Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Sabiedrībai būtiskākie tiesību akti, kas stājas spēkā 2016.gada 1.janvarī
Izdrukāt

Sabiedrībai būtiskākie tiesību akti, kas stājas spēkā 2016.gada 1.janvarī

05.01.2016

Valsts kanceleja sadarbībā ar nozaru ministrijām apkopojusi būtiskākos jaunos tiesību aktus un to grozījumus, kas stājas spēkā 2016.gada 1.janvārī un skar lielu sabiedrības daļu, ieviešot dažādas izmaiņas. Ievērībai – tā ir tikai daļa no normatīvajiem aktiem, kas stājas spēkā nākamajā gadā.

Aizsardzība

Lai nodrošinātu lielāku rekrutēšanas un atlases sistēmas efektivitāti un novērstu savstarpēji cieši saistītu uzdevumu un resursu sadrumstalotību starp divām institūcijām, visas ar rekrutēšanas un atlases procesu organizāciju saistītās darbības no 2016.gada 1.janvāra tiek nodotas vienas institūcijas – Nacionālo bruņoto spēku Mācību vadības pavēlniecības – atbildībā. Tāpat tiek precizēts arī Rekrutēšanas un jaunsardzes centra nosaukums. To paredz grozījumi Militārā dienesta likumā.

Ekonomika

No 2016. gada elektroenerģiju par samazinātu cenu varēs saņemt vairāk mājsaimniecību ar zemiem ienākumiem - trūcīga vai maznodrošināta ģimene (persona); daudzbērnu ģimene vai ģimene (persona), kuras aprūpē ir bērns ar invaliditāti; persona ar I invaliditātes grupu. To paredz grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā.

Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā paredz stingrākus nosacījumus „ātro kredītu” izsniegšanai. Piemēram, turpmāk kredīta kopējās izmaksas patērētājam nedrīkstēs pārsniegt attiecīgi 0,55%, 0,25% un 0,2% dienā no kredīta summas atkarībā no kredīta izmantošanas ilguma. Tāpat grozījumi likumā nosaka arī aizliegumu noslēgt patērētāja kreditēšanas līgumu no plkst.23 līdz plkst.7.

2016.gada 1.janvārī sāks darboties jauns Statistikas likums, kas ir jauns statistikas sistēmas un darba organizācijas regulējums, kas izstrādāts atbilstoši saistībām, ko Latvija uzņēmusies kā Eiropas Statistikas sistēmas dalībvalsts.

No 2016. gada Būvniecības valsts kontroles birojs uzsāk būvekspertu sertifikāciju. Jaunās sistēmas mērķis ir veikt būvspeciālistu kompetences novērtēšanu un prakses uzraudzību, lai nodrošinātu kvalitatīvu būvekspertīžu veikšanu. To paredz atsevišķas Būvniecības likuma normas.

Lai līdzsvarotu piegādātāju un mazumtirgotāju intereses, sekmējot attiecību veidošanos starp mazumtirdzniecības uzņēmumiem un piegādātājiem uz godīgu, nediskriminējošu un prognozējamu attiecību pamata, respektējot abu pušu ekonomiskās intereses un panākot lielāku pušu līdztiesību savstarpējo sadarbības līgumu slēgšanas procesā, stāsies spēkā jauns Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likums.

Grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz, ka valsts budžeta dotāciju publiskajam tirgotājam paredzēts iekļaut valsts budžetā un izmaksāt proporcionāli OIK maksājumiem, t.i., ¾ no nepieciešamās dotācijas izmaksāt no kārtējā gada budžeta, savukārt atlikušo ¼ iekļauj vidēja termiņa budžeta ietvarā nākamajā gadā.

Finanses

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa izmaiņas

Neapliekamais minimums

 Ar 2016.gadu tiks ieviests diferencētais neapliekamais minimums. Turpmāk visām personām tiks piemērots gada diferencētais neapliekamais minimums, kura apmērs atšķirsies atkarībā no maksātāja gūto ar nodokli apliekamo ienākumu apmēra (apliekamo ienākumu kopsummā tiks ieskaitīti gan ar vispārējo likmi apliekamie ienākumi, gan arī ienākumi, kurus ar nodokli apliek pēc samazinātas likmes), nevis visiem vienāds neapliekamais minimums, kā tas bija līdz šim.

Atvieglojums par apgādībā esošām personām

Tiks sašaurināts personu loks, par kurām maksātājs ir tiesīgs piemērot atvieglojumu par apgādībā esošām personām. Turpmāk nodokļa atvieglojums tiks attiecināts tikai uz nepilngadīgu bērnu un uz bērnu, kamēr viņš turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai, aizbildnībā vai aizgādībā esošām personām, kā arī personām (laulāto, vecākiem, vecvecākiem, bērniem, kas sasnieguši 18 gadu vecumu), ja minētās personas nestrādā, tām saskaņā ar normatīvajiem aktiem ir noteikta invaliditāte, kā arī tās nesaņem ar nodokli apliekamus ienākumus vai valsts pensiju.

Attaisnotie izdevumi

Tiks ieviesta elektroniska informācijas apmaiņa starp vispārējām, profesionālajām, augstākajām vai speciālajām izglītības iestādēm un Valsts ieņēmumu dienestu (VID). Turpmāk reizi gadā līdz pēctaksācijas gada 1.februārim vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iestādes elektroniski nosūtīs Valsts ieņēmumu dienestam informāciju par izglītojamā mācībām samaksāto summu, kā arī fiziskās personas kodu vai juridiskās personas reģistrācijas numuru, kura veikusi maksājumu par mācībām.

