vieta, ja pakalpojuma saņēmējam nav saimnieciskās darbības mītnes vietas vai pastāvīgās iestādes.

Likuma „Par PVN” 26.panta 10.daļā teikts, ka jebkura persona, kas veic saimniecisko darbību un sniedz pakalpojumus, kuru sniegšanas vietu nosaka saskaņā ar šā likuma 4.1 panta 4. daļu, jebkurai citas dalībvalsts personai, kas veic saimniecisko darbību, vai nodokļa maksāšanas nolūkā identificētai citas dalībvalsts juridiskajai personai, kas neveic saimniecisko darbību, šo pakalpojumu sniegšanai reģistrējas VID ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā pirms pakalpojuma sniegšanas.

Tātad, Jūsu gadījumā pakalpojuma sniegšanas vieta bija Kipra un pirms pakalpojuma sniegšanas Jums bija jāreģistrējas VID kā PVN maksātājiem.

Darījumam PVN nebija jāpiemēro. Pakalpojuma vērtība bija jāuzrāda PVN deklarācijas 48.2 rindā un jāatšifrē pielikumā PVN2.

Ja firma netika 2012.gada janvāra mēnesī reģistrējusies kā PVN maksātāja, tad, gadījumā, ja šis nav vienīgais ES reģistrētam nodokļa maksātājam sniegtais pakalpojums, ieteicams steidzīgi reģistrēties VID kā PVN maksātājiem.  Ja sniegtais  pakalpojums ir bijis vienīgais, tad ieteicams, vai nu steidzami aprēķināt un iemaksāt , saskaņā ar PVN likuma 59.panta 5.daļu, valsts budžetā PVN summu un nokavējuma naudu par minēto darījumu, vai arī cerēt, ka trīs gadu laikā Jums nebūs nodokļa audits.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602