Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » 2014. gada 31. martā stāsies spēkā aizliegums Latvijā tirgot un uzpildīt ES tehniskajām prasībām neatbilstošus gāzes balonus
Izdrukāt

2014. gada 31. martā stāsies spēkā aizliegums Latvijā tirgot un uzpildīt ES tehniskajām prasībām neatbilstošus gāzes balonus

09.01.2015

Kopš 2013.gada pakāpeniski no Latvijas tirgus tiek izņemti gāzes baloni, kuri neatbilst ES tehniskajām prasībām - t.i. baloni, kuriem nav veikta attiecīga atbilstības novērtēšanas procedūra un tie nav marķēti ar atbilstību apliecinošo marķējumu - Π (pī) zīmi.

Ministru kabinetā tika apstiprināti Ministru kabineta noteikumi „Gāzes balonu aprites, uzraudzības un kontroles kārtība”, kas nosaka atkārtoti uzpildāmu gāzes balonu aprites, uzraudzības un kontroles kārtību un nepieciešamos pasākumus, lai novērstu risku cilvēka dzīvībai, veselībai, videi vai īpašumam. MK noteikumi stāsies spēkā 2015.gada 31.martā, līdz ar to šajā datumā spēkā stāsies arī aizliegums Latvijā tirgot un uzpildīt ES tehniskajām prasībām neatbilstošus gāzes balonus, kas nozīmē, ka norisināsies pilnīga gāzes balonu parka nomaiņa.

Jaunā gāzes balonu aprites un uzraudzības kārtība atrisina tādas gāzes balonu tirgū pastāvošās problēmas kā neskaidrās gāzes balonu īpašumtiesības, tirdzniecības nosacījumus un informācijas trūkumu par legālajām gāzes balonu tirdzniecības vietām, kā arī precīzi nosaka gāzes balonu lietotājam sniedzamās informācijas apjomu.

Šobrīd gāzes balonu tirgus Latvijā funkcionē pēc „pudeļu taras” principa, proti, izlietojot gāzes balonu un nododot to gāzes balonu tirgotājam, pretī tiek saņemts cits uzpildīts gāzes balons, tādējādi gāzes balons ceļo no personas pie personas. Šāds tirgus modelis gāzes balonu tirgū nav savienojams ar augstu gāzes balonu lietotāju drošības līmeņa nodrošināšanu, jo ir jāņem vērā, ka gāzes balons ir tvertne, kuras iekšienē ir pietiekoši liels spiediens un tā bojājumu vai  nepareizas lietošanas rezultātā var notikt nelaimes gadījums ar letālām un neatgriezeniskām sekām.

Ar jauno regulējumu tiks pilnībā mainīta līdzšinējā gāzes balonu aprites prakse, proti, tiks pārtraukta gāzes balonu ceļošana no personas pie personas, bet gāzes balonu nomaiņa notiks starp vienas atbildīgās personas gāzes baloniem. Vienlaikus jaunais regulējums nodrošinās, ka apritē atrodas identificējami gāzes baloni, kā arī precīzi noteiks atbildīgo personu par gāzes balona stāvokli un periodisko pārbaužu veikšanu balona lietošanas laikā.

Tāpat ir paredzēts, ka visas gāzes balonu tirdzniecības vietas tiks reģistrētas publiskā reģistrā, tādējādi nodrošinot gāzes balonu lietotājiem vienuviet -  Patērētāju tiesību aizsardzības centra mājaslapā - pilnīgu informāciju par gāzes balonu tirgotājiem un ierobežojot „pelēkā” gāzes balonu tirgus īpatsvaru. Gāzes balonu tirgotājiem gāzes balonu tirdzniecības vietas līdz 2015. gada 31. maijam jāreģistrē Patērētāju tiesību aizsardzības centrā.

Papildus MK noteikumos precīzi definēts nepieciešamās informācijas apjoms, kuru gāzes balonu tirgotājam ir jāsniedz gāzes balonu lietotājam vienlaicīgi ar gāzes balona izsniegšanu. 



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Trešdiena
2024. g. 12. jūnijs
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602