Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Latvijas dabasgāzes lietotāji - uzņēmumi turpmāk varēs iegādāties dabasgāzi arī ārvalstīs
Izdrukāt

Latvijas dabasgāzes lietotāji - uzņēmumi turpmāk varēs iegādāties dabasgāzi arī ārvalstīs

16.02.2016

Ministru kabinets šā gada 9.februāra sēdē apstiprināja dabasgāzes piegādes un lietošanas noteikumus, kuru mērķis ir noteikt kārtību, kādā dabasgāzes lietotājam piegādā dabasgāzi, lietotāja un dabasgāzes sistēmas operatora un tirgotāja  tiesības un pienākumus dabasgāzes piegādē un lietošanā.

Kā zināms, Latvijā pašlaik darbojas tikai viens dabasgāzes sistēmas operators un tirgotājs - AS “Latvijas Gāze”

Enerģētikas likums paredz, ka kopš 2014.gada 4.aprīļa ir jānodrošina trešo personu piekļuve Latvijas dabasgāzes apgādes sistēmai. Līdz ar to  līdz šim spēkā esošā regulējuma vietā bija nepieciešams izdot jaunus noteikumus, iekļaujot tajos regulējumu dabasgāzes sadales sistēmas piekļuvei.

Nosakot kārtību, kādā lietotājs, kas nav mājsaimniecības lietotājs (t.i. uzņēmumi), var piegādāt ārvalstīs iegādāto dabasgāzi līdz tam piederošajam gazificētajam objektam, noteikumi paredz, ka lietotājam ir jāslēdz sistēmas pakalpojuma līgums. Līdz ar to dabasgāzes sistēmas operatoriem turpmāk būs jānodrošina sistēmas lietotājiem un pretendentiem, kuri to pieprasa, vienlīdzīga un atklāta pieeja attiecīgajai sistēmai, sniedzot tiem ne tikai dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas pakalpojumu, bet arī  sadales sistēmas pakalpojumu. 

Saskaņā ar noteikumiem uzņēmumi papildu dabasgāzes piegādes līgumam, pamatojoties uz kuru arī līdz šim notika dabasgāzes tirdzniecība un piegāde Latvijā, varēs slēgt arī sadales sistēmas pakalpojuma līgumu par dabasgāzes, kas iegādāta ārpus Latvijas, transportēšanu līdz gazificētajam objektam. Tāpat noteikts, kā sistēmas operators noteiks un nošķirs dabasgāzes piegādes līguma un sistēmas pakalpojuma līguma ietvaros piegādātos dabasgāzes apjomus.

Noteikumi paredz sistēmas operatora un lietotāja tiesības un pienākumus. Lietotāju kopējie pienākumi saistīti ar dabasgāzes apgādes sistēmas lietošanu, lai nodrošinātu dabasgāzes apgādes sistēmas pareizu lietošanu visā tās ekspluatācijas laikā. Bez kopējiem pienākumiem noteikumos nodalīti pienākumi, kas attiecas tikai uz mājsaimniecības lietotājiem un lietotājiem, kas nav mājsaimniecības lietotāji, piemēram, ir noteiktas dažādas kārtības norēķiniem par dabasgāzi.

Mājsaimniecībām noteikumi paredz izmaiņas norēķinu kārtībā - mājsaimniecības lietotāji turpmāk norēķināsies līdz kārtējā mēneša 20. datumam, tas ir, veiks priekšapmaksu (pašlaik norēķini tiek veikti 20 dienu laikā pēc norēķinu perioda beigām). Tā kā mājsaimniecības lietotāju norēķinos tiek piemērots izlīdzinātais maksājums, kas paredz katru mēnesi gada laikā veikt vienādu maksājumu, kura apjoms noteikts, ņemot vērā lietotāja iepriekšējā gada kopējo dabasgāzes patēriņu, tad norēķinu kārtības maiņa mājsaimniecības lietotāju naudas plūsmu neietekmēs.

Vienlaikus noteikumos ir definētas sistēmas operatora tiesības un pienākumi attiecībā uz dabasgāzes piegādes apjomu, sistēmas pakalpojuma sniegšanu, kvalitātes prasībām, tiesībām kontrolēt dabasgāzes norēķinu uzskaites mēraparātu rādījumus, piekļūt dabasgāzes apgādes sistēmai gazificētajā objektā. Tāpat noteikti gadījumi, kādos sistēmas operatoram ir tiesības pārtraukt vai ierobežot dabasgāzes piegādi gazificētajā objektā.

Noteikumos ir iekļauti arī jautājumi saistībā ar dabasgāzes uzskaiti, nosakot prasības dabasgāzes norēķinu uzskaites mēraparātiem un atbildību par dabasgāzes norēķinu uzskaites mēraparāta atbilstības nodrošināšanu noteiktajām prasībām.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Pirmdiena
2024. g. 29. aprīlis
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602