Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Brīvprātīga sociālā apdrošināšana un maternitātes pabalsta aprēķināšana


04.10.2017

Jautājums

Es taisos iet dekrēta atvaļinājumā.

Vai es varu samaksāt brīvprātīgās sociālās apdrošināšanas iemaksas un kādā apjomā, ja es strādāju mikrouzņēmumā?

Kā aprēķināt dekrēta atvaļinājuma summu?


Atbilde

Ja darbinieks strādā uzņēmumā, kas nodokļus maksā vispārējā kārtībā, tad viņš nevar brīvprātīgi pievienoties sociālajai apdrošināšanai.

Savukārt, Mikrouzņēmuma nodokļa likums (MUN likums) paredz papildu iespēju mikrouzņēmuma darbiniekam pievienoties sociālajai apdrošināšanai brīvprātīgi.

Saskaņā ar MUN likuma 9.panta 5.daļu mikrouzņēmumu nodokli maksājošā mikrouzņēmuma darbinieks var brīvprātīgi pievienoties valsts sociālajai apdrošināšanai, veicot reizi mēnesī sociālās apdrošināšanas iemaksas no brīvi izraudzīta objekta, kas nepārsniedz MK noteiktās minimālās mēneša darba algas apmēru.

Brīvprātīgi mikrouzņēmuma darbinieks var pievienoties visiem tiem apdrošināšanas veidiem, kuriem viņš ir apdrošināts kā mikrouzņēmuma darbinieks.

2017.gadā mikrouzņēmuma darbinieks, kurš ir apdrošināts visiem sociālās apdrošināšanas veidiem, arī brīvprātīgās iemaksas veic visiem apdrošināšanas veidiem, t.i., 34,09% apmērā.

Atbilstoši MK noteikumu Nr.976 "Noteikumi par brīvprātīgu pievienošanos valsts sociālajai apdrošināšanai" 3.punktam mikrouzņēmumu nodokli maksājošā mikrouzņēmuma darbinieku kā brīvprātīgi apdrošināto personu reģistrē, ja viņš nav darba ņēmējs pie cita darba devēja vai nav obligāti sociāli apdrošināta persona kā pašnodarbinātais.

Ja persona vēlas pievienoties brīvprātīgajai sociālajai apdrošināšanai, tad viņai ir jāgriežas jebkurā VSAA nodaļā vai valsts un pašvaldību vienotajos klientu apkalpošanas centros, ar kuriem VSAA ir noslēgts līgums, un jāaizpilda reģistrācijas lapa. Var arī aizpildīt e-iesniegumu portālā "Latvija.lv".

Mikrouzņēmuma darbinieki, kuri brīvprātīgi pievienojušies sociālajai apdrošināšanai, sociālās iemaksas var veikt no brīvi izvēlētiem ienākumiem, kas 2017.gadā nepārsniedz 380 EUR mēnesī.

Ja mikrouzņēmuma darbinieks ir pievienojies sociālajai apdrošināšanai brīvprātīgi un veicis sociālās iemaksas, tad VSAA, aprēķinot sociālās apdrošināšanas pakalpojumus, ņem vērā VSAA aprēķināto obligāto iemaksu objektu, tai skaitā arī summu, no kuras brīvprātīgi veiktas iemaksas.

Vēl jāpiebilst, ka personai ir tiesības jebkurā brīdī atteikties no brīvprātīgās pievienošanās valsts sociālajai apdrošināšanai, iesniedzot iesniegumu VSAA.

Savukārt maternitātes pabalsta piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtību nosaka likums "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu".

Saskaņā ar minētā likuma 10.pantu maternitātes pabalstu piešķir 80% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Vidējo apdrošināšanas iemaksu algu valsts sociālās apdrošināšanas pabalsta aprēķināšanai nosaka no apdrošinātās personas apdrošināšanas iemaksu algas par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus kalendāros mēnešus pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (likuma 31.panta 1.daļa).



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602