Līdz 15 tūkstošiem eiro no 2016.gada 1.janvāra samazināsies saimnieciskās darbības ieņēmumu slieksnis patentmaksas maksātājiem. Līdz šim tas bija 50 tūkstoši eiro un tas bija vienāds ar Pievienotās vērtības nodokļa likumā noteikto slieksni, kas nosaka pienākumu reģistrēties VID pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā.

Ar 2016.gadu tiek vienādots iedzīvotāju ienākuma nodokļa režīms attiecībā uz Latvijas rezidentu veiktajām iemaksām privātajos pensiju fondos vai apdrošināšanas sabiedrībās, kuras dibinātas citā Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas dalībvalstī.

Solidaritātes nodoklis

Lai mazinātu nodokļu regresivitāti nodarbinātajiem un pašnodarbinātajiem ar augstāku ienākuma līmeni, tiek ieviests solidaritātes nodoklis. Tas tiks piemērots fizisko personu ienākuma, kas kalendārā gada laikā ir pārsnieguši valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu maksimālo apmēru (2016.gadā 48600 eiro, vidēji mēnesī 4050 eiro), daļai. Nodokļa maksātājam ar šī nodokļa ieviešanu netiek uzlikti jauni pienākumi, jo nodokli, pamatojoties uz valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu un to objekta uzskaiti, noteiks un valsts pamatbudžetā iemaksās valsts institūcija - Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra.

Pievienotās vērtības nodokļa izmaiņas

2016.gada 1.janvārī tiek ieviesta apgrieztā PVN maksāšanas kārtība kokmateriāliem: malkai apaļkoku, pagaļu, zaru, zaru saišķu vai tamlīdzīga veidā, koksnes šķeldai un skaidām, zāģskaidām un koksnes atlikumiem, kā arī zāģskaidu un koksnes atlikumiem aglomerētu vai neaglomerētu brikešu, granulu vai tamlīdzīgā veidā, ko paredzēts izmantot kā koksnes kurināmo.

PVN priekšnodokļa atskaitīšanas ierobežojums par vieglo pasažieru automašīnu iegādi un ar tās uzturēšanu saistītām izmaksām tiek noteikts 50% apmērā.

2016.gada 1.aprīlī tiks ieviesta PVN apgrieztā maksāšanas kārtība mobilajiem telefoniem, klēpjdatoriem, planšetdatoriem un integrālās shēmas ierīcēm. Savukārt, no 2016.gada 1.jūlija dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojumam būs piemērojama PVN standartlikme 21% apmērā.

Nekustamā īpašuma nodokļa izmaiņas

Nodokļa bāze lauku zemei – speciālā vērtība

No 2016.gada līdz 2025.gadam paredzēts lauku zemes nodokļa aprēķinam izmantot divu veidu nodokļa bāzes – nekustamā īpašuma kadastrālo vērtību (vispārīgā gadījumā) un speciālo vērtību (lauku zemēm, kuru platība pārsniedz 3 ha). Speciālo vērtību nodokļa aprēķinam piemēros ārpus pilsētu administratīvajām teritorijām esošajām zemes vienībām (to daļām), kuru platība pārsniedz 3 ha un kurām viens no Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrētajiem nekustamā īpašuma lietošanas mērķiem ir “Lauksaimniecības zeme”, “Mežsaimniecības zeme un īpaši aizsargājamās dabas teritorijas, kurās saimnieciskā darbība ir aizliegta ar normatīvo aktu” vai “Ūdens objektu zeme”. Speciālā vērtība pēc būtības ir lauku zemes kadastrālā vērtība ar noteiktu pieauguma ierobežojumu. Taksācijas gada speciālās vērtības pieaugums ikgadēji nepārsniegs  10% no iepriekšējam taksācijas gadam noteiktās lauku zemes speciālās vērtības. Speciālo vērtību noteiks Valsts zemes dienests, izmantojot Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrētos datus par attiecīgo zemes vienību.

Izmaiņas nodokļa atvieglojuma piemērošanā politiski represētām personām

Turpmāk politiski represētajām personām nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu saņemšanai netiks piemērota likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” norma, ka zemei un dzīvojamai mājai vismaz piecus gadus jābūt politiski represētās personas īpašumā vai tiesiskajā valdījumā.

Izmaiņas inženierbūvju aplikšanā ar nodokli

Ar 2016.gadu nodokļa atbrīvojums vairs netiks piemērots ostām un kuģojamajiem kanāliem, piestātnēm un piestātnes krastmalas, ostu akvatoriju būvēm, kuras būs iznomātas saimnieciskās darbības veikšanai.

Akcīzes nodokļa izmaiņas

2016.gada 1.janvārī tiek paaugstinātas akcīzes nodokļa likmes:

1) svinu nesaturošam benzīnam, dīzeļdegvielai (gāzeļļai), petrolejai, sašķidrinātai naftas gāzei (LPG) un svinu nesaturošam benzīna un etilspirta maisījumam, ja absolūtā spirta saturs gala produktā veido no 70 līdz 85 tilpumprocentiem no kopējā produkta daudzuma;

2) smēķējamai tabakai un tabakas lapām;

3) cigāriem un cigarillām

2016.gada 1.martā:

1) tiek paaugstinātas akcīzes nodokļa likmes alkoholiskajiem dzērieniem;

2) tiek ieviests akcīzes nodoklis karsējamai tabakai 62 eiro par 1000 gramiem.

