Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Fiziskās personas attaisnotie izdevumi par medicīniskajiem pakalpojumiem


18.01.2017

Jautājums

Par medicīniskajiem pakalpojumiem noformēts viens čeks par summu 1290 euro.

Vai drīkst viens ģimenes loceklis iekļaut savos izdevumos 215 euro, bet cits- pārējo summu ar pārnesumu uz 5 gadiem?


Atbilde

Atbilstoši likuma "Par IIN" 10.panta 1.daļas 2.punktam pirms ienākuma aplikšanas ar nodokli no gada apliekamo ienākumu apjoma tiek atskaitīti izdevumi par maksātāja un viņa ģimenes locekļu (gan tādu, kuru rezidences valsts ir Latvijas Republika, gan tādu, kuru rezidences valsts ir cita ES dalībvalsts vai EEZ valsts) par medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu. Minēto izdevumu sastāvu un normas nosaka Ministru kabinets.

Saskaņā ar MK noteikumu Nr.336 "Noteikumi par attaisnotajiem izdevumiem par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem" 1.punktu, fiziskās personas - IIN maksātāja attaisnotajos izdevumos ietverami izdevumi par izglītības un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu, kuru kopējā summa nepārsniedz maksātājam un viņa ģimenes locekļiem 215 EUR katram. Katras personas izdevumus par medicīnas pakalpojumiem drīkst atskaitīt no apliekamā ienākuma tikai vienreiz, nepārsniedzot 215 EUR apmēru. Ja attaisnotie izdevumi par maksātāja ģimenes locekļiem kopumā pēc citu likumā maksātājam paredzēto summu atskaitīšanas pārsniedz atlikušo maksātāja apliekamā ienākuma apmēru, attiecīgā ģimenes locekļa attaisnoto izdevumu summu var sadalīt starp maksātāju un citu personu, kurai saskaņā ar likuma "Par IIN" 13.pantu arī ir tiesības uz attaisnotajiem izdevumiem par šo ģimenes locekli vai kurai šis ģimenes loceklis ir viens no vecvecākiem vai vecākiem (MK noteikumi Nr.336., 2.punkts).

Ja šo izdevumu taksācijas gada kopsumma maksātājam vai viņa ģimenes loceklim pārsniedz katrai personai 215 EUR, maksātājs izdevumu pārsnieguma daļu ir tiesīgs attiecināt uz nākamo 5 taksācijas gadu apliekamo ienākumu hronoloģiskā secībā (minēto noteikumu 4.punkts).

Iepriekš minētais atļauto izdevumu apmēra ierobežojums neattiecas uz izdevumiem par plānotajām operācijām, kas ir plānveida veselības aprūpes pakalpojumi, zobārstniecības pakalpojumiem, ieskaitot zobu protezēšanu, olšūnu punkciju (folikulu iegūšanu, izmantojot punkciju), endoprotēžu un citu veidu ar cilvēka organismu savienotu protēžu izgatavošanu un iegādi, ja par to nav samaksāts no Nacionālā veselības dienesta vai citu personu līdzekļiem (MK noteikumi Nr.336, 3.punkts). Maksātāja izdevumus, kuri pēc citu maksātājam likumā paredzēto summu atskaitīšanas pārsniedz atlikušo maksātāja apliekamā ienākuma apmēru, var sadalīt starp maksātāja ģimenes locekļiem, kuriem ir tiesības uz attaisnotajiem izdevumiem par maksātāju, bet attiecībā uz maksātāja ģimenes locekli šo izdevumu pārsnieguma summu var sadalīt starp maksātāju un citām personām, kurām ir tiesības uz attaisnotajiem izdevumiem par maksātāja ģimenes locekli (noteikumu 3.1 punkts). Taču šos izdevumus nevar attiecināt uz nākamo 5 taksācijas gadu apliekamo ienākumu.

Cik no jautājuma ir noprotams, tad medicīniskie izdevumi par 1290 EUR attiecas uz vienu personu un ir tādi, kuriem noteikts limits 215 EUR gadā vienai personai. Līdz ar to par vienu personu šie izdevumi gadā nedrīkst pārsniegt 215 EUR, neatkarīgi no tā, vai šie izdevumi ir uzrādīti par visu summu 215 EUR vienas personas gada deklarācijā, vai arī piemēram ir sadalīti uz divām personām, vienai par 100 EUR, otrai 115 EUR, bet pa abiem pārsniegt summu 215 EUR tie nedrīkst.

Tātad jautājumā minētajā situācijā 5 gadu laikā ārstnieciskajos izdevumos par šo vienu personu varēs iekļaut tikai 1075 EUR (215 EUR x5).



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602