Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Norēķins skaidrā naudā iegādājoties automobili Vācijā


14.05.2015

Jautājums

2014.gada janvārī Latvijas firma iegādājās automobili Vācijā, par kuru tika samaksāts skaidrā naudā 11800 euro.

Vai ir jādeklarē darījumi skaidrā naudā, ja tie veikti citā valstī? Kādi var tikt piemēroti sodi, ja darījumu bija jādeklarē, bet tas netika veikts?

 


Atbilde

Likuma "Par nodokļiem un nodevām" 30.panta 1. un 1.1 daļas nosaka, ka katru mēnesi līdz 15.datumam visus iepriekšējā mēneša laikā savstarpēji skaidrā naudā veiktos darījumus, kuru summa pārsniedz 1500 EUR (vai nu viens darījums, kurš pārsniedz 1500 EUR, vai arī vairāki darījumi, kuru kopsumma pārsniedz 1500 EUR), ir jādeklarē:

- individuāliem komersantiem - fiziskām personām, kas nodarbojas ar saimniecisko darbību un ir ierakstīti komercreģistrā kā komersanti;

- juridiskām personām;

- fiziskām personām, kuras ir reģistrējušās VID kā saimnieciskās darbības veicēji un saimnieciskās darbības ietvaros veic skaidras naudas darījumus.

Nodokļu maksātājiem, izņemot fiziskās personas, kuras nav individuālie komersanti vai VID reģistrējušies saimnieciskās darbības veicēji, nav atļauts veikt skaidrā naudā darījumus, kuru summa pārsniedz 7200 EUR (neatkarīgi no tā, vai darījums notiek vienā operācijā vai vairākās operācijās).

Tātad, saskaņā ar likuma „Par nodokļiem un nodevām” 30.pantu, ja mēneša laikā skaidrās naudas darījumi pārsniedz 1500 EUR ar vienu darījuma partneri, tad tie ir jādeklarē. Bet, darījumi skaidrā naudā virs 7200 EUR vispār ir aizliegti, neatkarīgi no tā, cik ilgā laika periodā tie ir notikuši.

Nevienā no minētā  likuma 30.panta daļām nav minēts, ka pret darījumiem skaidrā naudā, kas veikti ārzemēs, būtu atļauta cita attieksme, nekā tas ir Latvijā.

Atbildība par skaidras naudas lietošanas ierobežojumu neievērošanu noteikta Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksa 159.7 pantā.

Par skaidrā naudā veikto darījumu nedeklarēšanu, ja darījumu summa pārsniedz mēnesī 1500 EUR, bet nepārsniedz 7200 EUR, izņemot kuģu un gaisakuģu aģentēšanas komercsabiedrību darījumus un starptautisko autopārvadājumu un kravas ekspedīcijas darījumus, - uzliek naudas sodu fiziskajām personām 3% apmērā no nedeklarētās summas, bet juridiskajām personām — 5% apmērā no nedeklarētās summas.

Par darījuma veikšanu skaidrā naudā, ja darījuma summa pārsniedz 7200 EUR, uzliek naudas sodu fiziskajām un juridiskajām personām 15% apmērā no darījuma summas.

Soda naudu piemēro visai darījuma summai, nevis tikai pārsnieguma daļai.

Par skaidrā naudā veikto darījumu deklarāciju neiesniegšanu termiņā fiziskajām personām  uzliek naudas sodu no 70 EUR līdz 280 EUR, juridiskajām personām - no 140 EUR līdz 700 EUR.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602