2016.gada 1.jūlijā:

1) tiek ieviests akcīzes nodoklis elektroniskajās cigaretēs izmantojamam šķidrumam;

2) tiek paaugstināts akcīzes nodoklis cigaretēm.

Mikrouzņēmuma nodokļa izmaiņas

Grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā paredz 2016.gadā saglabāt 9% mikrouzņēmumu nodokļa likmi visam mikrouzņēmuma apgrozījumam līdz 100 000 eiro gadā - gan apgrozījumam līdz 7 000 eiro, gan apgrozījumam no 7 000,01 eiro līdz 100 000 eiro.

Mikrouzņēmumu nodokļa likuma normas, kas attiecas uz nozarēm, kurās mikrouzņēmums nav tiesīgs izvēlēties maksāt mikrouzņēmumu nodokli, stāsies spēkā 2017.gada 1.janvārī. Atbilstoši minētajiem grozījumiem mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs, kas līdz 2015.gada 30.aprīlim ir ieguvis mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu un veic saimniecisko darbību nozarē, kas noteikta Ministru kabineta 2015. gada 22.septembra noteikumos Nr. 540 “Noteikumi par nozarēm, kurās nepiemēro mikrouzņēmumu nodokļa režīmu”, ir tiesīgs saglabāt mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu 2017. un 2018.gadā.

Stājas spēkā jaunais Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas likums.

Jaunais PFI modelis ir orientēts uz līdzsvarotu finanšu resursu pieejamību visām pašvaldībām, lai tās spētu nodrošināt savas pamatfunkcijas un sniegt iedzīvotājiem nepieciešamos pakalpojumus. Tomēr ne mazāk būtisks jaunā modeļa mērķis ir veicināt pašvaldību ieinteresētību attīstīt saimniecisko darbību savā teritorijā un sekmēt ekonomikas izaugsmi, jo nodokļu ieņēmumu pieaugums visām pašvaldībām dos arī izlīdzināto ieņēmumu pieaugumu.

 No 2016.gada 1.marta Valsts ieņēmumu dienestam tiek paredzētas tiesības sniegt tā rīcībā esošo informāciju, nemainot tās saturu, par fiziskās personas ienākumiem kredītinformācijas birojam nodošanai kredītinformācijas lietotājam — kapitālsabiedrībai (tās filiālei), kas Latvijas Republikā ir tiesīga veikt personu kreditēšanu vai ir saņēmusi speciālu atļauju (licenci) patērētāja kreditēšanas pakalpojuma sniegšanai, — šīs fiziskās personas kā iespējamā vai esošā kredītinformācijas lietotāja klienta kredītspējas vērtēšanai vai sava kredītriska pārvaldībai.

Stājas spēkā Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likums, aizstājot šobrīd spēkā esošo Gada pārskatu likumu un Konsolidēto gada pārskatu likumu.

Likums jāpiemēro gada pārskatiem un konsolidētajiem gada pārskatiem, sākot ar 2016. pārskata gadu (pārskatu gadu, kurš sākas 2016.gada 1.janvārī vai 2016. kalendārajā gadā).

Sabiedrībām, kuras atbilst likumā paredzētajai mikro vai mazas sabiedrības kategorijai, likums paredz mazāka informācijas daudzuma sniegšanu, nekā pašlaik, piemēram, nebūs jāsagatavo naudas plūsmas pārskats un pašu kapitāla izmaiņu pārskats, būs jāsniedz mazāk informācijas finanšu pārskata pielikumā. Savukārt visas mikro sabiedrības būs atbrīvotas no vadības ziņojuma sagatavošanas.

Iekšlietas

Iekšlietu sistēmas amatpersonu atalgojums turpmāk tiks veidots pēc jauniem principiem, kā rezultātā: - palielināsies amatpersonu (izņemot kadetus) mēnešalga vidēji par 100 euro (pirms nodokļu nomaksas), precizējot mēnešalgu skalu un palielinot mēnešalgas diapazona minimālo apmēru par 50 euro un maksimālo apmēru par 100 euro; - palielinās kadetu mēnešalga no 412,63 euro uz 433 euro; - palielinās piemaksas par speciālo dienesta pakāpi apmērs, izveidojot jaunu skalu pēc noteiktiem principiem, piemērojot “soli” 7 euro). Atlīdzības palielinājums 2016.gadā uzskatāms par jaunās darba samaksas ieviešanas sākuma stadiju, un to nosaka noteikumu projekts "Grozījumi Ministru kabineta 2010.gada 21.jūnija noteikumos Nr.568 "Noteikumi par Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm mēnešalgu un speciālajām piemaksām"".

Izglītība

Izglītības un zinātnes ministrija no 2016.gada 1.janvāra nepiešķirs bāzes finansējumu zinātniskajām institūcijām, kuras zinātnisko institūciju darbības starptautiskajā izvērtējumā saņēmušas novērtējumu “1” un “2”, izņemot tās zinātniskās institūcijas, kas, īstenojot zinātnisko institūciju strukturālās reformas un piedaloties Eiropas Savienības struktūrfondu projektos, iesaistītas zinātnisko institūciju konsolidācijas un optimizēšanas pasākumos, apvienojoties ar lielākiem un spēcīgākiem pētniecības centriem. To nosaka Ministru kabineta noteikumu “Kārtība, kādā aprēķina un piešķir bāzes finansējumu zinātniskajām institūcijām” grozījumi.

