Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Izdevumi uzņēmuma darbiniekiem semināru apmeklējumiem


25.01.2013

Jautājums

Firma apmaksāja semināru, norādot darbinieku uzvārdus. Vai šie izdevumi var tikt uzskatīti par saimnieciskajiem vai arī tie ir personificējami izdevumi un tie ir jāpieskaita darba algai?

Ja viens no klausītājiem strādā firmā uz uzņēmuma līguma pamata, kā atspoguļot izdevumus par viņa piedalīšanos seminārā?


Atbilde

Saskaņā ar MK noteikumu Nr.112  4.4.2. punktu, ienākumi, par kuriem nav jāmaksā algas nodoklis, ir darba devēja segtie izdevumi par darbinieka profesionālās sagatavotības paaugstināšanu kursos un semināros. Tikai semināra tēmai jābūt saistītai ar uzņēmuma saimniecisko darbību.

Attiecībā uz fizisko personu, kura nodarbināta uz uzņēmuma līguma pamata, ir jānoskaidro, vai viņa ir reģistrējusies VID kā saimnieciskās darbības veicēja, vai nav.

Fiziskā persona, kura ir noslēgusi uzņēmuma līgumu un nav reģistrējusies VID kā saimnieciskās darbības veicēja, saskaņā ar likuma „Par valsts sociālo apdrošināšanu” 1.panta 2. daļu ir uzskatāma par darba ņēmēju. Tas nozīmē, ka šīs fiziskās personas ienākumam  tiek piemēroti visi tie paši nodokļi un likmes, kā algotam darbiniekam, izņemot  uzņemējdarbības valsts riska nodevu. Darba devējs šinī gadījumā var apmaksāt semināru, un tie būs ienākumi, par kuriem nav jāmaksā IIN.

Ja fiziskā persona ir reģistrējusies VID kā saimnieciskās darbības veicēja, tad uzņēmuma līgumā vajadzētu atrunāt, ka  apmaksa par semināru tiek iekļauta pakalpojuma cenā.

 



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602