Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Strādājošais pensionārs un nodokļi


04.07.2013

Jautājums

Kādus nodokļus ir jāmaksā par strādājošo pensionāru (bez algas saņemšanas), ar kuru noslēgts darba līgums?


Atbilde

Nav iespējama tāda situācija, kad tiek noslēgts darba līgums bez noteiktas darba algas.

Darba likuma 7.panta 1.daļā uzsvērts, ka ikvienam ir vienlīdzīgas tiesības uz darbu, taisnīgiem, drošiem un veselībai nekaitīgiem darba apstākļiem, kā arī uz taisnīgu darba samaksu.

Par darba samaksas apmēru darbinieks un darba devējs vienojas individuāli un to fiksē darba līgumā. Tās apmērs nedrīkst būt mazāks par valsts noteikto minimumu. Ja darbinieks strādā normālu darba laiku, t.i., 40 stundas nedēļā, darba samaksa nedrīkst būt mazāka par valstī noteikto minimālo darba samaksu - 200 Ls.

Savukārt, ja darbiniekam līgums noslēgts uz nepilnu darba laiku, tad darba samaksa izmaksājama atbilstoši nostrādātājam laikam vai ievērojot minimālo stundas tarifa likmi, kas 2013.gadā ir 1,203 Ls.

2013. gadā VSAOI likme darba ņēmējam, kurš sasniedzis vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju, vai kuram ir piešķirta valsts vecuma pensija (tai skaitā priekšlaicīgi), ir 30,13 % no obligāto iemaksu objekta. Obligāto iemaksu likmes sadalījums starp darba devēju un darba ņēmēju ir attiecīgi 20,68 % un 9,45 % (MK noteikumi Nr.868 - 3.punkts).

IIN likme no darba algas pensionāram tāpat kā vispārējā gadījumā ir 24%.

Neapliekamo minimumu darba vietā pensionāram nepiemēro (Neapliekamo minimumu 165 Ls mēnesī piemēro VSAA pensijām. To piemēro pensijām arī tad, ja algas nodokļa grāmatiņa neatrodas VSAA, bet pensionārs strādā un grāmatiņu (ar VSAA atzīmi, ka viņš saņem pensiju) ir iesniedzis darbavietā.). Ja pensija ir mazāka par 165 Ls, tad summas starpību starp pensijas apmēru un 165 Ls kā neapliekamo minimumu var piemērot darba algai, taču tikai iesniedzot iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju.Nodokļu maksātājiem, kuri saņem pensiju, ir piemērojami gan papildu atvieglojumi, ja tādi pienākas (piem.par invaliditāti), gan arī atvieglojumi par apgādājamiem, ja tādi ir ierakstīti algas nodokļa grāmatiņā. Atvieglojumus par apgādājamiem un papildus atvieglojumus piemēro tajā vietā, kur iesniegta algas nodokļa grāmatiņa.

Uzņēmējdarbības riska nodeva ir 0.25 Ls. To piemēro visiem darbiniekiem.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602