Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Nekustamā īpašuma iznomātājiem nepieciešams reģistrēties VID pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā
Izdrukāt

Nekustamā īpašuma iznomātājiem nepieciešams reģistrēties VID pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā

20.08.2014

Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk – VID) atgādina: nekustamā īpašuma iznomātājiem nepieciešams reģistrēties VID pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā.

Pievienotās vērtības nodokli piemēro arī nekustamā īpašuma, piemēram, dzīvokļa, iznomāšanai. 

Saimnieciskā darbība „Pievienotās vērtības nodokļa likuma” izpratnē ir jebkura sistemātiska, patstāvīga darbība par atlīdzību. Materiāla vai nemateriāla īpašuma izmantošanu, nolūkā sistemātiski gūt no tā ienākumus, arī uzskata par saimniecisko darbību minētā likuma izpratnē.

Darbību, kas vērsta uz dzīvokļa izīrēšanu vai iznomāšanu, klasificē kā saimnieciskās darbības ietvaros veiktu pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību.

Pievienotās vērtības nodokļa jomu regulējošo normatīvo aktu piemērošana var atšķirties atkarībā no tā, vai dzīvojamo platību (dzīvokli) izīrē vai iznomā.

Telpu iznomāšana juridiskajai personai (piemēram, komersantam, individuālajam uzņēmumam, kooperatīvajai sabiedrībai, nerezidentu pastāvīgajai pārstāvniecībai, iestādei, organizācijai, biedrībai, nodibinājumam), kā arī fiziskai personai, kura veic saimniecisko darbību, ir pakalpojums, par kuru aprēķina pievienotās vērtības nodokli, ja šo pakalpojumu sniedz VID pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā reģistrēta persona vai persona, kurai bija jābūt reģistrētai minētajā reģistrā.

Personas, kuras iznomā dzīvojamās platības, reģistrējas VID pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā, ja to veikto ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo darījumu kopējā vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā ir pārsniegusi EUR 50 000.

Minētās personas var izvēlēties reģistrēties VID pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā arī pirms noteiktā reģistrācijas sliekšņa EUR 50 000 sasniegšanas.

Tas nozīmē, ka VID pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā nereģistrētām personām, kuras iznomā dzīvojamās platības, jāseko, vai, veicot šādus darījumus, nav pārsniegts reģistrācijas slieksnis EUR 50 000.

Pēc reģistrācijas VID pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā sniegto dzīvojamās platības nomas pakalpojumu vērtību apliek ar pievienotās vērtības nodokli.

Savukārt dzīvojamo telpu īri (izņemot viesu izmitināšanas pakalpojumus viesu izmitināšanas mītnēs – viesnīcās, moteļos, viesu mājās, lauku tūrismam izmantojamās mājās, kempingos, tūristu mītnēs) ar pievienotās vērtības nodokli neapliek.

Lai reģistrētos VID pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā, nodokļa maksātājs VID iesniedz Ministru kabineta 2013.gada 3.janvāra noteikumu Nr.17 “Pievienotās vērtības nodokļa likuma normu piemērošanas kārtība un atsevišķas prasības pievienotās vērtības nodokļa maksāšanai un administrēšanai” 2.pielikumā noteikto iesniegumu.

Nodokļa maksātājs minēto iesniegumu var iesniegt personiski, ierodoties VID klientu apkalpošanas centrā, vai elektroniski, parakstītu ar drošu elektronisko parakstu, nosūtot to uz VID oficiālo elektroniskā pasta adresi vid@vid.gov.lv.

VID pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā var reģistrēties uz noteiktu laika periodu (vienu dienu, vienu nedēļas nogali, vienu nedēļu, diviem mēnešiem u.tml.).



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Piektdiena
2024. g. 26. aprīlis
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602