Stājas spēkā jauns likums - Brīvprātīgā darba likums, kas nosaka brīvprātīgā darba pamatprincipus un regulējumu; tā mērķis ir sekmēt brīvprātīgo darbu un veicināt sabiedrības līdzdalību tajā. Jaunais likums nosaka - brīvprātīgo darbu tiesīgas organizēt gan biedrības un nodibinājumi, gan valsts un pašvaldību iestādes, tāpat arī reliģiskās un politiskās organizācijas, un brīvprātīgo darbu tajās varēs veikt personas no 13 gadu vecuma. Likums arī nosaka tiesisko attiecību nodibināšanas kārtību starp brīvprātīgā darba veicēju un darba nodrošinātāju, brīvprātīgā darba veicēja tiesības un pienākumus. Arī grozījumi Jaunatnes likumā paredz, ka jauniešu brīvprātīgais darbs tiek organizēts saskaņā ar Brīvprātīgā darba likumu.

Kultūra

Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) sekretariātā kā atsevišķa struktūrvienība darbu sāks valsts finansēts nevalstisko organizāciju (NVO) fonds. NVO fonds darbosies, lai veicinātu pilsoniskās sabiedrības ilgtspējīgu attīstību, ļaujot biedrībām un nodibinājumiem virzīt un pilnveidot demokrātijas procesus visos publiskās pārvaldes līmeņos, sniegt pakalpojumus ar mērķi uzlabot sabiedrības dzīves kvalitāti, organizēt pasākumus, kas informētu un izglītotu sabiedrību par valstī notiekošajiem procesiem, tādējādi ļaujot sabiedrībai jau laikus līdzdarboties un iesaistīties tai aktuālajos jautājumos.

Stājas spēkā grozījumi likumā „Par kultūras pieminekļu aizsardzību”, kas pagarinās kultūras priekšmeta atgriešanas prasības celšanas termiņu. Turpmāk prasību tiesā par nelikumīgi izvesta mākslas vai antikvāra priekšmeta atdošanu var iesniegt ne vēlāk kā trīs gadu laikā no dienas, kad saņemta informācija par mākslas vai antikvārā priekšmeta atrašanās vietu vai tā īpašnieku, valdītāju vai turētāju. Līdz šim bija noteikts, ka prasību tiesā par nelikumīgi izvestā mākslas vai antikvārā priekšmeta atdošanu var iesniegt ne vēlāk kā viena gada laikā. Tāpat 7 likumā precizēts pierādīšanas pienākums, ja tiek prasīta kompensācija par attiesājumu, kā arī noteikti pienācīgas rūpības izvērtējuma elementi, kas jāpārbauda, lemjot par nelikumīgas izcelsmes kultūras priekšmeta valdītāja kompensācijas prasību.

Sociālā joma

No 2016. gada 1. janvāra minimālā mēneša darba alga normāla darba laika ietvaros būs 370 eiro. Minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšana notiks atbilstoši mēnesī noteiktām darba stundām. Labklājības ministrija katru gadu aprēķinās četru veidu normālā darba laika stundu skaitu mēnesī un atbilstošās minimālās stundas tarifa likmes pa mēnešiem par nākamo periodu, un publicēs to apmērus LM tīmekļvietnē. To paredz „Noteikumi par minimālās mēneša darba algas apmēru normālā darba laika ietvaros un minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanu”.

2016. gadā pārrēķinās pensijas, kuras piešķirtas 2010.gadā. Pārrēķinot pensijas, tās palielināsies cilvēkiem, kuri pensijas sāka saņemt ekonomiskās krīzes laikā, piemērojot negatīvu kapitāla indeksu. Turpmāk indekss būs pozitīvs. Pensiju pārrēķins notiks automātiski un senioriem nekas papildus nav jādara. To paredz grozījumi likumā „Par valsts pensijām”.

Valsts un pašvaldību iestādēm, kā arī kapitālsabiedrībām, kurās valsts vai pašvaldības daļa pamatkapitālā pārsniedz 50%, Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) vakanču portālā būs jāpublicē informācija par izsludinātajiem konkursiem uz brīvajām darbavietām. Patlaban informāciju par publiskā sektora amatu konkursiem publicē tikai oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”. To paredz grozījumi „Bezdarbnieku un darba meklētāju likumā”.

Brīvprātīgā darba organizētājiem būs jānodrošina brīvprātīgā darba veicēju apdrošināšana nelaimes gadījumiem brīvprātīgā darba veikšanas laikā, ja pastāvēs risks darba izpildītāja drošībai un veselībai, ka arī paaugstināts nelaimes gadījumu risks, piemēram, darbā ar toksiskām, kodīgām, sprādzienbīstamām vielām, bīstamām iekārtām, u.c. To nosaka „Noteikumi par brīvprātīgā darba veicēja veselības un dzīvības apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem brīvprātīgā darba veikšanas laikā”.

