Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Valdes locekļa iespējas pildīt grāmatveža un kasiera pienākumus


09.04.2015

Jautājums

SIA ir viens dibinātājs, kurš nozīmēja par vienīgo valdes locekli citu personu. Vai drīkst šis valdes loceklis būt vienlaicīgi arī grāmatvedis un kasieris SIA?

Vai šajā gadījumā nav pārkāpti Ministru kabineta noteikumi Nr. 585 “Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju”?


Atbilde

MK noteikumi Nr.585 „Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju” uzdod uzņēmuma vadītājam veikt grāmatvedības kontroli uzņēmumā. Saskaņā ar šo noteikumu 70.punktu, viņam ir jānodrošina uzņēmuma grāmatvedības kontroles sistēmas izstrāde, ieviešana un uzturēšana. Uzņēmuma vadītājs ir atbildīgs par grāmatvedības kontroles sistēmas efektivitātes pārbaudes veikšanu un grāmatvedības kontroles sistēmas efektivitātes nodrošināšanu.

 Atbilstoši minēto noteikumu 69.punktam, lai nodrošinātu grāmatvedības kontroles efektīvu darbību, uzņēmuma vadītājam grāmatvedības darba organizācijā jāievēro šādi priekšnoteikumi:

- grāmatvedības kārtošanas funkcijai ir jābūt atdalītai no pārējām uzņēmuma saimnieciskās darbības funkcijām;

- grāmatvedības kārtošanu drīkst veikt konkrētos grāmatvedības jautājumos kompetenta persona - grāmatvedis vai ārpakalpojumu grāmatvedis, un ar šo personu ir jābūt noslēgtam attiecīgam rakstveida līgumam, kurā noteikti šīs personas pienākumi, tiesības un atbildība grāmatvedības kārtošanas jautājumos.

Šo noteikumu izpratnē (69.1 punkts):

 - grāmatvedis ir fiziska persona, kuras kvalifikācija atbilst MK  noteikumos Nr.461 "Noteikumi par Profesiju klasifikatoru, profesijai atbilstošiem pamatuzdevumiem un kvalifikācijas pamatprasībām un Profesiju klasifikatora lietošanas un aktualizēšanas kārtību" minētajai grāmatveža ceturtā vai trešā līmeņa kvalifikācijai un kuras kompetenci apliecina attiecīgs izglītības dokuments (diploms vai apliecība), tomēr neaizliedzot par grāmatvedi strādāt arī tādai fiziskajai personai, kuras kompetenci attiecīgajos grāmatvedības jautājumos apliecina pieredze vai grāmatveža kompetences sertifikāts;

- ārpakalpojumu grāmatvedis ir persona, kura, pamatojoties uz rakstveida līgumu ar uzņēmumu (izņemot darba līgumu), apņemas sniegt vai sniedz klientam grāmatvedības pakalpojumus.

Saskaņā ar šo noteikumu 70.1 punktu, minētās grāmatvedības kontroles prasības neattiecas uz personu, kura grāmatvedību kārto pati:

-  individuālā uzņēmuma, zemnieku vai zvejnieku saimniecības īpašnieku;

-  citu fizisko personu, kura veic saimniecisko darbību;

-  individuālo komersantu;

-  kapitālsabiedrības vadītāju, kurš ir kapitālsabiedrības vienīgais īpašnieks – vienīgais valdes loceklis.

Savukārt, atbilstoši MK noteikumu  Nr.584 „Kases operāciju uzskaites noteikumi” 27. un 28. punktiem:

- kases operācijas veic tā persona, kura saskaņā ar līgumu, uzņēmuma vadītāja rakstisku rīkojumu vai izdotu pilnvaru pilda kasiera pienākumus;

- atbildīgā grāmatveža pienākumus veic tā persona, kura saskaņā ar līgumu, uzņēmuma vadītāja rakstisku rīkojumu vai izdotu pilnvaru paraksta kases ieņēmumu un/vai izdevumu orderus un izmaksu sarakstus (kredītiestādēs, krājaizdevu sabiedrībās un Latvijas Bankā – kases iemaksu un/vai izmaksu attaisnojuma dokumentus), kā arī veic citus šajos noteikumos paredzētus uzdevumus.

Lai nodrošinātu kases operāciju pilnīgu uzskati (reģistrāciju un iekšējo kontroli), uzņēmuma vadītājs nedrīkst uzdot kasiera un atbildīgā grāmatveža pienākumus pildīt vienai un tai pašai personai, izņemot šo noteikumu 30.punktā minētos gadījumus (MK noteikumi Nr.584 – 29.punkts).

Saskaņā ar minēto noteikumu 30.punktā noteikto, uzņēmuma vadītājs, kas grāmatvedību kārto pats (individuālais komersants, cita fiziskā persona, kura veic saimniecisko darbību, individuālā uzņēmuma īpašnieks, zemnieku vai zvejnieku saimniecības īpašnieks, kapitālsabiedrības vienīgais īpašnieks – vienīgais valdes loceklis), kasiera un atbildīgā grāmatveža pienākumus drīkst veikt pats.

No visa iepriekš minētā ir secināms, ka valdes loceklis drīkst vienlaikus pildīt kasiera un atbildīgā grāmatveža pienākumus tikai tādā gadījumā, ja viņš ir kapitālsabiedrības vienīgais īpašnieks.

Ievēlēts valdes loceklis reizē var būt arī uzņēmuma grāmatvedis, ja viņam ir attiecīga kvalifikācija un ar viņu ir noslēgts atbilstošs darba līgums. Bet, vienlaikus pildīt kasiera un atbildīgā grāmatveža pienākumus viņš nedrīkst.


Atstāt savu komentāru

bezkontrole 10.04.2015 08:01

Vēlētos precizēt eksperta viedokli. Tātad- ja cilvēkam- valdes loceklim ir attiecīga grāmatveža kvalifikācija (585.MK arī pieļauj iespēju, ka kavlifik;acija var arī nebūt, ja ir pieredze), viņs vienlaicīgi drīkst šajā uzņēmumā būt gan valdes loceklis, gan grāmatvedis, neskatoties uz to, uzņemuma īpašnieks ir cita persona(-as)?

Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602