Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Nosaka maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos
Izdrukāt

Nosaka maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos

19.05.2016

17. maijā Ministru kabinets apstiprināja noteikumus, kas paredz transtaukskābju ierobežošanu pārtikas produktos. Pēc ilgstošām diskusijām par maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos, ir izdevies panākt, ka šīs normas attieksies ne tikai uz Latvijā ražoto pārtiku, bet arī uz ievesto produkciju un produktiem, kas tiek gatavoti sabiedriskās ēdināšanas sektorā. Tāpat sarunu rezultātā ir panākta vienošanās par pārejas periodu divu gadu garumā, lai visi pārtikas ražotāji varētu pielāgoties jaunajām prasībām.

Ierobežojumi izstrādāti ar mērķi uzlabot Latvijas iedzīvotāju uztura paradumus un tādējādi ilgtermiņā uzlabot sabiedrības veselības rādītājus. Pašreiz Eiropas Savienības normatīvie akti nenosaka maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos, tāpēc par pieļaujamo transtaukskābju daudzuma noteikšanu pārtikas produktos ir atbildīgas pašas dalībvalstis. Latvija ir viena no pirmajām valstīm ES, kurā ir noteikti šādi ierobežojumi. ES valstīs līdzīgi normatīvie regulējumi transtaukskābju ierobežošanai pārtikas produktos šobrīd pastāv vien Dānijā, Austrijā un Ungārijā.

Jaunās prasības piemēros pārtikas produktiem, kuru sastāvā ir transtaukskābes, kas ir radušās dažādos pārtikas ražošanas tehnoloģiskajos procesos, piemēram, hidrogenējot eļļu, pārtikas produktus cepot un karsējot eļļās, spiežot eļļas augstā temperatūrā u.c. Noteikumi neattieksies uz dzīvnieku izcelsmes taukiem un produktiem, kuru sastāvā transtaukskābes radušās dabiski un nav pievienotas pārtikas ražošanas procesos.

Maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums pārtikas produktos nedrīkstēs pārsniegt 2g uz 100g kopējā tauku daudzuma. Savukārt pārtikas produktiem ar samazinātu tauku daudzumu tiks piemērotas atsevišķas prasības. Pārtikas produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir mazāks par 3%, transtaukskābju daudzums nedrīkstēs pārsniegt 10g uz 100g kopējā tauku daudzuma, savukārt pārtikas produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir no 3% līdz 20%, to daudzums nedrīkstēs pārsniegt 4g uz 100g kopējā tauku daudzuma.

Pārtikas produktus, kuros pārsniegts noteiktais maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums, būs aizliegts izplatīt Latvijā, sākot ar 2018. gada 1. jūniju.

Diskusija par transtaukskābēm starp Veselības ministriju, Zemkopības ministriju un pārtikas ražošanas sabiedriskajām organizācijām norisinās jau vairākus gadus, meklējot labāko risinājumu. Nopietnākais uzdevums bija panākt, lai šo izmaiņu rezultātā Latvijas pārtikas ražotāji netiktu nostādīti nevienlīdzīgā situācijā ar citu valstu ražotājiem.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Ceturtdiena
2024. g. 09. maijs
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602