Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Iejaukšanās kases aparātu darbībā, lai slēptu ienākumus un nemaksātu nodokļus
Izdrukāt

Iejaukšanās kases aparātu darbībā, lai slēptu ienākumus un nemaksātu nodokļus

11.06.2014

Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) amatpersonas kontroles pasākumu laikā arvien biežāk konstatē ienākumu slēpšanas gadījumus, kad nodokļu maksātāji izmanto informācijas tehnoloģiju attīstības sniegtās iespējas, lai samazinātu budžetā maksājamo nodokļu summu. Viens no izvairīšanās no nodokļu maksāšanas veidiem ir iejaukšanās elektronisko kases aparātu vai kases sistēmu (turpmāk – EKA) darbībā, lai samazinātu reģistrēto darījumu skaitu un gūto ieņēmumu summu.

Patieso informāciju par reģistrētajiem ieņēmumiem EKA ir iespējams neatgriezeniski dzēst, tā kā EKA nenodrošina reģistrēto un  saglabāto datu nemainību.  Līdz ar to, ja tiek grozīta vai dzēsta informācija par faktiskajiem ieņēmumiem, tas dod iespēju nemaksāt nodokļus. Turklāt iegūtos naudas līdzekļus, kas nav atspoguļoti grāmatvedības uzskaitē, var izmantot (kā vienu no iespējamajiem finanšu avotiem) algu izmaksai aploksnē.

Ņemot vērā arvien pieaugošo konstatēto pārkāpumu skaitu, raksturu un biežumu, ir būtiski novērst iespēju iejaukties EKA programmatūrā un attiecīgi izvairīties no nodokļu nomaksas, jo minētās situācijas nelabvēlīgi ietekmē ekonomikas un sociālo attīstību, kā arī kropļo taisnīgu konkurenci. Ēnu ekonomika saasina bažas par nereģistrētu darba ņēmēju un viņu ģimeņu drošību un labklājību.

VID atgādina, ka Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 156.1 panta piektajā daļā ir paredzēta atbildība par kases aparāta, kases sistēmas, specializētās ierīces un iekārtas lietošanu, ja ir mainīta tās konstrukcija vai programma, ar ko tādējādi radīta iespēja slēpt vai samazināt ar nodokļiem un nodevām apliekamo objektu. Par šādu pārkāpumu uzliek naudas sodu fiziskajām personām no divsimt desmit līdz tūkstoš četrsimt euro, bet juridiskajām personām — no četrsimt trīsdesmit līdz četrtūkstoš trīssimt euro, konfiscējot pārkāpuma izdarīšanas rīkus vai bez konfiskācijas.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Sestdiena
2024. g. 04. maijs
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602