Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Tiek iznomāts nekustamais īpašums


18.01.2013

Jautājums

2004.gadā un 2012.gadā uzņēmums nopirka nekustamo īpašumu un iznomā to. Tas ir uzņēmuma vienīgais saimnieciskās darbības veids. Vai ir jāreģistrē šis īpašums VID un uz kāda likuma pamata?


Atbilde

Tā kā Jūsu nekustamie īpašumi tiek iznomāti, tas nozīmē, ka tajos tiek veikta saimnieciskā darbība. Ja minētie īpašumi adrodas no Jūsu juridiskās adreses atšķirīgās adresēs, tad tie ir jāreģistrē VID kā struktūrvienības.

Struktūrvienības jēdziens ir noteikts likuma „Par nodokļiem un nodevām” 1.pantā. Struktūrvienība ir teritoriāli nošķirta saimnieciska vienība, kuras atrašanās vietā tiek veikta saimnieciskā darbība (piemēram, biroja telpas ārpus juridiskās adreses). Struktūrvienībai nav juridiskās personas statusa.

Ir MK noteikumi Nr.150 „Noteikumi par nodokļu maksātāju un nodokļu maksātāju struktūrvienību reģistrāciju Valsts ieņēmumu dienestā”, kuri nosaka kārtību, kādā nodokļu maksātāji un nodokļu maksātāju struktūrvienības, kuras nav jāreģistrē UR, ir reģistrējamas VID Nodokļu maksātāju reģistrā, kā arī VID iesniedzamos dokumentus.

Saskaņā ar šiem MK noteikumiem, nodokļu maksātāju struktūrvienības VID klientu apkalpošanas centrā reģistrējamas 10 dienu laikā no to izveidošanas dienas atbilstoši tā nodokļu maksātāja juridiskajai adresei, kurš izveidojis struktūrvienību.

Reģistrējot nodokļu maksātāja struktūrvienību, galvenais uzņēmums iesniedz (uzrāda) VID klientu apkalpošanas centrā šādus dokumentus:

-        pieteikuma veidlapu (3.pielikums MK 2001.gada 27.marta noteikumiem Nr.150 "Noteikumi par nodokļu maksātāju un nodokļu maksātāju struktūrvienību reģistrāciju Valsts ieņēmumu dienestā" ;

-        iesniedzēja (pilnvarotās personas) pasi un pilnvarojumu iesniegt dokumentus;

-        struktūrvienības telpu īpašuma vai lietošanas tiesības apliecinošus dokumentus vai to kopijas (uzrādot oriģinālus);

-        galvenā uzņēmuma lēmumu par struktūrvienības izveidošanu.

VID 10 dienu laikā izskata nodokļu maksātāja iesniegtos dokumentus, reģistrē nodokļu maksātāju Nodokļu maksātāju reģistrā un izsniedz nodokļu maksātāja reģistrācijas apliecību. Nodokļu maksātāja struktūrvienības reģistrācijas apliecību saņem galvenais uzņēmums. Ja saņemts reģistrācijas atteikums, nodokļu maksātājam ir tiesības pēc iesniedzamo dokumentu precizēšanas atkārtoti iesniegt dokumentus reģistrācijai.

Savukārt, ja tika iegādāts nelietots nekustamais īpašums, par kuru bija tiesības atskaitīt priekšnodokli saskaņā ar likuma „Par PVN” 10.panta 4.daļu, tas bija jāreģistrē VID, iesniedzot nodokļa deklarāciju par taksācijas periodu, kurā tas iegādāts.

Saskaņā ar jauno Pievienotās vērtības nodokļa likumu, no 2013.g. 1.janvāra  paziņošana VID notiek, iesniedzot pārskata par nekustamā īpašuma izmantošanu A sadaļu kopā ar nodokļa deklarāciju par taksācijas periodu, kurā nekustamais īpašums iegādāts. No 01.01.2013.g. PVN priekšnodokli drīkst atskaitīt arī gadījumos, kad iegādāts lietots nekustamais īpašums, ja tā pārdošanai ir piemērots nodoklis saskaņā ar PVN likuma 144.pantu.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602