Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Jaunā kārtība maksātnespējas procesa regulējumam
Izdrukāt

Jaunā kārtība maksātnespējas procesa regulējumam

16.02.2015

Saeima trešajā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Civilprocesa likumā, tādējādi ieviešot jaunajai Maksātnespējas likuma redakcijai atbilstošas procesuālās normas. 

Ir izveidojusies situācija, ka 11.Saeimā ir pieņemts jauns maksātnespējas regulējums, taču tiesām nav instrumentu tajā iekļauto normu piemērošanai. Tādēļ līdz attiecīgo Civilprocesa likuma grozījumu pieņemšanai tika atlikta arī jaunā maksātnespējas regulējuma spēkā stāšanā. Izmaiņas abos likumos būs spēkā no šī gada 1.marta. 

Likuma grozījumi paredz iespēju apelācijas kārtībā pārsūdzēt spriedumus, ar kuriem noraidīts tiesiskās aizsardzības procesa pieteikums vai juridiskās personas vai fizikās personas maksātnespējas procesa pieteikums. Iepriekš šāda pārsūdzības iespēja nebija paredzēta.

Saskaņā ar jauno regulējumu līdz ar „ģimenes maksātnespējas” jēdziena ieviešanu parādnieks varēs iesniegt vienu maksātnespējas procesa pieteikumu kopā ar savu laulāto vai personu, kura sastāv ar parādnieku radniecībā vai svainībā līdz otrajai pakāpei, maksājot vienu nodevu un vienu depozīta maksājumu. 

Ņemot vērā, ka Maksātnespējas likums ievieš fiziskās personas maksātnespējas procesa depozītu, kas kalpos par segumu maksātnespējas administratora atlīdzībai, Civilprocesa likumā nepieciešamas arī attiecīgas procesuālās normas. Depozīta summa būs jāiemaksā Maksātnespējas administrācijas speciāli izveidotajā kontā, nevis tikai jāuzrāda nepieciešamā summa.

Tiesa no maksātnespējas procesa depozīta samaksas varēs pilnīgi vai daļēji atbrīvot uzņēmuma darbinieku, ja viņš maksātnespējas procesa pieteikumu iesniedz pēc tam, kad, piemērojot piespiedu izpildes līdzekļus, nav bijis iespējams piedzīt parādu no darba devēja un darbinieks, ievērojot viņa mantisko stāvokli, nevar iemaksāt maksātnespējas procesa depozītu.

Civilprocesa likumā paredzētas arī izmaiņas attiecībā uz citiem maksātnespējas procesa aspektiem. 



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Piektdiena
2024. g. 03. maijs
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602