Paplašināta daudzbērnu ģimeņu definīcija, nosakot, ka daudzbērnu ģimene ir ģimene, kuras aprūpē ir trīs vai vairāki bērni līdz 24 gadiem, tai skaitā audžuģimenē ievietoti un aizbildnībā esoši bērni, kamēr viņi iegūst vispārējo, profesionālo, augstāko vai speciālo izglītību. To nosaka grozījumi „Bērnu tiesību aizsardzības likumā”.

2016. gadā 1,6 miljoni eiro paredzēti, lai pilnveidotu un uzlabotu tehnisko palīglīdzekļu kvalitāti, kā arī paplašinātu to klāstu cilvēkiem ar invaliditāti. To paredz grozījumi „Tehnisko palīglīdzekļu noteikumos”. 

Precizēts to cilvēku loks, kuriem Latvijas Republikā ir piešķirami sociālie pakalpojumi un sociālā palīdzība. Tādējādi Latvija aktualizējusi sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības saņemšanas iespējas gan Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, gan ārzemniekiem, kuriem ir pastāvīgās uzturēšanās atļauja vai piešķirts ES pastāvīgā iedzīvotāja statuss, gan trešo valstu pilsoņiem. Vienlaikus mūsu valsts izpildījusi ES direktīvu, kas nosaka standartus starptautiskās aizsardzības pieteikuma iesniedzēju uzņemšanai. To nosaka grozījumi „Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā”.

Lai mazinātu gadījumu skatu, kad bērnus šķir no ģimenes, ierosinot lietu par bērna aizgādības tiesību pārtraukšanu vecākam, veiks riska novērtēšanu (vecāka līdzatkarība, problēmas neatzīšana u.tml.), informēs vecāku par sekām un uzdos vecākam sadarbībā ar sociālo dienestu noteiktajā termiņā novērst bērna attīstībai nelabvēlīgos apstākļus. Tikai tad, ja vecāks noteiktajā termiņā kavēsies novērst bērna attīstībai nelabvēlīgos apstākļus un bērna palikšana ģimenē apdraudēs bērna dzīvību un veselību, bāriņtiesa lems par aizgādības tiesību pārtraukšanu vecākam un bērna šķiršanu no ģimenes. Par bērna šķiršanu no ģimenes varēs lemt tikai tad, ja apdraudējumu nevarēs novērst ar mazāk ierobežojošiem līdzekļiem (pagaidu aizsardzība pret vardarbību, bērna nodošana citas personas, ar kuru bērnam ir emocionāla saikne, īslaicīgā aprūpē drošos apstākļos u.tml.). To paredz grozījumi „Bāriņtiesu likumā”.

Reģionālā attīstība un pašvaldību pārraudzība

Pēc vienotas metodikas tiks aprēķinātas izmaksas viena bērna izglītošanai pašvaldības bērnudārzā. Šīs izmaksas pašvaldībai būs jāsedz privātajam bērnudārzam. Vienotās metodikas mērķis ir nodrošināt caurskatāmību un rast skaidrību, par ko tiek sniegts pašvaldības līdzfinansējums, kā arī līdzīgu pieeju pašvaldībās izmaksu noteikšanai viena bērna pirmsskolas izglītības programmas apguvei. Vienlaikus tādējādi tiks nodrošināts, ka pašvaldības maksā vienādu naudas apmēru gan par bērnu, kurš apmeklē pašvaldības bērnudārzus, gan par bērnu, kuram netiek nodrošināta vieta pašvaldības bērnudārzā.

Tieslietas

Grozījumi Zemes ierīcības likumā mazinās administratīvo slogu, kā arī novērsīs dažas nepilnības, mazinās zemes ierīcības projekta izstrādes termiņus un izmaksas. Valsts zemes dienests turpmāk vairs nesniegs atzinumu par zemes ierīcības projekta grafiskajā daļā attēloto nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumu atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām datu  sagatavošanas tehniskajām prasībām un zemes vienību robežu atbilstību Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas datiem. Paredzēta iespēja arī veikt grozījumus apstiprinātā zemes ierīcības projektā, ja plānotās izmaiņas skar daļu no projektētās teritorijas un nav uzsākta zemes uzmērīšana izmaiņu skartajā teritorijā, kā arī izslēgta prasība apstiprinātu zemes ierīcības projektu iesniegt vietējai pašvaldībai izvērtēšanai, ja tā īstenošanai atvēlētajā laikā (četri gadi) ir grozīts teritorijas plānojums, kas ļaus zemes īpašniekam realizēt zemes sadales vai tās robežu pārkārtošanas ieceri ātrāk. No likuma izslēgta arī prasība zemes ierīcības projektu sagatavot papīra formā, kas nodrošinās ērtāku tā apriti un izmantošanu.

Rūpnieciskā īpašuma institūciju un procedūru likums paredz vienuviet noteikt vispārīgos noteikumus un procedūras Patentu valdē, piemēram, dokumentu iesniegšanas un termiņu noteikšanas vispārējo kārtību, Patentu valdes statusu, veicamos uzdevumus un funkcijas. Būtisks jauninājums ir Patentu valdes pašfinansēšanās modelis, kas nozīmē, ka valsts nodevas aizstās ar līdzīga apjoma pakalpojumu maksām, tādējādi pieteicēju iemaksas nodrošinās minēto būtisko uzdevumu izpildi, nepieļaujot līdzekļu izmantošanu ar rūpnieciskā īpašuma aizsardzības jomu nesaistītiem mērķiem.

