Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Fiziskas personas dzīvības apdrošināšanas līguma izbeigšana pirms termiņa


25.04.2016

Jautājums

Fiziska persona 2013. gadā noslēdza apdrošināšanas līgumu (ar līdzekļu uzkrājumu). 2013. un 2014.gada deklarācijās kā attaisnotie izdevumi tika iekļauti apdrošināšanas prēmiju maksājumi, kas samaksāti šajos gados.

2015.gadā septembrī ar apdrošināšanas kompāniju noslēgtais līgums tika lauzts. Kā rīkoties šādā situācijā?


Atbilde

Saskaņā ar likuma "Par IIN" 10.panta 1.daļas 6.punktu, pirms ienākuma aplikšanas ar nodokli no gada apliekamo ienākumu apjoma tiek atskaitīti apdrošināšanas prēmiju maksājumi, kas atbilstoši dzīvības apdrošināšanas līgumam (ar līdzekļu uzkrāšanu) izdarīti apdrošināšanas sabiedrībai, kura nodibināta un darbojas saskaņā ar Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumu, vai citā ES dalībvalstī vai EEZ valstī, vai Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas dalībvalstī reģistrētai apdrošināšanas sabiedrībai un kas nepārsniedz 10% no personas gada apliekamā ienākuma, ja ir ievēroti sekojoši nosacījumi:

- darbības termiņš dzīvības apdrošināšanas līgumam (ar līdzekļu uzkrāšanu) nav īsāks par pieciem gadiem;

- dzīvības apdrošināšanas līguma noteikumi paredz, ka apdrošināšanas atlīdzību par apdrošināšanas gadījumu izmaksā apdrošinātajai personai (vai tās labuma guvējam), citas summas, kas saistītas ar līguma darbību vai tā pārtraukšanu, izmaksā apdrošinājuma ņēmējam.

Savukārt, atbilstoši likuma "Par IIN" 8.panta 5.1 daļai, ja dzīvības apdrošināšanas līgums (ar līdzekļu uzkrāšanu) tiek izbeigts pirms termiņa, nesasniedzot piecu gadu darbības termiņu, apliekamo ienākumu taksācijas gadā, kad tiek izmaksāta atpirkuma summa (vai - ja aprēķinātā atpirkuma summa ir nulle - gadā, kad līgums tiek izbeigts pirms termiņa), palielina par iepriekšējos taksācijas gados attaisnotajos izdevumos iekļautajiem apdrošināšanas prēmiju maksājumiem saistībā ar šo izbeigto līgumu. Minētajam ienākumam tiek piemērota tā algota darba ienākumam noteiktā nodokļa likme, kas ir noteikta gadā, kad tiek izmaksāta pieprasītā atpirkuma summa.

Tātad, ja dzīvības apdrošināšanas līgumu (ar līdzekļu uzkrāšanu) izbeidz pirms termiņa, nesasniedzot likumā noteikto piecu gadu darbības termiņu, samaksātie dzīvības apdrošināšanas (ar līdzekļu uzkrāšanu) prēmiju maksājumi nav ietverami attaisnotajos izdevumos par visiem minētā līguma darbības gadiem. Par ienākuma gūšanas dienu uzskata dienu, kad izmaksā atpirkuma summu (likuma "Par IIN" 16.1 panta 3.2 daļa).

Jautājumā minētajā gadījumā nodokļa maksātāja pienākums ir iesniegt VID iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju par 2015.gadu un palielināt taksācijas gada ar nodokli apliekamo ienākumu par iepriekšējos taksācijas gados attaisnotajos izdevumos iekļautajiem apdrošināšanas prēmiju maksājumiem.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602