Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Fiziska persona izīrē dzīvokli


07.10.2015

Jautājums

Fiziska persona, kura neveic saimniecisko darbību, vēlas izīrēt personīgo dzīvojamo īpašumu un saņemt no īres ienākumu.

Pēc kādas likmes tiks aplikts šis ienākums un kādus dokumentus nepieciešms iesniegt VID?


Atbilde

Likuma "Par IIN" 11.panta 2.daļas 2.punkts nosaka, ka ieņēmumos, kas gūti no saimnieciskās darbības, ieskaita ieņēmumus no īpašuma un telpu iznomāšanas vai izīrēšanas.

Arī minētā likuma 8.panta 3.daļas 5.punktā notiekts, ka uz fiziskās personas ienākumiem, par kuriem ir jāmaksā IIN, ir attiecināmi ienākumi no nekustamā īpašuma iznomāšanas vai īres - ēkām, ēku daļām, dzīvokļiem, zemes.

Jautājumā minētajā gadījumā fiziskajai personai - dzīvokļa izīrētājam ir jānoslēdz ar otru fizisko personu - īrnieku dzīvokļa īres līgums. Dzīvokļa izīrētājam ir jāreģistrējasVID.

Attiecībā uz reģistrāciju VID ir iespējami divi varianti.

1. Fiziskā persona reģistrējas VID kā saimnieciskās darbības veicējs (SDV).

Šajā gadījumā fiziskā persona maksā IIN, sastādot un iesniedzot gada iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarāciju. Nodoklis minētajā gadījumā būs 23%.

2. Fiziskā persona informē par īres līgumu VID.

Ja nodokļu maksātājam no dzīvokļa izīrēšanas nerodas saimnieciskās darbības izdevumi, vai arī tie ir nebūtiski, tad, saņemot ienākumus, viņam ir tiesības nereģistrēties VID kā saimnieciskās darbības veicējam (likuma "Par IIN" 11.panta 12.daļa).

Minētajā gadījumā iznomātājs nav tiesīgs piemērot saimnieciskās darbības izdevumus un tajos iekļaut ar īpašuma uzturēšanu un pārvaldīšanu saistītos izdevumus, izņemot nekustamā īpašuma nodokļa maksājumus par attiecīgo nekustamo īpašumu. Nodokļa maksātājs veic saimnieciskās darbības ieņēmumu uzskaiti. Saimnieciskās darbības ieņēmumus maksātājs hronoloģiskā secībā uzskaita ieņēmumu uzskaites reģistrā, kurā norāda ieraksta kārtas numuru, datumu, attaisnojuma dokumenta numuru un datumu, darījuma dalībnieku (fiziskās personas vārdu un uzvārdu, juridiskās personas nosaukumu), darījuma aprakstu, darījuma summu un citu nepieciešamo informāciju.

Ja ienākumu noteikšanai nodokļu maksātājs piemēro augstāk aprakstīto kārtību, tad viņam 5 dienu laikā no līguma noslēgšanas brīža par to ir jāinformē VID (likuma "Par IIN" 28.panta 8.punkts).

Fiziskajai personai - dzīvokļa izīrētājam jāuzrāda VID noslēgtais īres līgums un personu apliecinošs dokuments. VID savukārt izsniedz apliecinājumu par nereģistrējamu saimniecisko darbību.

Šajā gadījumā fiziskā persona arī maksā IIN, sastādot un iesniedzot gada iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarāciju. Tikai nodoklis minētajā gadījumā būs 10% (likuma "Par IIN" 15.panta 7.punkts).



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602