Cietušajiem un to tuviniekiem būs pieejams bezmaksas atbalsta tālrunis “116006”. Tālrunis darbosies katru dienu no plkst. 7.00 līdz 22.00, nodrošinot iespēju saņemt emocionālo un psiholoģisko atbalstu, kā arī informāciju par tiesībām un citiem atbalsta dienestiem. Atbalsta tālruņa darbību nodrošinās biedrība “Skalbes”, ar kuru Juridiskās palīdzības administrācija ir noslēgusi deleģēšanas līgumu.

Transports, sakari

Stājas spēkā jauni “Ceļu satiksmes noteikumi” (CSN), kas uzlabos satiksmes drošību uz ceļiem, īpaši pievēršot uzmanību mazaizsargātajiem satiksmes dalībniekiem. Noteikumos iekļauts plašs regulējums attiecībā uz velosipēdu vadītājiem nepieciešamo infrastruktūru, ieviesta un definēta ceļa infrastruktūras sastāvdaļa - velojosla, tāpat skaidri tiek regulēts, kad ar velosipēdu drīkst braukt pa ceļu un kāda infrastruktūra ir jāizmanto pārējos gadījumos. Tiek noteikts, ka diennakts tumšajā laikā, braucot ar velosipēdu, jālieto apģērbs ar gaismu atstarojoša materiāla elementiem. Nolūkā popularizēt elektromobiļus, to vadītājiem tiks atļauts braukt pa sabiedriskā transporta joslām. Jaunie noteikumi paredz aizliegumu transportlīdzeklim apstāties un stāvēt krustojumos, kā arī uz gājēju un velosipēdu ceļiem. Tiek noteikti jauni ceļa apzīmējumi un jaunas ceļa zīmes, ieviests maksimāli atļautā braukšanas ātruma ierobežojums uz grants ceļiem – 80 km/h, bet automašīnās, kas nav aprīkotas ar drošības joslām, aizliegts pārvadāt bērnus līdz 3 gadu vecumam.

Vieglajiem automobiļiem un kravas automobiļiem ar pilnu masu līdz 3,5 tonnām, veicot  tehnisko apskati, tiks kontrolētas arī automobiļu elektroniskās vadības un drošības sistēmas, notiks pieslēgšanās pašdiagnostikas sistēmai (OBD) – bremžu antibloķēšanas sistēmas (ABS) pārbaude, elektroniskās stabilitātes kontroles sistēmas (ESC) pārbaude un gaisa spilvenu drošības sistēmas (SRS) pārbaude, pastiprināta riepu protektora un vecuma kontrole. Šīm transportlīdzekļu kategorijām par 2,98 eiro (plus PVN) palielināsies maksa par tehnisko apskati.

Pagarināsies automobiļa vadīšanas eksāmena ilgums. Eksāmena laika pagarināšana dos iespēju vispusīgāk pārbaudīt jaunos autovadītājus - gan drošai transportlīdzekļa vadīšanai nepieciešamās tehniskās iemaņas, gan satiksmes drošībai ārkārtīgi nozīmīgās sociālās prasmes - satiksmes situāciju novērtēšanu (bīstamības paredzēšanu) un tolerantu izturēšanos un ceļa dalīšanu ar citiem satiksmes dalībniekiem. Tā kā vadīšanas eksāmena kārtošanas laika pagarināšana prasīs papildus eksāmenu transportlīdzekļu iegādi un papildus nepieciešamu darbaspēku, palielināsies arī maksa par vadīšanas eksāmenu.

Veselība

Lai uzlabotu C hepatīta pacientu veselības aprūpi, no valsts budžeta līdzekļiem tiks nodrošināta 100% medikamentu apmaksa valsts kompensējamām zālēm C hepatīta ārstēšanai līdzšinējo 75% vietā.

Nākamgad tiks uzsākta arī HIV/AIDS pacientu ārstēšana agrākā slimības stadijā atbilstoši Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijām. Ātrāka ārstēšanas uzsākšana nozīmēs gan labākus atveseļošanās rezultātus HIV inficētajiem, gan mazākus valsts izdevumus veselības aprūpei kopumā. Agrāka HIV ārstēšanas uzsākšana ir arī efektīgs profilakses pasākums, kas samazinās riskus sabiedrībai inficēties ar HIV. Izmaiņas paredz grozījumi MK 2006.gada 31.oktobra noteikumos „Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība”.

Turpmāk aptiekā, farmaceitam izsniedzot recepšu medikamentus, informācija par zāļu lietošanu būs jāpiestiprina ar uzlīmes palīdzību. Uzlīmē būs jābūt arī aptiekas vai aptiekas filiāles nosaukumam, adresei un tālruņa numuram; tā pacienta vārdam, uzvārdam, kuram izrakstītas konkrētās zāles; zāļu nosaukumam, devai un daudzumam; zāļu lietošanas norādījumiem; īpašiem lietošanas vai uzglabāšanas nosacījumiem (ja tādi paredzēti), kā arī zāļu izsniegšanas datumam.

Tāpat tiek noteikti klientu veselības paškontroles atbalsta veidi, ko farmaceitiskās aprūpes ietvaros atļauts veikt aptiekā vai aptiekas filiālē - pulsa frekvences noteikšana, asinsspiediena mērīšana, ķermeņa masas indeksa noteikšana un glikozes līmeņa noteikšana ar glikometru -, kā arī nosacījumi pielietoto metožu veikšanai.

