Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Programmnodrošnājuma saņemšana no personas ES un pārdošana Latvijā


20.09.2010

Jautājums

Latvijas firma A, apliekamā persona, elektroniskā veidā saņem no ES apliekamās personas informāciju tehnoloģiju, kas saistīta ar programmnodrošinājumu informācijas glabāšanai, apstrādei un saņemšanai.
Pa pastu saņemam disku ar programmatūru (obligātais ikgadējais atbalsts). Tālāk programmnodrošinājums un tā atbalsta disks tiek pārdoti bez izmaiņām un uzlabojumiem gala patērētājam – Latvijas firmai B, apliekamai personai.
Programmnodrošinājums saņemts elektroniskā veidā 31.08.2010., disks ar programmatūras atbalstu saņemts 08.09.2010., rēķins izrakstīts 25.08.2010. un saņemts 10.09.2010.
Kā pareizi un kura perioda deklarācijā jāatspoguļo PVN – augustā vai septembrī? Vai ir jāveic PVN reverss?
Vai ir jāietur uzņēmumu ienākuma nodoklis pie izmaksas nerezidentam (5% vai 10%)?


Atbilde

Programmnodrošinājuma ražošana un pārdošana attiecas uz pakalpojumu sfēru. Latvijas firma A saņem pakalpojumu no personas ES, kura veic saimniecisko darbību.

Ja pakalpojums tiek sniegts jebkurai personai, kura nodarbojas ar saimniecisko darbību, tad pakalpojuma sniegšanas vieta, ja minētajā punktā nav noteikts citādi (likuma „Par PVN” 4.1panta 4.daļa), ir:
- pakalpojuma saņēmēja saimnieciskās darbības mītnes vieta;
- pakalpojuma saņēmēja pastāvīgās iestādes atrašanās vieta;
- pakalpojuma saņēmēja deklarētā dzīvesvieta vai pastāvīgās uzturēšanās vieta.

Par pakalpojumiem, kuru sniegšanas vieta tiek noteikta saskaņā ar likuma 4.1panta 4.daļu un kuri ir saņemti no citas dalībvalsts personas vai no personas, kura nav reģistrējusies ES teritorijā un neveic saimniecisko darbību iekšzemē, nodokli aprēķina un iemaksā budžetā (likuma 12.panta 1.14 daļa):
- pakalpojuma saņēmējs, ja tas ir persona, kas veic saimniecisko darbību un šos pakalpojumus saņem savas saimnieciskās darbības nodrošināšanai.

Pakalpojumiem, kuru sniegšanas vieta tiek noteikta saskaņā ar likuma 4.1panta 4.daļu (kad nodokli aprēķina un maksā pakalpojuma saņēmējs), priekšnodoklis tiek atskaitīts pēc šo pakalpojumu saņemšanas vai tad, kad šo pakalpojumu apmaksa tikusi veikta avansā (likuma „Par PVN” 10.panta 1.2daļa).
Tātad, Latvijas firma A veiks nodokļa reversu pēc pakalpojuma saņemšanas, t.i. augustā.

Programmnodrošinājums ir intelektuālais īpašums un, izmaksājot ienākumu, ir jāietur uzņēmumu ienākuma nodoklis 5% apmēra no šī ienākuma summas un jāpārskaita budžetā.


Atstāt savu komentāru

amuil 22.09.2010 11:02

Не могу согласиться с утверждением, что нужно удержать подоходный налог с предприятия в размере 5% от суммы, потому как в приложении к правилам КМ 556 (к закону о подоходном налоге с предприятия) изложено следующее:
Finanšu ministrijas iesniegtajā redakcijā
2.pielikums
Ministru kabineta
2006.gada 4.jūlija
noteikumiem Nr.556
Likuma 3.panta trešās un ceturtās daļas piemērošanas piemēri
6. ACO ir kapitālsabiedrība, A valsts rezidents. Tas izstrādā datorprogrammas. LATCO ir kapitālsabiedrība, Latvijas rezidents, kurš iepērk noteiktu datorprogrammas reprodukciju skaitu, lai tās izplatītu. LATCO atbilstoši līgumam nedrīkst datorprogrammu iznomāt, reproducēt komerciālām vajadzībām, translēt, adaptēt un jebkādi pārveidot datorprogrammas, un reproducēt šādi iegūtos rezultātus (ciktāl tas nav pretrunā ar tās personas tiesībām, kura pārveido datorprogrammu), kā arī padarīt datorprogrammu pieejamu publikai, izmantojot vadus vai individuāli izraugoties citu pieejamības veidu. Šajā gadījumā ACO saņemtā atlīdzība nav uzskatāma par samaksu par intelektuālo īpašumu un no tās neietur uzņēmumu ienākuma nodokli saskaņā ar likuma 3.panta ceturtās daļas 4.punkta "b" apakšpunktu.

Т.е. в данном случае, интеллектуальная собственность выступает в качестве товара и ПНП удерживать не надо.

Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602