Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Būtiski mazinās administratīvo slogu zemesgrāmatu procesā
Izdrukāt

Būtiski mazinās administratīvo slogu zemesgrāmatu procesā

15.10.2013

Informāciju, kas pieejama citos valsts reģistros, vienotā datorizētā zemesgrāmatā turpmāk varēs saņemt tiešsaistē, tādējādi aiztaupot iedzīvotājiem dokumentu iesniegšanu Zemesgrāmatu nodaļā. Šis ir viens no jauninājumiem, ko paredz ierosinātās izmaiņas likumos, lai mazinātu administratīvo slogu, ierakstot nekustamos īpašumus zemesgrāmatā. Saeima konceptuāli atbalstīja grozījumus Zemesgrāmatu likumā, Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā un likumā „Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās”.

Izmaiņas paredz, ka datu aktualizāciju zemesgrāmatā bez nekustamā īpašuma īpašnieka iesaistes tiešsaistē varēs veikt, iegūstot informāciju no Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas un Iedzīvotāju reģistra. Tādējādi personai vairs nebūs pienākums iesniegt zemesgrāmatā dokumentus, kas satur datus, kuri jau ir iekļauti šajos reģistros. Šāda pieeja ne tikai mazinās administratīvo slogu, bet arīdzan novērsīs datu nesakritību.

Patlaban likums neļauj grozīt informāciju bez īpašnieka iesaistes, un tas ir viens no iemesliem, kādēļ zemesgrāmatā ierakstītā informācija atsevišķos gadījumos nesakrīt ar datiem kadastra informācijas sistēmā un Iedzīvotāju reģistrā.

Ar likuma grozījumiem arī plānots paplašināt to personu loku, kuras nostiprinājuma lūgumu var iesniegt elektroniski. To varēs darīt zvērināti tiesu izpildītāji un maksātnespējas procesa administratori par atzīmes ierakstīšanu, pārgrozīšanu vai dzēšanu, kā arī valsts un pārvaldību iestādes, ja nostiprinājuma lūgumu pamatos ar šo iestāžu izdotu dokumentu. Vienlaikus zvērinātam notāram būs pienākums nostiprinājuma lūgumu sastādīt un iesniegt elektroniski, jo nostiprinājuma pamatā ir notariāls akts. Šāda kārtība palīdzēs novērst gadījumus, kad īpašnieki novilcina ēku vai zemes ierakstīšanu zemesgrāmatā, lai izvairītos no nekustamā īpašuma nodokļa nomaksas.

Lai nodrošinātu zemesgrāmatas nodalījumā esošo ierakstu pārskatāmību, zemesgrāmatu nodaļas tiesnešiem tiek paredzēts pienākums aktualizēt nodalījumu saturu.

Piedāvātās likuma izmaiņas paredz Tiesu administrācijai pienākumu regulāri sniegt pašvaldībām informāciju par īres un nomas tiesību nostiprinājumiem.

Izmaiņas datorsistēmās, kas nodrošinās likumā paredzēto datu apmaiņu starp valsts datu bāzēm, plānots veikt 2014.gadā, un to izmaksas tiek lēstas 173 tūkstošu latu apmērā.

Valsts vienotajā datorizētajā zemesgrāmatā reģistrēti 1,16 miljoni nekustamo īpašumu īpašnieki, norāda likumprojekta autori.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Pirmdiena
2024. g. 29. aprīlis
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602