To paredz grozījumi Ministru kabineta 2010.gada 23.marta noteikumos Nr.288 ”Aptieku 11 darbības noteikumi””.

Pirms darbības uzsākšanas, skaistumkopšanas un tetovēšanas pakalpojumu sniedzējiem jāinformē Veselības inspekcija par saimnieciskās darbības uzsākšanu. Minēto pakalpojumu sniedzējam būs jāaizpilda noteikta parauga veidlapa un jāiesniedz tā Veselības inspekcijā, informējot par pakalpojuma sniegšanas veidu, vietu, savu kontaktinformāciju, kā arī, apliecinot darbinieku izglītības atbilstību prasībām, ja tādas ir noteiktas higiēnas jomu regulējošos normatīvajos aktos. To nosaka Ministru kabineta noteikumi „Kārtība, kādā skaistumkopšanas un tetovēšanas pakalpojumu sniedzēji paziņo par saimnieciskās darbības uzsākšanu”.

Izglītības iestāžu izglītojamajiem, sociālās aprūpes klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem ēdināšana būs jānodrošina ar pasniegšanas dienā svaigi pagatavotu ēdienu no dabīgiem pārtikas produktiem. Papildus ēdienkartē var tikt iekļauti apstrādāti un pārstrādāti pārtikas produkti, kas nesatur aromatizētājus un pārtikas piedevas (krāsvielas, garšas pastiprinātājus, konservantus un saldinātājus).

Skolās un to teritorijās (tajā skaitā skolu kafejnīcās, uzkodu un dzērienu automātos) turpmāk drīkstēs izplatīt šādus produktus: svaigi augļi, ogas un dārzeņi, žāvēti augļi, ogas, dārzeņi un sukādes bez pārtikas piedevām, negrauzdēti rieksti un sēklas bez pievienotā cukura, sāls un pārtikas piedevām, piens un raudzēti piena produkti, biezpiens, kura tauku daudzums nepārsniedz 5%, pievienotā sāls daudzums nepārsniedz 1g uz 100g produkta un pievienotā cukura daudzums nepārsniedz 5g uz 100g produkta, dzeramais ūdens, avota ūdens un dabīgie minerālūdeņi, augļu sulas, kā arī dārzeņu sulas bez pārtikas piedevām, pievienotā cukura un sāls, sausmaizītes (galetes), sausiņi un barankas, kuros nav daļēji hidrogenētu augu tauku un pārtikas piedevu un kuros ir ne vairāk kā 5g cukura uz 100 gramiem produkta u.c. To nosaka grozījumi Ministru kabineta 2012.gada 13.marta noteikumos Nr.172 „Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem”.

Valsts un pašvaldību iestāžu telpās, sociālās aprūpes, ārstniecības un izglītības iestāžu telpās, veikalu nodaļās, kur notiek tirdzniecība ar bērnu un pusaudžu precēm, kultūras un sporta iestāžu telpās, teritorijās, kurām noteiktā kārtībā piešķirts tirgus statuss un citviet nedrīkstēs tirgot tabakas izstrādājumus. To nosaka grozījumi likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu".

Lai veicinātu zāļu ražotājfirmu un izplatītāju ar zāļu reklāmu saistīto mārketinga izdevumu caurskatāmību, tiek noteiktas stingrākas prasības, atklātums un caurskatāmība attiecībā uz pasākumiem ar profesionālu un zinātnisku ievirzi (semināri, konferences, kongresi, konkursi, izstādes un citi pasākumi, kuros tiek reklamētas zāles), paredzot pasākumu sponsorēšanas un speciālistu dalības apmaksas deklarēšanu Veselības inspekcijai uzraudzības nolūkos. To nosaka grozījumi Ministru kabineta 2011.gada 17.maija noteikumos Nr.378 ”Zāļu reklamēšanas kārtība un kārtība, kādā zāļu ražotājs nodot ārstiem bezmaksas zāļu paraugus””.

Vide

Stājas spēkā Ūdenssaimniecības pakalpojumu likums, kurā ir dots deleģējums pašvaldībām izdot saistošos noteikumus un noteikt centralizētās kanalizācijas sistēmas ekspluatācijas, lietošanas un aizsardzības prasības, kā arī paredzēt administratīvo atbildību par minēto noteikumu pārkāpšanu. Lai nozīmīgi samazinātu neattīrītu notekūdeņu nonākšanu apkārtējā vidē, likums dod tiesības pašvaldībām noteikt, ka iedzīvotājiem un komersantiem noteiktos gadījumos ir pienākums pieslēgties pie ūdenssaimniecības tīkliem, kas izbūvēti ar Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumu. Vienlaikus, ņemot vērā to, ka šāda pieslēgšanās ir saistīta ar būtiskiem izdevumiem (projekta izstrāde, izbūves darbi), kurus daudziem lietotājiem nav iespējams apmaksāt īsos termiņos, likums piedāvā izmantot netiešos stimulus – piemērām, pieslēgumu veidošanu varēs apmaksāt pa daļām, atbilstoši vienošanai (līguma nosacījumi ar ūdenssaimniecības pakalpojuma sniedzēju), bet pašvaldības dome varēs lemt par finansējuma piešķiršanu ar objektu pieslēgumu izbūves saistīto darbu daļējo apmaksu no pašvaldības budžeta.

No 2016.gada 1.janvāra esošajām sadedzināšanas iekārtām ar siltumjaudu virs 50 MW, kuras savu darbību ir uzsākušas pirms 2014.gada 7.janvāra, tiek piemērotas stingrākas gaisu piesārņojošo vielu emisiju robežvērtības. Šādu prasību ievērošana palīdzēs samazināt šo iekārtu radīto gaisa piesārņojumu un tā negatīvo ietekmi uz cilvēku veselību. To nosaka 2013.gada 2.aprīļa MK noteikumi Nr.187 „Kārtība, kādā novērš, ierobežo un kontrolē gaisu piesārņojošo vielu emisiju no sadedzināšanas iekārtām”.

Valsts pārvalde

Noteikta jauna kārtība publiskas personas (tai skaitā, valsts) līdzdalībai kapitālsabiedrībās, paredzot konkrētus nosacījumus, kad publiskās personas var dibināt kapitālsabiedrību vai iegūt kapitāla daļas. Piemēram, valsts var līdzdarboties kādā kapitālsabiedrībā, ja ar iesaisti tiek novērsta tirgus nepilnība – situācija, kad tirgus nav spējīgs nodrošināt sabiedrības interešu īstenošanu attiecīgajā jomā, vai situācijā, ja šīs kapitālsabiedrības darbības rezultātā tiek radītas preces vai pakalpojumi, kas ir stratēģiski svarīgi valsts vai pašvaldības administratīvās teritorijas attīstībai vai valsts drošībai. Tāpat valsts var būt dalībnieks kapitālsabiedrībā, ja tādējādi tiek pārvaldīti īpašumi, kas ir stratēģiski svarīgi valsts vai pašvaldības administratīvās teritorijas attīstībai vai valsts drošībai. Pirms kapitālsabiedrības dibināšanas vai līdzdalības iegūšanas esošā kapitālsabiedrībā publiska persona veic izvērtējumu, tostarp ekonomisko izvērtējumu, lai pamatotu, ka citādā veidā nav iespējams efektīvi sasniegt iepriekšminētos mērķus. To paredz grozījumi Valsts pārvaldes iekārtas likumā.

Papildus, no 2016. gada valsts kapitālsabiedrību pārvaldībā ir plānotas būtiskas izmaiņas, kas vērstas uz OECD rekomendāciju un starptautiski atzītas labās prakses ieviešanu, kas tostarp ietver vienotas kārtības izveidi valdes un padomes locekļu atlasei darbam valsts kapitālsabiedrībā, piedāvā jaunu izvērtēšanas un atalgojuma sistēmu valdes un padomes locekļu skaita valsts kapitālsabiedrībā (atbilstoši kapitālsabiedrības lielumu raksturojošiem rādītājiem) un mēneša atlīdzības maksimālā apmēra noteikšanai, kā arī paredz jaunu kārtību valsts kapitālsabiedrības dividendēs izmaksājamās peļņas daļas prognozēšanai un noteikšanai.

No 2016. gada 8. janvāra pārejas perioda laikā līdz 2017. gada 1. janvārim tiks uzsākta jaunas elektroniskas sabiedriskā transporta pasažieru uzskaites un identifikācijas norēķinu sistēmas ieviešana. Jaunā sistēma sākotnēji attieksies uz trim pasažieru grupām – personām ar I un II grupas invaliditāti, bērniem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem, kā arī politiski represētām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem. 2016.gads ir pārejas periods, kura laikā braukšanas maksas atvieglojumus sabiedriskajā transportā personas varēs izmantot arī līdzšinējā kārtībā, proti, uzrādot attiecīgo apliecību. Līdz ar jaunās sistēmas stāšanos spēkā tie iedzīvotāji, kam pienākas valsts garantēti atvieglojumi, tos turpmāk varēs saņemt, izmantojot bez maksas izsniegtu norēķinu iestādes sīkmaksājumu karti. Minēto pasažieru norēķinu kontā nav jābūt naudai, lai reģistrētu savu braucienu un izmantotu sabiedrisko transportu bez maksas. Ieguvumi no sistēmas ieviešanas paredz atviegloto personu sociālā statusa neizpaušanu sabiedriskajā transportā, biļešu tirdzniecības un klientu apkalpošanas vietās, kā arī precīzu atvieglojumu administrēšanas un personu identificēšanas procesa pārraudzību, pārejot no zaudējumu atlīdzināšanas sistēmas par izsniegtajām papīra “nulles” biļetēm uz kompensācijas sniegšanas sistēmu – par konkrētiem braucieniem, ko veic konkrēti pasažieri. Nākotnē sistēma tiks arī pielāgota un nodrošinās bezskaidras naudas norēķinu iespējas sabiedriskajā transportā arī pasažieriem, kas paši apmaksā braukšanu tajā – visā Latvijas teritorijā visos sabiedriskā transporta veidos –, tādējādi atvieglojot transporta pakalpojumu izmantošanu ne tikai Latvijas iedzīvotājiem, bet arī ārvalstu viesiem. Tuvāko piecu gadu laikā, atbilstoši starptautisko karšu organizāciju VISA un MasterCard publiskotajiem dokumentiem, visas banku izsniegtās kartes būs nomainītas uz jaunām kartēm – pielāgotām sīkmaksājumu kartes funkcionalitātei, tā ļaujot ikvienam pasažierim norēķināties ar personīgu bankas izsniegtu norēķinu karti par braucienu sabiedriskajā transportā.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Ceturtdiena
2024. g. 02. maijs
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602